PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=169100}

Miecz i czarnoksiężnik

The Sword and the Sorcerer
1982
5,2 227  ocen
5,2 10 1 227
Miecz i czarnoksiężnik
powrót do forum filmu Miecz i czarnoksiężnik

z okresu w ktorym po sukcesie Conana, filmów tego gatunku powstawało na pęczki. Tu dodam jedynie, że ten obraz momentami przypomina bardziej film historyczny o średniowieczu niż fantasy. Charakterystyczny miecz głównego bohatera z trzema ostrzami, z których dwa wystrzeliwane są niczym pociski jest głównym elementem filmu.

Jarek711

film wyszedl miesiac pozniej wiec nie mow mi ze sciagniety z conana barbarzyncy . wybacz ze czepam sie szczegolow ale taka jest prawda czytaj fakty

ocenił(a) film na 6
robert_strach

Twoją rolą jest zatem zgłąszać uwagę, jeśli coś się nie zgadza. Wiele tych filmów oglądałem i mogłem przeoczyć szczegół, co nie zmienia faktu, ze film jest tak czy siak schematyczny i nie wnosi nic nowego do całego gatunku fantasy. I nie pisałem ze film sciągnięto, tylko że pochodzi z okresu w którym powstał Conan, co nie znaczy że jest to kopia filmu. To zupełnie inna historia i zawierajaca inne watki. Na dodatek niskobudżetowa, wiec mozna było pracę zakończyć dużo wcześniej , a to że twórca wiedział o zbliżającej sie premeirze Conana, nie ulega dla mnie zadnej watpliwości.

ocenił(a) film na 7
Jarek711

Filmy z podobnego gatunku pochodzą, oba mają wielkiego bohatera, który mieczem ratuje świat i wykonuje questy. O wiele łatwiej było znaleźć dystrybutora filmu, po sukcesie Conana, także zapewne "Miecz i czarnoksiężnik" chwilę przeleżał po nakręceniu, bo sieci kin nie były napalone, by go wyświetlać, no a jak Conan stał się hitem, to można było i ten film sprzedać do kin na znacznie lepszych warunkach.