[do tych ktorzy czytali ksiazke]witam. jestem ciekawy co podobalo wam sie w filmie a co w ksiazce..Jaka roznica badz scena w filmie w porownaniu z ksiazka wam sie podobala a jaka nie?
Z tego co pamiętam, to Starling wychodząc z tego magazynu z odciętą głową miała styk z dziennikarzami, w filmie tego nie było, albo ja nieuważnie oglądałam. Na początku jest scena ze spermą, trochę mnie zaskoczyło, że to pokazali, bo raczej takie rzeczy się omija, ale z drugiej strony jest to znaczące, bo być może tylko przez to Hannibal nie potraktował Starling jak wszystkich przedtem i nie kazał jej spadać. W książce poznajemy każdą postać z osobna, no może oprócz Lectera, np: dowiadujemy się więcej o Starling, niż jest pokazane w książce, bo ona ładnych parę razy go w tym więzieniu odwiedzała, no i zabrakło mi wątku z żoną Crawforda i matką Buffalo Billa. W każdym razie książka jest bardzo dobra, może nie rewelacyjna czy wybitna, ale warto przeczytać. Ale to też zależy od widza, jak ją odbiera, kiedy ja ją czytałam byłam jeszcze nooo młodziutka i miejscami niektóre opisy wydawały mi się po prostu... obleśne.
Rany książke czytałem tak z rok temu, a już niewielie z niej pamiętam. W każdym razie różnica jest niewielka, film jest bardzo wierną ekranizacją książki. Można powiedzieć, ze wszystko co jest w książce znalazło swe odzwierciedlenie w filmie. Pomimo wszystkiego książka jednak lepsza, bardziej oddziłuje na psychikę
jestem świeżo po lekturze książki i właśnie skończyłam oglądać film. Różnice są małe, ale książka ciekawsza. W filmie opuszczono kilka wątków i szczegółów :
- sytuacja z żoną Crawforda
- wygląd Doktora - w książce ma 11 palców i brązowe oczy
- zdjęcia które Clarice znajduje w pokoju Catherine - ta scena jest w książce, a w filmie znajduje zdjęcia, ale w pokoju pierwszej ofiary
- w książce Clarice grozi powtarzanie roku w akademii
- na końcu dr Lecter nie telefonuje do Clarice tylko pisze do niej list, w którym prosi ją aby dała mu znać za pomocą gazety czy owce już umilkły
-aby się nie zdemaskować doktorek wstrzyknął sobie w twarz silikon - miał obrzęk twarzy ,miał zamiar wybrać się do Rio
-Clarice na końcu umawia się na randkę z Pilcherem - tym od ciem
-kiedy Catherine jest w dziurze i trzyma psa - w książce jest dalsza część tej sceny kiedy Buffalo Bill orientuje się, że Skarbek nie ma złamanej nogi i postanawia strzelać do Catherine, a ta przykrywa się materacem.