Dla mnie ten film to istna rewelacja ^^" A książkę też muszę dorwać koniecznie ! xD
niestety po przeczytaniu można być mocno zawiedzionym adaptacją...ale książkę bardzo polecam, naprawdę dawno nie czytałam nic tak wciągającego:)
Dokładnie. W porównaniu z książką film jest po prostu słaby. Powiem tak - przeczytałem książkę, dlatego chciałem obejrzeć film. Gdyby było na odwrót, za nic w świecie nie sięgnąłbym po książkę.
ja jestem bardzo zawiedziony adaptacją, podejrzewam że gdybym nie czytał książki to film by mi się podobał, a tak to klapa i powstrzymałem się nawet od wystawiania oceny...a książkę polecam!
Mi się pierwsza część filmu podobała, zwłaszcza w kinie, ciemno, dobra muzyka, zupełnie inaczej niż na laptopie w domu;) Co do książki, to oczywiście macie racje że lepsza, jednak jak na ilość informacji zawartym w tym wielkim tomisku scenariusz był całkiem zgrabny. Niestety nie udała się zupełnie druga część filmu:( Totalny bałagan, brak zwięzłości, logiki.. ja czytałam całą trylogię więc jako tako pojęłam o co chodziło, ale moja mama tylko1 tom i zupełnie nie wiedziała co się dzieje w drugiej części filmu.. Bardzo się zawiodłam. Trzecią część chyba zupełnie sobie podaruje:(
Nie obawiaj się. Trzecia część jest najlepsza. I jak dla mnie, najbardziej spójna z trzecim tomem.
mało kiedy udaje się nakręcić udaną adaptację dobrej książki. A zrobienie filmu z dzieła tak obszernego, wielowątkowego i dość skomplikowanego to już prawdziwe wezwanie. Trudno żądać od reżysera aby zawarł w filmie wszystkie książkowe wątki. Wyszedłby z tego pewnie wielogodzinny tasiemiec. Autorzy filmu musieli poskracać fabułę wybierając najistotniejsze wątki. Moim zdaniem udało im się to całkiem nieźle. Książkę - jej wszystkie trzy tomy przeczytałem przed zobaczeniem filmu więc miałem na jej temat już wyrobiony pogląd. Uważam, że film daje sobie radę mimo wielu krytycznych komentarzy. A,propos samej powieści - na chomiku znalazłem wersję audio wszystkich części czytaną przez Krzysztofa Gosztyłę. Świetny sposób na długą podróż autem lub stanie w korkach :-)