Nigdy nie grałem w Minecrafta więc moja ocena jest z punktu widzenia laika w temacie tej gry. Generalnie film jest ok, daje to do czego został stworzony czyli rozrywkę dla widza, szczególnie tego młodszego. Wydaje mi się też że czerpie dużo z zasad samej gry (ale nigdy nie grałem więc zgaduję), przy czym widać że został stworzony dla tej młodszej części widowni łącząc film przygodowy z prymitywnym, infantylnym humorem. Obsada poza Jackiem Blackiem wygląda słabo, casting wyjątkowo nietrafiony przez co obniża to samą ocenę filmu, jedynie Jack Black daje radę i tylko jego gra tutaj podwyższyła moją ocenę. Fabuła wygląda jakby robiona tak jak w grze komputerowej, ale z czasem zaczyna angażować widza wciągając go w przygody bohaterów filmu. Same efekty gdzie połączono ludzi z CGI wyglądają słabo, wydaje mi się że lepiej by było gdyby ludzie trafiający do tego świata Minecrafta stali się swoimi animowanymi odpowiednikami bo tak to ich poruszanie się po tym świecie, szczególnie w trakcie walki, wygląda miejscami słabo. Ogólnie dałem 6/10, ale takie naciągane.