PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=812060}

Mirai

Mirai no Mirai
2018
6,8 5,9 tys. ocen
6,8 10 1 5884
6,9 30 krytyków
Mirai
powrót do forum filmu Mirai

Serio, bardzo chętnie poznam powód tak wysokiej średniej, zachęcam do komentowania.

Byłem z dziewczyną na mini maratonie anime w Heliosie, przed projekcją Mirai sala kinowa trochę opustoszała. No nic, kupili bilety tylko na Belle, tak sobie pomyślałem. Żebym nie siedział po środku sali, sam bym wyszedł po 30 minutach.

Anime nie niesie za sobą żadnej wartości. Nie ma drogi, nie ma zmiany żadnej postaci, na końcu anime jesteśmy w dokładnie tym samym miejscu, gdzie na początku, tylko minęło kilka dni.
Rozumem, że bohaterem jest mały chłopiec, który niewiele rozumie, ale kurka, chociaż rodzice mogliby się zmienić. A mają co zmieniać w sobie, bo są tragicznymi rodzicami. Ojciec oferma, matka opryskliwa, traktują syna jakby był niechcianą wpadką. Zero uwagi, bo urodziła się córeczka.
Same historie nie wnoszą nic - a to zapobiegnij zabobonom, a to poznaj historię 3 członków rodziny (i nic sobie z tego nie rób), a to nabaw się leku do swojej dziecięcej pasji.
Nie jestem w stanie powiedzieć o filmie dobrego słowa innego niż to, że miało dobry pomysł. Szkoda tylko, że go nie wykorzystało.

ocenił(a) film na 6
Takeya

Animacja wręcz szkodliwa, która kompletnie pominęła traumę dziecka w sytuacji pojawienia się młodszego rodzeństwa. A rodzice to jakiś anty - wzór postepowania w takiej sytuacji.

użytkownik usunięty
Agatonik

Prawda

ocenił(a) film na 7
Agatonik

nie znamy realiów japońskich..a może to film o dzieciństwie reżysera i jak sobie radził z olewactwem rodziców i pojawieniem się siostry - może dlatego taki jest ten film...

ocenił(a) film na 6
Chicchan

Tylko niestety w tym filmie absolutnie nie wybrzmiało, że co w tej rodzinie nie jest ok. A niestety to częsty przypadek, nie tylko w Japonii, że jak pojawia się nowe dziecko, starsze staje się mniej ważne. I przezywa to tym gorzej, im mniejsza jest różnica wieku.