6,1 10 tys. ocen
6,1 10 1 10483
4,7 7 krytyków
Mistyfikacja
powrót do forum filmu Mistyfikacja

Mój faworyt do Złotych Lwów (obok Miliona dolarów Kondratiuka), a dlaczego? Ponieważ brakuje mi surrealistycznego kina, brakuje mi tak ciekawych obrazów, a w nim właściwie wszystko piękne i nie ma się ku czemu przyczepić. Świetny scenariusz, który zamienia się w niesamowity i krytyczny obraz czasów PRL-u. Ten film ma pełno małych smaczków, ale dla wielu trudne do wyłapania. Obraz Witkacego jak najbardziej powiązany z jego biografią, a więc mówiąc w skrócie, gdyby żył na pewno byłby taki:) Stuhr poradził sobie idealnie z rolą wielkiego artysty, oby więcej takich filmów i więcej przygód Witkacego na dużym ekranie! Amen!

ocenił(a) film na 7
mariouszek

No właśnie, szkoda, że Pan Koprowicz, miast się zająć 'Mistyfikacją' schodził na straszliwie popularną dziś krytykę komuny.. i to właśnie mi przeszkadzało.
Szczerze.. to nie obchodzi mnie czy nasz kochany filtr cenzury, z samej góry nakłada pewien kanon (aby wszytko było cacy, a oświecony światopogląd naszych czasów trwał przez stulecia) czy tez ma głęboko w poważaniu kino artystyczne. Wolałbym niszowość niż to niezdecydowanie.. oszukizm czy brudny aparat władzy?
I tak kina olały film i sądze, ze to jakiś cud w ogóle, ze udało mi się go zobaczyć na dużym ekranie.. haha.. i to jeszcze na mym marnym wypizdowie.

Jak dla mnie mało tu Witkaca (nie chodzi mi o role Stuhra), Stasiek to postać wielowymiarowa, wielopłaszczyznowa, a zdaje się na potrzeby filmu został trochę spłaszczony.. cóż, był człowiekiem.. facetem.. kobieciarzem.. dlatego to nie zarzut.

Mimo wszytko polecam, bo jak na nasze podwórko to film bardzo wartościowy.
I co Gruszka robi na plakacie?!

ocenił(a) film na 8
sah

Faktycznie można by ten film nieco dowitkiewiczować. Sthur zagrał jak zwykle znakomicie, choć znaleźliby się pewnie tacy, którzy nadają się bardziej do powszechnego wyobrażenia o Witkiewiczu. Dużo wyrazistsza jest postać Czesi. Choć może tak miało być, w końcu Witkacy nie żyje :] Mimo to film bardzo dobry i jak wiele bardzo dobrych rodzimych produkcji zupełnie niesłusznie skazany przez dystrybutorów na niebyt. Szkoda.

A co robi Gruszka na plakacie? Jak to co? Jak zwykle znakomicie się prezentuje i taki chyba był zamysł autora :)

teodor56

w pełni sie zgadzam.Szkoda że tak malo filmów tego typu powstaje.Ogólnie na ten film leje się fala krytyki ze strony osób które nic nie rozumieją.Tym bardziej należy takie filmy promować.pan Stuhr jest niezniszczalny;)