PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=487300}

Modlitwy za Bobby'ego

Prayers for Bobby
2009
7,6 13 tys. ocen
7,6 10 1 13385
6,5 4 krytyków
Modlitwy za Bobby'ego
powrót do forum filmu Modlitwy za Bobby'ego

*DLACZEGO ludzie, którzy nie potrafią uszanować (bądź akceptować, tolerować... czy jak tam to nazwać) osób homoseksualnych, potrafią czynnie odwiedzać fora i sukcesywnie ich obrażać (wyzywać!)? Aktywnie śledzą każdą nową wypowiedź?

*DLACZEGO atakują tylko (najczęściej!) gejów? Sporadycznie pojawiają się komentarza na temat lesbijek.

*DLACZEGO nie można prowadzić dojrzałej konwersacji? Wymieniać się swoimi poglądami w sposób kulturalny?

*CO OSIĄGAJĄ osoby, które w tak dziwny (dla mnie niezrozumiały) sposób dają upust? swoim frustracją? CO DAJE im wyzywanie, przekmarzanie się z ludźmi?

*CZEMU potrafią (chcą) narzucać swoją ideologię (będącą -bądźmy szczerzy - często przesyconą nienawiścią, agresją, brakiem jakiegokolwiek zrozumienia, wspólczucia... jest tego naprawdę wiele)?

*Czekam na szczere odpowiedzi. Dlaczego pytam? Chcę WAS (wiecie, o kogo chodzi!) zrozumieć. Powodzenia.

UWAGA!!!! PROSZE O ZACHOWANIE SPOKOJU. BEZ OBRAŹLIWYCH KOMENTARZY I WYZWISK.

ocenił(a) film na 7
hellokitty1

Myślę,że jest wiele powodów takiego zachowania:
- stereotypy - ulegamy im , choć tak naprawdę nigdy nie zetknęliśmy się z sytuacją ,którą opisują
- przynależność do określonej grupy - podzielamy poglądy reszty grupy, choćbyśmy mieli wątpliwości
- chęć posiadania władzy - jak piękne musi być decydowanie o losach innych
- najlepszą obroną swoich przekonań jest atak - po prostu brak nam argumentów
- zwykła ludzka zawiść - dlaczego inni mają mieć lepiej od nas
- brak samodzielnego myślenia - po co zajmować się czymś tak skomplikowanym
- zwyczajny brak wiedzy i chęci jej zgłębiania
i tak dalej, można jeszcze długo wymieniać.
A wystarczy przyjąć prostą zasadę - nie jestem sam na świecie, są wokół mnie inni ludzie , więc może warto spuścić trochę z tonu i dać im też pożyć .

hellokitty1

bo polacy rasizm i homofobie wysysaja z mlekiem matki ...
u nas bycie pedziem nie przejdzie ...masz przechlapane do konca pobytu w PL

Amiga1240

polska dla polakow
tylko biala sila

MendezZ

hasla jak z lat 80 w UK ..

Amiga1240

tylko bez cisnien ja tu pocisk robie heheh

hellokitty1

"*DLACZEGO ludzie, którzy nie potrafią uszanować (bądź akceptować, tolerować... czy jak tam to nazwać) osób homoseksualnych, potrafią czynnie odwiedzać fora i sukcesywnie ich obrażać (wyzywać!)? Aktywnie śledzą każdą nową wypowiedź? "

Nie znam takiej osob. Jeśli istnieją tacy zapaleni fanatycy, to sądzę że jest ich bardzo niewielki procent. Ludzie których znam traktują homoseksualizm jako coś dziwnego, ale nie są do tego nastawieni agresywnie - normalnie rozmawiają z gejami, lesbijkami, nawet osoby w średnim wieku. Chyba niektórzy starsi ludzie reagują inaczej. Albo młodzi, idioci, z niskim IQ.

"*DLACZEGO atakują tylko (najczęściej!) gejów? Sporadycznie pojawiają się komentarza na temat lesbijek. "

Uważa się kobiety za płeć piękną, więc dwie osobniczki płci pięknej to piękny widok. Ale dwóch osobników płci brzydkiej to już zbyt brzydki widok :)
Ponadto - wśród mężczyzn - panuje przekonanie że prawdziwe lesbijki to rzadkość. Mężczyźni uważają, że dwie laski tak naprawdę marzą o penisie i chętnie by go przyjęły do trójkąta. A jako że mężczyźni marzą o tym, to dają fory dwóm dziewczynom. Jednak myślę, że wobec typowych, 100% lesbijek byliby agresywni, bo obraziłoby to ich męskie ego.
Zauważ że nawet w kinematografii jest taki trend: geje ukazywani są głównie w dramatach (jako coś szokującego, tragicznego), lesbijki w komediach (przedstawione w słodki sposób albo w sposób erotyczny, podniecający) - jeśli ktoś nie wierzy, to mogę podać wiele przykładów :)

"swoim frustracją?"

frustracjOM

A tak w ogóle to każda mniejszość zawsze będzie w jakiś sposób poniżana. Np. ja jako wegetarianka bez ustanku spotykam się z nietolerancją.

ocenił(a) film na 7
hellokitty1

*DLACZEGO ludzie, którzy nie potrafią uszanować (bądź akceptować, tolerować... czy jak tam to nazwać) osób homoseksualnych, potrafią czynnie odwiedzać fora i sukcesywnie ich obrażać (wyzywać!)? Aktywnie śledzą każdą nową wypowiedź?

Bo nikt nie widzi ich buźki. A jak pokazują badania Zimbardo, anonimowość to doskonała zachęta do robienia rzeczy, których wstydzilibyśmy się jako obywatele okazujący dowód osobisty.

*DLACZEGO atakują tylko (najczęściej!) gejów? Sporadycznie pojawiają się komentarza na temat lesbijek.

Bo lesbijki są bardziej dyskretne.

*DLACZEGO nie można prowadzić dojrzałej konwersacji? Wymieniać się swoimi poglądami w sposób kulturalny?

Bo ludziska zachowują pensjonarski chichot nawet dla seksu hetero.

*CO OSIĄGAJĄ osoby, które w tak dziwny (dla mnie niezrozumiały) sposób dają upust? swoim frustracją? CO DAJE im wyzywanie, przekomarzanie się z ludźmi?

Gra. Jak w sapera na kompie. Adrenalina.

*CZEMU potrafią (chcą) narzucać swoją ideologię (będącą -bądźmy szczerzy - często przesyconą nienawiścią, agresją, brakiem jakiegokolwiek zrozumienia, współczucia... jest tego naprawdę wiele)?

Bo odwołują się do podstawowych odruchów - 'my' i 'oni', którzy są zagrożeniem.