Monachium

Munich
2005
7,4 59 tys. ocen
7,4 10 1 58619
7,2 32 krytyków
Monachium
powrót do forum filmu Monachium

Film ogląda się świetnie, wbrew powrzechnej opinii moim zdaniem jest to film akcji, ale nie akcji rodem z filmów o wojowniczych żółwiach ninja. Fabuła wciąga i nie pozwala przejść obok wydarzeń które rozgrywają sie na akrenie. Moim zdaniem jest tylko jeden minus - na co komu te śmieszne dylematy głównego bohatera, który będąc zawodowym oficerem Mossadu, ma problemy z wykonaniem pracy która została mu powierzona. Całość ratuje przesłanie, które odczytuję w spoósb następujący: nie było by 11 września gdyby w latach 70-tych rząd USA (agenci CIA ochraniają jeden z celów Mossadu, bo służy interesom CIA) i władze ZSRR (większość zabitych terreorystów ochraniają agenci KGB) nie ochraniały fanatycznych zbrodniarzy z OWP, Frakcji Czerwoje Armii, ETA, IRA itd. Obecne wydarzenia są efektem zimnej wojny, ale gdyby 30 lat temu ktoś podjął decyzję o walce z terroryzmem nie było by talibów, Iraku, 11 września!!!!!

ocenił(a) film na 8
golmac

Nie sądze że to niepotrzebny pacyfizm. Myślę że to świetny pomysł. Wybrali Avnera bo jest nieznany , a on choć z początku się zgadzał zaczął mieć wątpliwości - nie sądze aby wszyscy terroryści byli zimni i wyrachowani. Poza tym Geofrey Rush mówił że Avner nie ma doświadczenia. Przez to nie oswoił się z zabijaniem podejrzanych , i zabijał nie potwory - jak przypuszczał - tylko z pozoru nieszkodliwych dziadków. Film ten był dla mnie nie bardziej polityczny , tylko o istocie zemsty. po co obcinać paznokcie skoro i tak odrosną - pyta się bohater grany przez Rusha. I to jest dla mnie kluczowe zdanie całego filmu.