Monachium

Munich
2005
7,4 59 tys. ocen
7,4 10 1 58619
7,2 32 krytyków
Monachium
powrót do forum filmu Monachium

Nudny

ocenił(a) film na 2

Oglądałem go wczoraj w TV. Początek był niezły, ale w miarę upływu czasu coraz bardziej się nudziłem i nie do trwałem do końca. Był to pierwszy film od ponad roku, którego nie chciało mi się oglądać do końca. Nie wiem czym tu się zachwycać. Praktycznie nic się nie działo w tym filmie.

ocenił(a) film na 5
Yeety21

odniosłem dokładnie takie samo wrażenie

Yeety21

Na początku filmu wydawało mi się podobnie, tvnowskie reklamy jeszcze robiły swoje, lecz w miarę upływu czasu film się rozkrecał. 6/10

ocenił(a) film na 9
Yeety21

Ludzie!!! Takiego filmu nie można oglądać w telewizji, gdzie ciągle przerywany jest reklamami! Żeby na prawdę zrozumieć ten film i dostrzec w nim to co jest najlepsze trzeba go obejrzeć z dvd i to z odpowiednim nastawieniem. To nie jest produkcja sensacyjna, która ma służyć wyłącznie rozrywce!!!

ocenił(a) film na 2
MaTTi_OsTTi

Reklamy jakoś nie specjalnie mi przeszkadzały. Po prostu film był nudny - nic na to nie poradzę. Sorry :)

ocenił(a) film na 9
Yeety21

Reklamy przeszkadzają w oglądaniu takiego filmu podświadomie... po prostu psuja cały klimat...

ocenił(a) film na 8
Yeety21

Yeti, nic nie poradzimy na to, że spodziewałeś się atrakcji na miarę filmów z Johnem Rambo, jak widać Monachium to za wysokie dla ciebie progi. Dziwnym trafem mnie film jakoś nie znużył, nie dostrzegłem tutaj żadnych poważniejszych "dłużyzn", które czyniłyby ten film nudnym, w zasadzie każda scena jest uzasadniona fabułą i tłem historycznym. Dużym plusem jest to, że autorzy filmu nie uciekali od pokazania tego, jaki wpływ miała cała akcja na postawy i światopogląd jej wykonawców. Bardzo dobra gra Bany, Craig też nie ma czego się wstydzić - zasłużone 8/10.

ocenił(a) film na 9
MaTTi_OsTTi

Dobrze prawi (MaTTi_OsTTi ) wlać mu wódki.
W zupełności się zgadzam. Ten film trzeba obejrzeć ze bez przerw reklamowych, bo psują one klimat. Zwłaszcza pod koniec, kiedy bohaterowie mają wątpliwości co do sensowności swoich działań. Jak ktoś zasiada do tego filmu z nadzieją zobaczenia nieskończonej liczby strzelanin i wybuchów to lepiej niech sobie daruje.

ocenił(a) film na 9
Yeety21

To dobry film, bo opowiada historię, która naprawdę się zdarzyła. I dlatego też, że w obiektywny sposób stara się wyjaśnić podłoże konfliktu palestyńsko-izraelskiego. Wspaniale pokazuje proces psychicznej przemiany głównego bohatera (od zdeterminowanego do zabijania do zniszczonego psychicznie człowieka). Widziałam w kinie i zrobił na mnie wielkie wrażenie. Nie mam zastrzeżeń wobec fabuły, tempa, efektów specjalnych. Brak tu taniego moralizatorstwa. Jest tło historyczne. Kreacje aktorskie może nie wybitnie, ale naprawdę ciężko wytoczyć przeciw nim poważne zarzuty. Zgadzam się, że film nie nadaje się do oglądania w telewizji. Pomyślcie, jak powiedzmy "Avatar" (który osobiście oceniam jako bardzo słaby film) prezentowałby się na ekranie telewizora i nie piszcie, że nie ma różnicy między odbiorem projekcji filmu w kinie, a odtwarzaniem na nawet największej plazmie.

ocenił(a) film na 9
dlaczegojaa

Całkowicie się zgadzam. Film przedstawia pewne fakty (a przynajmniej jest nimi inspirowany), ale w żaden sposób ich nie ocenia. Ocenę pozostawia nam. A co do kreacji, to mi osobiście podobała się rola Craiga.
Ja tego filmu nie oglądałem niestety w kinie, ale na DVD. i nie było to na największej plazmie, ale i tak film zrobił na mnie duże wrażenie.

ocenił(a) film na 10
MaTTi_OsTTi

zajebisty 10/10

dlaczegojaa

zgadzam się z całością wypowiedzi dlaczegojaa.
uważam, że film jest wprost genialny. oprócz tego, co napisałaś, ja bym jeszcze dodała, że w zasadzie dla mnie najważniejszym wątkiem filmu są wątpliwości powoli ogarniające bohaterów. film widziałam daawno temu, ale pamiętam, jak któraś postać mówi mniej więcej coś w tym sensie: jeżeli walczymy z terrorystami ich metodami, to stajemy się tacy, jak oni. i to jest chyba najbardziej dające do myślenia stwierdzenie w tym filmie. postępowania bohaterów nie da się jednoznacznie określić jako dobre lub złe.
film pod żadnym względem mnie nie rozczarował.

ocenił(a) film na 9
Kate_Di

faktycznie daje do myslenia.. mi zapadla w pamiec jeszcze jedna... mianowicie Avner mowi 'pewnego dnia wstane, zabije, pojde spac i nie zrobi to na mnie zadnego wrazenia'

ocenił(a) film na 2
Yeety21

Widzę, że nie tylko ja nie dotrwałem do końca. Film był strasznie nudny.

użytkownik usunięty
Yeety21

To film trochę dokumentalny. Trzeba poczytać notki historyczne o olimpiadzie w Monachium w 1974, i choć trochę interesować się historią, by film wydał się ciekawy. Wg mnie doskonale przedstawiono tu pewne fakty o zamachu, i pokazano bezsensowność ciągu nienawiści między palestyńczykami a izraelitami. Nienawiści, która trwa do dzisiaj.

użytkownik usunięty

film jest absolutnie rewelacyjny... ale wiem doskonale ze moze nudzic, to po prostu za dlugi, za dojrzaly film dla kogoś kto wyżej ceni sobie Podroz do wnetrza ziemi 3d

ocenił(a) film na 2

Luuudzie !!! ale wy się wkurzacie, ktoś uważa, że film jest beznadziejnie nudny to zaraz mówicie, że się nie zna na filmach, że amator, a bajeczki to dla dzieci i są one przeznaczone tylko dla nich i że są okropne. Kurczę, ale się złościcie, już nawet nie można się wypowiedzieć, bo zaraz się na człowieka rzucą. ( Podróż do wnętrza ziemi 3d - piękny film, oby więcej takich było ;p [ tylko nie odpowiadajcie na to co w nawiasach]) Pzdr.

ocenił(a) film na 2

Każdy ma swój gust, tobie podobało się Monachium, mi i kilku innym osobom wydawał się nudny i nie ciekawy. Nie uważam się za fana filmów kultury masowej, ani za krytyka wolącego oglądać filmy Bergmana niż Rodrigueza. Lubię filmy Sergio Leone i Clinta Eastwooda ale także filmy Jason Friedberg i Aaron Seltzer .Jeśli jakiś film mi się podoba to oceniam go pozytywnie, a jak nie to negatywnie. Nie bawię się w krytyka, ani nie oceniam filmów ocenami wyłącznie na 1 i 10.

Yeety21

Avatar 10/10, Transformers 10/10... I jak tu brać ciebie na poważnie.

ocenił(a) film na 2
Lecho1523

nie oceniam filmów pod każdym wględem ( rezyseria, scenariusz, muzyka itd.), nie jestem jakimś krytykiem filmowym, nie znam się na tym. Lubie po prostu oglądać filmy, a jest rzeczą niemożliwą, aby jeden film podobał się wszystkim. Dajcie już spokój - zdania nie zmienie.

ocenił(a) film na 9
Lecho1523

Wybacz że się wtrącę, ale nosi mnie, jak czytam teksty typu

"Avatar 10/10, Transformers 10/10... I jak tu brać ciebie na poważnie."

Kurna... niech każdy wystawia ocenę według swojego gustu... to jest ocena od publiki tego filmu czyli wiadomo że nie będzie obiektywna bo każdy ma inne gusta... obiektywną ocenę zostawmy FACHOWCOM, (nie pseudo-fachowcom, których jest tu niestety pełno, a których powinno się banować). jak komuś się podoba takie kino a nie inne to nie znaczy ze jest od razu gorszy czy niewiadomojaki.
poza tym chciałbym zauważyć, że Yeety21 po prostu napisał że film mu się nie podobał...chyba od tego jest forum, tak? co innego gdyby zaczął się bawić w fachowca jak co poniektórzy i zaczął faszerować swoją wypowiedź 'mądrymi' słowami których nie rozumie... ale to była zwykła opinia... i jeśli sądzisz, że przez jego oceny innych filmów nie warto brać pod uwagę jego opinii to sobie tak myśl... tylko powiedz mi po co wypisywać takie teksty... opinia nie jest według ciebie godna uwagi - to nie poświęcaj jej uwagi i ją po prostu zignoruj...

tyle ode mnie

ocenił(a) film na 9
Yeety21

Ten film nie powinien być odbierany jako fajny czy nie fajny on przedstawia fakty, tak samo Lista Schindlera go nie można odbierać w ten sposób. Trzeba na ten film spojrzeć z innej strony a mianowicie czy on naprawdę dobrze odzwierciedla to co się zdarzyło w Monachium i czy pokazuje prawdziwe działania Mossadu. Oczywiście każdy ma inne gusta filmowe mi osobiście ten film się podobał ale to moje skromne zdanie.