Po rewelacyjnie zapowoiadajacym sie filmie, nie zostalo juz nic. Po fantastycznych zwiastunach spodzoiewalam sie czegos genialnego. Zamach na igrzyskach, potem walka i rzadza zemsty. Wszystko byloby piekne, gdyby nie sam film. Piewrsze 30 min. super! Wlasnie na cos takiego czekalam! Duzo akcji, napiecia... Super! Ale potem... Szkoda gadac. Od momentu, kiedy zaczeli planwac te zamachy, bylo to nudne jak flaki z olejem! Nic, w ogole nic tam nie bylo ciekawego. No moze moment, kiedy telefon odebrala ta dziewczyna i ci ludzie szybko biegli zeby tamci nie odpalili bomby. To bylo ciekawe akurat, ale potem znow ta monotonnia. W sumie to na sile ogladalam ten film, ale nie dalam rady obejrzec do konca, bo po prostu zasnelam. Z nudy! Spodzioewalam sie wielkiego kina. A ogladalam cos co w ogole nie bylo ciekawe! Wiem ,ze film pewnie musi byc dobry, skoro dostal piec nominacji do Oskara, ale dla mnie slaby! Przykro mi to pisac, bo myslalam, ze ten film bedzie fantastyczny, a tymczasem byl marny! Z tego wzgledu,ze nie obejrzalam do konca nie wiem za bardzo jaka ocene wystawic. Zastanawiam sie czy moze od momentu, kiedu usnelam nie ominely mnie ciekawe momenty, ale poprzez pryzmat tego co wczesniej zobaczylam wystawiam ocene badz co badz slaba. 6/10...
Droga forumowiczko.
Pozostań przy komediach romantycznych oraz filmach dla nastolatków - łatwych, lekkich i przyjemnych. Skoro wynudziłaś się na tym obrazie to dla mnie oznacza jedno: daj sobie jeszcze kilka lat, wyrośnij i wróć do Monachium. Gwarantuję, że się nie zawiedziesz. A jak na razie filmy dla dorosłych pozostaw dorosłym.
Pozdrawiam.
Cóż kolejny film Spielberga gloryfikujacy heroizm Żydów i ich poswięcenie - jednak mocno niestety wszystko przejaskrawione - tak jak w "Liście Schindlera" . Wogóle nie mówi się o tragedii uciskanego narodu palestyńskiego . A to błąd . Brak obiektywizmu w filmach poruszających ważną problemtykę polityczną to błąd niewybaczalny . To PROPAGANDA . Dobrze że nie wspomniał ( Spielberg ) że terorystów z Czarneg Września kwaterowano i szkolono w Warszawie - znowu by nam zrypał opinię jak w "Liście" ( SSmani i kapo mowiący po polsku )że jesteśmy JEDYNYMI ANTYSEMITAMI w Europie .
Czy Żydzi tu byli naprawdę gloryfikowani? Samo przystąpienie do takiej akcji jest co najmniej nieetyczne (w końcu stają się zabójcami na zlecenie). Poza tym film nie opowiadał o zamachu podczas mistrzostw ale o odwetowych Izraelskich akcjach terrorystycznych. Fakt, że większość widzów utożsamiała się pozytywnie z głównymi bohaterami jest normalnym zabiegiem każdego reżysera.
Spielberg jak zwykle stworzył świetny dramat, opowiedział nam niebagatelną historię i pozostaje nam czekać na kolejne jego produkcje. Może tym razem będzie to historia Palestyńczyków? Kto wie?
Pozdr.
To obejrz sobie "Transformers" (w końcu wyprodukował ich reżyser "Monachium"), "Iron Mana", "Hulka", "Mrocznego rycerza", "Szklaną pułapkę 4", "Rambo 4" - może się tam nie zanudzisz.