Duży plus dla Charlize za znakomitą grę aktorską. Za odtworzenie osoby, która nie cofnie się przed zbrodnią. Duży plus za charakteryzację głównej bohaterki. Niesamowite jak z pięknej aktorki zrobili odrażającą kobietę. To jeszcze bardziej "pasowało" do charakteru zepsutej Eileen.
Polecam film, choć momentami za bardzo się dłuży.
A ja się nie zachwycam grą Theron.Owszem,na uznanie zasługuje charakteryzacja aktorki,ale w żadnym wypadku gra.Odnoszę nieodparte wrażenie,że Theron nie jest w stanie zapomnieć się w grze,być na te momenty Aileen Wuornos.Jej ruchy,gesty są przerysowane,sprawia wrażenie jakby ją coś uwierało,wierci się nieustannie,podskakuje,stawia śmieszne kroki.Wszystko to bardzo udawane.Ale to tylko mój odbiór.Drażnią ciągłe grymasy i wykrzywianie ust w sztucznym uśmiechu.Może przez charakteryzcję?W każdym razie nie rozumiem dlaczego jeśli to postać z elementami homoseksualnymi,to automatycznie Charlize dopisała jej męskie ruchy,męski sposób palenia papierosa etc.? Oczywiście mogłobyć też tak,że sam pierwowzór zachowywał się podobnie,jednak to jest właśnie powielanie stereotypów na temat lesbijek,którą z resztą Wuornos nie była.A nawet gdyby,to jak napisałam już,nie rozumiem tego zabiegu rozpowszechniania poglądów na temat postaw i zachowań utartych w umysłach większości.Sama zaś kreacja,sposób podjęcia gry,absolutnie do mnie nie przemawia.nie umiem tego wyjaśnić inaczej,jak tylko tym,że Theron podpatrzyła gdzieś miejscowych meneli i otworzyła ich za pomocą bohaterki.Ale odtworzyła,a nie była nią.
Natomiast zepsuta to może być np.gówniara z bogatego domu,nie kobieta,której charakter został wypaczony,wszyscy wiemy dlaczego.
Hmmm. Takie Twoje odczucie. Mnie pasowało to "zbójeckie" zachowanie. W końcu była morderczynią. Można to tłumaczyc jeszcze tak, że właśnie wypaczony charakter tej kobiety (czyli także zepsuty) skoro sprawił,, że nienawidziła mężczyzn i ich mordowała to i jej sposób chodzenia, mówienia mógł być też w pewien sposób inny. Tutaj: męskie ruchy. Taka prawdopodobnie była. Są czasem takie kobiety - nie musza być lesbijkami, a zachowuję się po męsku.