7,4 72 tys. ocen
7,4 10 1 72267
6,7 36 krytyków
Monster
powrót do forum filmu Monster

Duży plus dla Charlize za znakomitą grę aktorską. Za odtworzenie osoby, która nie cofnie się przed zbrodnią. Duży plus za charakteryzację głównej bohaterki. Niesamowite jak z pięknej aktorki zrobili odrażającą kobietę. To jeszcze bardziej "pasowało" do charakteru zepsutej Eileen.
Polecam film, choć momentami za bardzo się dłuży.

EM_DE_KE_AS

A ja się nie zachwycam grą Theron.Owszem,na uznanie zasługuje charakteryzacja aktorki,ale w żadnym wypadku gra.Odnoszę nieodparte wrażenie,że Theron nie jest w stanie zapomnieć się w grze,być na te momenty Aileen Wuornos.Jej ruchy,gesty są przerysowane,sprawia wrażenie jakby ją coś uwierało,wierci się nieustannie,podskakuje,stawia śmieszne kroki.Wszystko to bardzo udawane.Ale to tylko mój odbiór.Drażnią ciągłe grymasy i wykrzywianie ust w sztucznym uśmiechu.Może przez charakteryzcję?W każdym razie nie rozumiem dlaczego jeśli to postać z elementami homoseksualnymi,to automatycznie Charlize dopisała jej męskie ruchy,męski sposób palenia papierosa etc.? Oczywiście mogłobyć też tak,że sam pierwowzór zachowywał się podobnie,jednak to jest właśnie powielanie stereotypów na temat lesbijek,którą z resztą Wuornos nie była.A nawet gdyby,to jak napisałam już,nie rozumiem tego zabiegu rozpowszechniania poglądów na temat postaw i zachowań utartych w umysłach większości.Sama zaś kreacja,sposób podjęcia gry,absolutnie do mnie nie przemawia.nie umiem tego wyjaśnić inaczej,jak tylko tym,że Theron podpatrzyła gdzieś miejscowych meneli i otworzyła ich za pomocą bohaterki.Ale odtworzyła,a nie była nią.
Natomiast zepsuta to może być np.gówniara z bogatego domu,nie kobieta,której charakter został wypaczony,wszyscy wiemy dlaczego.

agarama

Hmmm. Takie Twoje odczucie. Mnie pasowało to "zbójeckie" zachowanie. W końcu była morderczynią. Można to tłumaczyc jeszcze tak, że właśnie wypaczony charakter tej kobiety (czyli także zepsuty) skoro sprawił,, że nienawidziła mężczyzn i ich mordowała to i jej sposób chodzenia, mówienia mógł być też w pewien sposób inny. Tutaj: męskie ruchy. Taka prawdopodobnie była. Są czasem takie kobiety - nie musza być lesbijkami, a zachowuję się po męsku.