Nigdy przenigdy nie oceniaj filmu po tytule. Świeży, niepowtarzalny pomysł świetna reżyseria, muzyka, montaż oraz niewyobrażalnie dobre zdjęcia. Nigdy nie oceniaj filmu po nazwie naprawdę! Wizualnie uczta.Trzeba się wczuć w surrealistyczny klimat filmu. Złapać humor absurdu. Film nie jest bynajmniej filmem uważanym za klase B czy Z. Na festiwalu w Cannes spotkał się ze świetnym odbiorem oraz zdobył status kultowego.
Naprawdę polecam. Jak mieszkasz w poznaniu to możesz w Bibliotece Raczyńskich wypożyczyć za darmo.
A mi bardzo przypadł do gustu. Uwielbiam horrory klasy Z! Niestety, drętwe aktorstwo (jak to u opony :))) i słaby scenariusz (czasami się nudziłem) nie pozwalają mi wystawić wyższej oceny. 6/10.
Tyle że to nie jest horror klasy Z. Horrory klasy Z nie są puszczane na światowej klasy festiwalach. Film nigdy nie będzie przez żadną osobę która ma choć nikłe pojęcie o kinie, a w szczególności kinie gatunkowym nie zostanie zakwalifikowany do kategorii B czy Z. Aktorstwo wg mnie było na najwyższym poziomie. Co do scenariusza. Był to bardzo specyficzny rodzaj absurdalnego surrealistycznego humoru i rozumiem że mogłeś się nudzić. Ja scenariusza nie nazwałbym złym ale trzeba się naprawdę wczuć w klimat i załapać swoisty rytm filmu aby oglądanie było prawdziwą przyjemnością.
Rozumiem że mogłeś być zawiedziony bo jak sam powiedziałeś nastawiałeś się na horror klasy Z, a otrzymałeś specyficzny mały film zupełnie innego gatunku. Mi przypadło do gustu ale tobie miało całkowite prawo nie przypaść bo chociaż ja ten film uznaje za genialny muszę przyznać że jest on dziwny i skierowany do wąskiego grona odbiorców.
Pozdrawiam