5,7 2,4 tys. ocen
5,7 10 1 2372
7,0 8 krytyków
Mordercze kuleczki
powrót do forum filmu Mordercze kuleczki

Witam. Bardzo lubię horrory w tych klimatach ale "Mordercze kuleczki" (boski tytuł nie ma co...brawo tłumacze) zupełnie nie przypadł mi do gustu...ciekawy pomysł i do pewnego momentu naprawdę trzymał w napięciu ale potem było już tylko gorzej. Mało tego...zupełnie nie zrozumiałem filmu...i w związku z tym mam kilka pytań do tych którym się poszczęściło:

- kim był ten Wielkolud i jaki miał cel,
- o co chodziło z tymi kuleczkami...bo ich wsadzenie do filmu w słownie DWÓCH miejscach uważam za totalną pomyłkę,
- nie zrozumiałem też motywu z karłami: że niby mają swoją planetę i tam pracują jako niewolnicy...parodia...przecież byli robieni z umrzyków czyli mam rozumieć że ożywiano truposzy, zsyłano na planetę gdzie pod wpływem grawitacji się kurczyli i jak widać stawali się prawie niezniszczalni,
- jakim cudem zginął Jody...wiem że w wypadku ale dla mnie to bezsens jakiś, w jednym momencie zasypali Wielkoluda w dziurze (bo to chyba Jody zrzucił kamienie) a w drugiej trwa rozmowa w której słyszę że Jody nie żyje...żenada,
- kim był koleś który na końcu zaopiekował się Michaelem...mi wyglądał na Reggiego ale przecież Reggie zginął zabity przez tą panienkę/Wielkoluda,
- może nie tyle pytanie co moje osobiste odczucie że pomysł z bohaterskim Reggiem też nietrafiony, ciężarówka wywrócona, panienki porwane a tu nagle pojawia się Reggie i okazuje się że uciekł karłom, dostał się do ich "bazy" i uwolnił dziewczyny...normalnie lepszy niż główni bohaterowie z niego kozak xD

To chyba tyle...mam nadzieję że ktoś pomoże mi zrozumieć ten film. Pozdrawiam...

ocenił(a) film na 7
A_R_C_H_I

Film generalnie polega na zasadach podobnych do tych, któymi kierował się Lucio Fulci, czyli wszystko jest wzięte w cudzysłów, brak logiki, więcej snu i majaków niż rzeczywistości.
- Tall man - kim był nie wiadomo, na pewno jednak istotą pozaziemską, może demonem, diabłem czy kosmitą, lub przybyszem z innego wymiaru. Jego pochodzenie zostaje owiane tajemnicą. Jego celem była hodowla zmutowanych karzełków przemienionyc z martwych ludzi (stąd kryjówka na cmentarzu) żeby zasilały szeregi... w kopalni, w armi (?) na innej planecie, innym wymiarze, piekle (?).
- te kuleczki to taki bajer, żeby pokazać ze nie mamy do czynienia z istotami ziemskimi ;)
- j.w
generalnie nie zrozumiałeś, bo nie było nic do rozumienia - to taka czysta fantazja, majaki, ułuda, koszmarek jak mówi sam tytuł PHANTASM ;)
To tyle. Ten klasyk to ekranizacja ludzkich koszmarów i lęków, na tym polega jego sens (albe jego brak).

Bloodbane

Pięknie dziękuję. Na kilku forach wyczytałem, że podobno w kolejnych częściach zostaje to wyjaśnione ale jakoś nie mam natchnienia żeby się za to zabrać. Uwielbiam stare pseudo-horrory takie jak "Martwe zło", "Toksyczny mściciel", "Władca lalek" czy chociażby "Hellreisery" ale ten po prostu nie przypadł mi do gustu.

ocenił(a) film na 8
A_R_C_H_I

kolejne czesci lepsze:) juz dwojka przypomina troche te Hellraisery czy Kruegery:)

ocenił(a) film na 9
AlbertWesker

Mi tam pierwsza się najbardziej podobała. Ma niesamowitą atmosferę.
Moim zdaniem oczekiwanie, że wszystko zostanie wyjaśnione to troszkę złe podejście.

ocenił(a) film na 8
xazzax

wiem, do jedynki nic nie mam jest również idealna, ale dwójka czy czwórka jest ciekkawsza, tylko ta 3 czesc taka jakas inna;p

użytkownik usunięty
AlbertWesker

ooo to zmuszę się bo ma 4 części na dysku, a 1dynka mnie znudziła. :)