PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7846}

Morderstwo w Orient Expressie

Murder on the Orient Express
1974
7,3 16 tys. ocen
7,3 10 1 15960
6,7 25 krytyków
Morderstwo w Orient Expressie
powrót do forum filmu Morderstwo w Orient Expressie

Cześć,
od paru dni gnębi mnie jedna scena z tego filmu
Ingrid Bergman mówi "I was born backwards'... i nie mam POJĘCIA co to może znaczyć... sprawdzałam książkę ale wg autorki przesłuchanie odbywa się po francusku... czy ktoś wie o co chodziło??
dzięki z góry za pomoc :D

ocenił(a) film na 7
absurdynka

No jak to co? Urodziła się jako prosta kobietka w zacofanym kraiku i pomagała małym brązowym dzieciom jeszcze prostszym i bardziej zacofanym niż ona sama;)

ocenił(a) film na 10
icek_3

dzięki... myślałam coś koło tego ale zasadniczo pozniej Poirot ją komentuje że zna język dziwnie :> jeszcze raz wielkie dzięki :D

ocenił(a) film na 7
absurdynka

no bo zna dziwnie:D
taka prosta kobita, niby nie zna angielskiego, ale rozumie takie słowa jak "emolument". I to Poirota zdziwiło.

Swoją drogą to zdziwią mnie ta akcja na peronie ze św. Krzysztofem. Przecież wtedy katolików w Szwecji w zasadzie nie było, więc panna Ohlsson była raczej luteranką. Pewnie jakaś heretyczka z niej była skoro w św. Krzysztofa wierzyła:P

Zresztą książka dużo lepsza, aczkolwiek choćby dla Lauren Bacall warto było ten film obejrzeć:)

ocenił(a) film na 10
icek_3

Lauren Bacall ma w twarzy coś co mnie przeraża... zgadzam się, że książka lepsza bo denerwuje mnie wiecznie wrzeszczący Poirot, ale napakowali tam tyle rewelacyjnych aktorów że naprawdę grzech nie obejrzeć :>

aaa i katolików cały czas w Szwecji jak na lekarstwo... :D

ocenił(a) film na 7
absurdynka

Zgadzam się co do tego Poirota.
Gdybym był na miejscu mścicieli to bym go chyba zatłukł. Zabili już jednego, więc drugi mord by im różnicy nie zrobił, przywrócenie równowagi psychicznej czasem wymaga wyeliminowania jednostek tenże spokój zakłócających:P

ocenił(a) film na 10
icek_3

a podobno Agata Christie twierdziła że jest najbliższy jej oryginalnemu w głowie... 100000000 razy bardziej wole Sucheta :D jest przesłodki :>

ocenił(a) film na 7
absurdynka

Christie była wtedy już stara i pewnie pomieszało się jej już w głowie;-)

ocenił(a) film na 10
icek_3

albo cierpiała na niedosłysznie :>:>:> swoją drogą to ciekawe dlaczego ta książka jest najsłynniejsza...

użytkownik usunięty
absurdynka

Christie do końca była w pełni władz umysłowych. Mnie się też Finney podobał i nie możecie tego kwestionować, bo mam prawo do własnej opinii.