chcialabym zwrocic uwage na pewna niezgodnosc filmu z ksiazka.Ingrid Bergman jest dosc szczupla osoba, a szwedka ktora grala puszysta. Mowi o tym fragment w ktorym Poirot twierdzi ze na mundur szwedka byla 'zbyt obfita'. Czy ktos procz mnie to zauwazyl? a moze to ja sie myle?
pozdrawiam
Obawiam sie, ze sie mylisz. W filmie pada tylko zdanie, ze na ten mundur Piere jest za szczuply i z pewnscia nie nalezal do niego.
tyle że ja mówię jak było w KSIĄŻCE.
w książce ten tekst wystąpił w kwestii kiedy Poirot przedstawia swoje myśli, wymienia osoby które są na to zbyt puszyste, a na które mundur byłby dobry. Więc proszę o komentarze osób które czytały książkę.
Chyba tak było, no ale cóż, film jest tylko "na podstawie" książki, nie musi oddawać wszystkich szczegółów. Wycięto np. końcową przemowę pani Hubbard. Myślę, że kwestia wagi Grety Ohlsson nie należy do kluczowych, tym bardziej nie wyobrażam sobie, by z tego powodu Ingrid Bergman miała jej nie zagrać albo specjalnie nosić jakieś pogrubiające ubrania. Zwyczajnie - w książce była puszysta, w filmie nie jest.
Nie żebym porównywał oba filmy, ale w "S@motności w sieci" główna bohaterka jest brunetką, a zagrała ją Magdalena Cielecka.
Tak to jest z adaptacjami filmowymi, że nigdy nie oddadzą wszystkiego "od A do Z".