PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200116}

Most do Terabithii

Bridge to Terabithia
2007
7,3 119 tys. ocen
7,3 10 1 119377
6,2 13 krytyków
Most do Terabithii
powrót do forum filmu Most do Terabithii

Po pierwsze to nie jest bajka dla dzieci,chyba ze ku ich przestrodze. Dziecieca wyobraźnia powie ktos, o to tu chodzi, a ja mu odpowiem calkowicie inaczej. To jest raczej film o dzieciach z niezlymi zaburzeniami psychicznymi, nie potrafiacymi poradzic sobie z wlasnymi problemami, a co gorsza o kompletnym braku zainteresowania rodzicow i ignorancji z ich strony uh Film bardziej moze rozdraznic niz sie podobac. huh

Sforzenk

Jak czytam takie posty, to mi się wydaje, że nie tylko dzieci mogą mieć zaburzenia psychiczne...

ocenił(a) film na 10
Sforzenk

chyba nie chodzi ci o Leslie i Jessa? To że mają bujną wyobraźnię nie znaczy że mają zaburzenia psychiczne, a po drugie według mnie od momentu nawiązania więzi między nimi świetnie sobie radzą z trudnościami otaczającego ich świata, osobiście zazdroszczę im wyobraźni, czasami pomaga
w trudnych chwilach

krzysiek86r

chodzi mi o autora tematu :P

ocenił(a) film na 1
Sforzenk

żenujace... to malo powiedziane. To cos okreslilbym jako "dno dna".

ocenił(a) film na 5
Marmandamus

widze ze tylko jedna osoba dostrzega jak wielka pomylka jest ten film, tak... i to tez jest zanujace huh

ocenił(a) film na 10
Sforzenk

hehe, ja to napisałem też do autora tematu :D

krzysiek86r

Aha... znowu miałem wrażenie, że ktoś mnie nie zrozumiał :P

ocenił(a) film na 4
Sforzenk

w duzej mierze sie zgadzam:
1)nie jest to film na pewno dla dzieci (w sensie nie skierowany do dzieci)
2)z tymi zaburzeniami moze troche przesadziles ;) niektore MALE dzieci tak maja i to normalne, no ale hm..ile oni maja lat?
3) zgadzam sie rowniez ze to jakas ucieczka od problmow no ale dzieki wyobrazni tez sposob na zebranie odwagi "no jak sobie radza z potworami to i z takimi gowniarzami" (to prawie cytat :P)
4) co do rodzicow zgadzam sie i mysle ze to nich skierowany jest ta historia tak na prawde, do czego prowadzi brak zainteresowania ze strony rodzicow.
5) cale kretynskie opisy o basniach, trolach itp. to zwykly zabieg marketinowy, dlaczego maja isc do kina rodzice jak moga zabrac jeszcze dzieci, przeciez to taka piekna basn o krainie fantazji, a dodatkowe bilety sprzedane :P

6) mnie akurta nie rozdraznil, ale rozczarowal pod wzgledem oczekiwan.

Sforzenk

Nie. Żenujące jest to ze Ty nie potrafisz filmu zrozumieć... Naprawdę mi przykro, skoro masz problemy z interpretacją tak prostego filmu :) Jak już pisałam setki razy. nie umiesz znaleźć w sobie dziecka. Nie wie ile masz lat ale nie zdziw się jak dzieci będą mówiły na Ciebie "wapniak"... :)

ocenił(a) film na 8
Sforzenk

Z zasady nie komentuje żadnych postów ( a... taki tik ), ale jak czytam takie wypowiedzi do po raz kolejny dochodzę wniosku, że na portalach/forach tego typu powinna być jakaś weryfikacja. I nie mówię o treści ale o poziomie wypowiedzi niektórych, że tak powiem "twórców" ( wiem, kłoci się to z wolności wyrażania myśli w internecie - medium z definicji otwartym i wolnym - oraz, w tym przypadku z zasadą "de gustibus non est disputandum", ale scyzoryk mi się w kieszeni otwiera ;) ). Wkurza mnie niezmiernie, wykazywanie się ludzi pozorną elokwencją i pisaniem treści "słownikowo" mądrych i zaangażowanych na zasadzie "a napiszę sobie, pochwalę się koleżance/koledze, a myślałem nad tym cały dzień przecież!". Dlaczego "żenujące!", dlaczego "ku ich przestrodze", dlaczego doszukiwanie się w treści filmu jakichś "psychologicznych" treści ( ha... bo to mądre takie jest, no nie ? ). Sforzenk: Stary, napij się mleka, zjedz biszkopta, obejrzyj ten film jeszcze raz bo wygląda na to, że nie zrozumiałeś i nie pisz takich pustych postów - zaoszczędzisz nam nerwów ( Christinka: duży buziak ), Google roboty w indeksowaniu Twojej twórczości i przyszłym oglądaczom, sugerowanego nastawienia do filmu.
PS. A propos weryfikacji treści: przydałby się jakiś walidator sprawdzający np. ilość "huuh" i "uh" w wypowiedzi piszącego - im więcej takowych, znaczy, że post-ującemu brakuje słownictwa then > /dev/null.

Sforzenk

Spodziewalem sie po tym filmie czegos zupelnie innego, ale narzekac nie moge. Dla mnie to bardzo dobry film familijny m.in. o przyjazni, milosci i procesie akceptacji pewnych trudnych spraw w zyciu.
---------------------------------------------------
http://reset-yourself.blogspot.com/2007/04/bridge-to-terabithia-film.html

ocenił(a) film na 8
troubleman33

Czyżby OBE ;).
Film bardzo dobry lecz niezrozumieją go ludzie nie posiadający wyobraźni. Realiści wyciągną z niego wnioski zupełnie inne niż ludzie patrzący głębiej którzy umiejętnie potafią zakrzywiać otaczającą ich rzeczywistość. Dzięki temu filmowi przypomniałem sobie jak to jest być lepszym bardziej świadomym życia człowiekiem i za to twórcom filmu dziękuję.

ocenił(a) film na 7
Sforzenk

Huh, ktoś tu chyba zapomniał o drugiej stronie medalu, o przyjaźni. Jeśli w pamięć wryły Ci się tylko ludzkie problemy i zaburzenia psychiczne to żebująco mało dostrzegasz. A Terabithia to ucieczka od problemów, bo czasem problemy przerastają 11 dzieci. Owszem nie jest to bajka,za to film o dzieciach - ale nie dla dzieci.

ocenił(a) film na 7
Doris_8

żenująco*

(za krótki post, za krótki post)

ocenił(a) film na 10
Doris_8

no moze trzeba napisac etykiete wsparcia, zeby jakis test na inteligecje dali przy kazdym poscie .

Ps. Skoro to juz jest produkcja disney'a to znaczy ze ma byc tylko i wylacznie dla najmlodszych ? Film jest tak zrobiony ze kazdy znajdzie tam cos dla siebie , bez wzgledu na wiek , a takze napewno niczym sie nie zrazi i nie wywola to u nikogo zaburzen psychicznych ( chociaz tu moze sie myle , bo widac ktos dostal ) :] .