PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200116}

Most do Terabithii

Bridge to Terabithia
2007
7,3 119 tys. ocen
7,3 10 1 119006
6,3 11 krytyków
Most do Terabithii
powrót do forum filmu Most do Terabithii

Zacznę od tego iż podchodziłem sceptycznie do tego filmu.
Hmm sam tytuł nie wskazywał na coś wykraczającego poza film dla młodocianych, usilniłem się w tym poglądzie po natrafieniu na plakat z tym, że tytułem.
Pewnego dnia zadzwoniła koleżanka, powiedziała żebym wpadł na film.
Pomyślałem dlaczego nie! Więc kupiłem wielką paczkę chrupków i jakiś napój.
Po przywitaniu dowiedziałem się, że tym filmem właśnie jest 'Most do Terabithii' ... Pomyślałem " o nie ... " Nie mogę ukryć, że od pierwszych minut rozpłynąłem się jako widz, moją uwagę przykuła postać Leslie ... kogoś mi przypominała.

Zafascynowany filmem doczekałem ostatnich wydarzeń mających zmienić piękną opowieść o przyjaźni w coś nieco głębszego.
Cios jaki wywołała u mnie śmierć Leslie był niewyobrażalny, totalnie dobił mnie tekst ojca Leslie "Ona Cię kochała ..." pomyślicie że przesadzam, ale ... tak, rozkleiłem się. Popłyneło kilka łez w przypadku koleżanki efekt był nieco silniejszy.Teraz sedno do którego dążę ...
Gdy miałem 9 lat poznałem pewną dziewczynkę bardzo piękną, zaprzyjaźniliśmy się okropnie ... nieraz żartowaliśmy, że gdy będziemy dorośli weźmiemy ślub i będziemy żyć jak w bajce. Przyjaźń trwała 5 lat ... Gdy miałem 14 lat, pewnego popołudnia a był to deszczowy dzień dowiedziałem, się, że moja najlepsza przyjaciółka zginęła w wypadku samochodowym, została potrącona na przejściu gdy była w drodze do mnie ... Kochałem ją, później to do mnie dotarło.Przez miesiąc nie mogłem dojść do siebie po tym zajściu, a ten film przywrócił mi wszystkie wspomnienia oraz ból z tamtych lat.

Obecnie mam 22 lata ( Gdy obejrzałem pierwszy raz 'MDT' miałem 21), jestem studentem.
Do tych co uważają ten film za stratę czasu.
Uważacie, że ten film jest kiepski ?
Więc pozwolę przypuszczać, że nie zasmakowaliście co to prawdziwa przyjaźń a Wasza wyobraźnia nie wykracza poza Wasz pokój.

Chciałem serdecznie podziękować za ten film.
Oraz powiedzieć każdemu z Was, że w każdym wieku dobrze jest marzyć, ufać wyobraźni oraz swoim przyjaciołom.

THE_SYLAR

Niesamowity post.Pierwszy raz taki czytam.Przetłumaczyłam go i wysłałam koleżance, której postać Leslie jest doskonale znana :)Czy po Angielsku też piszesz posty ?

ocenił(a) film na 10
ColoradoMajestic

Dziękuje (:
Post wg. mnie jest raczej zwyczajny, tym co może odróżnia go od innych są moje 'niesamowite' wspomnienia z młodości, które nieco przybliżyłem za pomocą krótkiej historyjki.
Wszystko dzięki wspaniałemu filmowi, który przypomniał mi co ważne i co się tak naprawdę liczy w życiu.
Posty w języku ang. też piszę jeśli jest taka konieczność (:
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
THE_SYLAR

Przykro mi z powodu Twojej koleżanki, niestety takie jest zycie, bywa niestety tak, że odchodzą od nas Ci których najbardziej potrzebujemy, przyjaźn jest piekna, jeśli jest prawdziwa, do tego niech ludzie dążą a będzie lepiej na tym swiecie
film super

THE_SYLAR

Zdumiewająca historia. Nie potrafię sobie wyobrazić jak musiałeś się wtedy czuć, ale domyślam się. Dobrze pamiętam jak ja się czułem po obejrzeniu mostu. Piszę, aby polecić Tobie jeszcze jeden film - http://www.filmweb.pl/f7801/Moja+dziewczyna,1991 Nie będę nic więcej dodawał, jest równie piękny i wartościowy jak most. Serdecznie pozdrawiam. :)