PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200116}

Most do Terabithii

Bridge to Terabithia
2007
7,3 119 tys. ocen
7,3 10 1 119004
6,3 11 krytyków
Most do Terabithii
powrót do forum filmu Most do Terabithii

nie wiem czemu ale film nie przypadl mi do gustu .... po ocenie i pozytywnych komentarzach postanowilam zobaczyc... spodziewalam sie czegos lepszego trudno to okreslic... Moze jestem zbyt wybredna ale brakowalo czegoss w tym filmie. Pozdrawiam 6/10

ocenił(a) film na 8
PannaNikt89

"brakowało czegoś w tym filmie" no ba! wiadomo, dziewczyną zawsze brakuje pięknych zakończeń. Nie rozumiem was. Znając życie, jeżeli [spoiler] Leslie by nie zginęła [/spoiler] to miałabyś inne zdanie i na pewno nie powiedziałabyś że film zasługuje na 6/10

Mi się bardzo podobał, zakończenie było .... ..... ... ...... smutne, ale przecież nie zawsze się musi pięknie kończyć, zwróćcie na to uwagę
10/10

ocenił(a) film na 6
miciok94

Nie chodzi o to czy zgniela czy nie gdybys byl madrzejszy to wiedzialbys ze kobiety uwielbiaja "melodramaty" filmy ktore wzruszaja a nie jakies glupie komedie romantyczne w ktorych wiadomo jaki koniec. Po prostu smierc glownej bohaterki nie wzbudzila we mnie zadnych emocji.. moze dlatego ze byla ona zbyt "prosta" smiercia. A po drugie jeszcze nigdy nie ocenilam filmu na 10 bo nie jestem takim pokemonem co obejrzy byle gowno badz film z ulubionym aktorem i zaraz daje 10 bo to jest dopiero zenada. Mysle ze ocena 6 jest prawidlowa bo bardzoooo duzo brakuje w tym filmie aby dac przynajmniej 7 badz 8.

PannaNikt89

Czyli rozumując Most do Terabithii jest dla ciebie komedią romantyczną? Dziewczyno, wolisz jakieś głupie, pozbawione treści harlequiny od pięknej historii o PRZYJAŹNI(podkreślam, przyjaźni, nie miłości!) dwojga młodych ludzi, którzy obaj nie mogli odnaleźć się w świecie. Ten film pokazuje prawdziwą przyjaźń, uczucia, i dodaje ci wiary w siebie. Gdyż wszytko jest możliwe... jeżeli będziesz mieć otwartą wyobraźnie i wyciągniętą dłoń do wszystkich otaczających cię.

Pozdrawiam Pole 553

ocenił(a) film na 6
ajihad

Czyli ROZUMUJAC NAUCZ SIE CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM.

ocenił(a) film na 10
PannaNikt89

coz nie wiem jak to jest ale to jest chyba pierwszy film ktory ogladalem a wstrzasnela mna smierc jednego z glownych bohaterow noo moze poza "szkola uczuc"...

ocenił(a) film na 8
PannaNikt89

OKEJ film jest prosty pod wzgledem fabuly, nie zadziwia, ale ma duzo plusów po pierwsze ja jako 17-latek moge szczerze powiedziec ze sie nie nudzilem, nie mialem chwili od poczatku do konca zeby naszla mnie ochota by go wylączyć, ponadto muzyka byla niezla i co wazne potrafila wprowadzic w taki bajkowy nastroj, a sam problem przemocy w szkole tez subtelnie zobrazowany ;) realizacja jak dla mnie super i wrazenia rowniez bo nie spodziewalem ARCYDZIELa tylko filmu z przeslaniem, ktory potrafi wzruszyc ; )

8/10 bo jak powiedzialas wczesniej nie daje sie kazdemu filmowi 10 ; )

pozdrawiam

PannaNikt89

Trailer filmu 9/10 zapowiadający dobre fantasy, ale sam film to nudy,nudy,nudy...i jeszcze raz nudy.Po godzinnym oczekiwaniu na rozwój akcji nasuwa się jedynie myśl, że najlepszym miejscem dla tego filmu jest obszerny kosz.Chyba ,że jest to nowy gatunek - melodramat dla piętnastolatków.Bo z tego co widać dziewczyny są słabo nim zainteresowane.
Jeżeli chodzi o przyjażń w tym filmie to największą można było dostrzec pomiędzy uczniem i tą nauczycielką :) On miał na nią chrapkę, ona zaprosiła go do samochodu,ale najwyrażniej kobita stchórzyła i nic z tego nie wyszło.

plifplaf

plifpaf, powiem tak, ten film trzeba zrozumiec zeby dotrzec jego piekno...

ocenił(a) film na 6
ajihad

ajihad ale zrozum ze film jest prosty i banalny wiec nie zacheca do glebszych przemyslen.

PannaNikt89

PROSTY?! BANALNY?! Kobieto, zastanów się co ty mówisz...

ocenił(a) film na 5
ajihad

a ja sie zastanawiam gdzie w tym filmie jest coś do rozumowania, powtórzę , prosty i banalny film familijny ; jest jaki typ ludzi którzy dostrzegają głębokie przesłanie w tego typu filmach-może dlatego że właśnie tylko nieliczne filmy potrafią w ogóle zrozumieć- nie wiem może tak być.
a dla przedmówcy proponuje nowy film' Lovely Bones' -przepiękną trafiającą prosto w serce z głębszym przesłaniem które trzeba zrozumieć- czyli kolejne flaki z olejem;p zgaduję że również Pana oczaruje i bardzo dobrze po to się żyje chyba, niech każdy z nas oczarowywanym będzie na swój własny sposób, oby jak najczęściej.

ocenił(a) film na 4
PannaNikt89

ja absolutnie się zgadzam. film jest ładny, plastycznie piękny, ale fabuła jest prosta. osobiście wolę filmy które zmuszają do przemyśleń, a ten jest zwyczajnie prosty. jedynym zaskoczeniem jest to, że leslie zginęła, ale prócz tego nic specjalnego się nie dzieje. jak opowieści z narnii były piękne i ciekawe, tak ten film jest typowym filmem familijnym. 5/10.

PannaNikt89

cóż trudno :) nie każdemu musi się podobać przecież
mnie podobał się bardzo! Niesamowity, jakoś mnie tak wciągnął

ocenił(a) film na 8
sangomaho

ajihad zgadzam się z Tobą! Film bardzo dobry i na pewno nie banalny. Jeżeli ktoś nie rozumie, to może do tego nie dorósł, bo ten film nie jest byle bajką dla 10-latków. Film daje do myślenia. Pokazuje piękno przyjaźni między tymi dzieciaczkami, problem rodziny i jej wpływu na postawę dziecka, pozycję dziecka z rodziny wielodzietnej w gronie rówieśniczym, zdradę i tragiczne konsekwencje jakie za sobą niesie, przyczynę tej zdrady, wpływ wyobraźni na nasze życie, ułatwianie sobie przystosowywania się do 'nudnego' i 'złego' świata.
Nie chce mi się każdego z poszczególnych punktów tłumaczyć, ponieważ tylko Was nakierowuje jak dostrzec piękno tego filmu.. Jeżeli ktoś nie rozumie, którejkolwiek z kwestii które poruszyłem, lub nie wie gdzie to dostrzec w filmie, to proszę pisać - chętnie wytłumaczę :)

Ode mnie 9/10. Pozdrawiam! :)

berecioko

Świetnie pokazane jest jak dzieci nie radzą sobie z problemami z którymi dorosły nie ma klopotu, dlatego to niezrozumienie międzypokoleniowe. Śmierć jest zrozumiała dla obu stron i momentalnie jednoczy rodziców i dzicko.
Ten problem występuje także w tej dyskusji.

ocenił(a) film na 8
artram

Kolejna kwestia, którą pominąłem. I pewnie można dopatrzeć się jeszcze wiecęj. A to właśnie dlatego, że w tym filmie jest coś dla każdego, każdy znajdzie coś właśnie dla siebie, co go poruszy i może czegoś nauczy.

berecioko

Ciekawe czy docieramy z naszymi suchymi komentarzami do romantycznej PannaNikt89?
Niekiedy tłumaczenie osłabia efekt, bo pozbawia film emocji i nic nie zastąpi intuicyjnego "odbioru od pierwszego wejrzenia"