Motyl Still Alice

Still Alice
2014
7,5 82 tys. ocen
7,5 10 1 82473
6,7 31 krytyków
Motyl Still Alice
powrót do forum filmu Motyl Still Alice

9/10 Grubo....

ocenił(a) film na 9

Nie zaluje ani jednej minuty poswieconej na ten film. Mile zaskoczenie. Myslalem, ze bedzie to kolejny dramat poruszajacy ciekawy i wazny problem. I rzeczywiscie, produkcja porusza i odslania problem zwiazany z choroba alzhaimera w sposob, ktory lepiej chyba tego nie mozna bylo przedstawic. Obraz rozwija sie powoli, ale za to wciaga i trzyma w napieciu do samego konca. Zachwytow pelno, ale te najwazniejsze zostawilem na koniec - gra aktorska - po prostu perelka.... Julianne Moore dala niezly popis gry aktorskiej. Zagrala chyba wzorowo. Jej bol, cierpienie oraz wszystkie inne emocje wrecz sam odczuwalem. Zagrac tak, aby widz przed telewizorem czul to samo, aby utozsamil sie z glownym bohaterem, to naprawde wielki talent. A wycisnac z "twardziela" zly w niektorych scenach.... to juz idzie na Oscara. Zdecydowanie polecam, w koncu jakis porzadny dramat z rewelacyjna gra aktorska.... rzadko daje tak wysokie oceny, ale teraz naprawde warto... 9/10

Bambim

Cieszę się, że tak to oceniasz będąc młoda osobą( wyczytałam na Twoim profilu). Wybitna gra Julianne, ale tez świetnie zagrał Baldwin,prawda? Trudny temat i pewnie bardzo trudno było reżyserowi i scenarzyście pokazać na ekranie , to co przekazała autorka książki - ale muszę przyznać , że wspaniale dali radę, oczywiście najbardziej zasłużyła się tu Julianne. Mam nadzieję , że zostanie za to sprawiedliwie uhonorowana Oscarem! Serdecznie pozdrawiam i życzę wielu pięknych filmów do obejrzenia w przyszłości. GR

ocenił(a) film na 9
grared

"...bedac młodą osobą..." trzydziesci pare lat to zawsze mniej niz czterdziesci pare, wiec dziekuje za komplement.... to co na profilu jest napisane juz dawno jest nie aktualne (od jakis 8 lat....) musze w koncu cos tam zmienic, pozdrawiam rowniez

ocenił(a) film na 6
Bambim

A ja po przeczytaniu książki i obejrzeniu potem filmu czułem się zawiedziony i pozostał pewien niedosyt. W mojej ocenie wyszło trochę sztucznie i nie podobało mi się tak jak większości tutaj komentujących.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
rudzik12

Przyznam sie szczerze, ze oprocz lektur, to malo ksiazek przeczytalem w zyciu, ale wlasnie te ktore przeczytalem i byly zekranizowane - nie mialem pozniej dobrej opinii o tej produkcji. Czytajac ksiazke wyobraznia nam dziala, wyobrazamy sobie "cos", co pozniej nie jest takie samo jak w filmie i czujemy najczesciej wlasnie niedosyt, albo wogole nam sie nie podoba obraz. Jednak nie oznacza to, ze film jest zle zrobiony. Zdarzylo mi sie rowniez obejrzec 2 razy najpierw jakas ekranizacje powiesci, a pozniej przeczytac ksiazke i.... nie bylem zadowolony z ksiazki.... wydawalo mi sie, ze w filmach oczywiscie pominieto niektore watki, ale calosc byla bardziej ciekawa, wiec uwazam, iz najwieksze znaczenie ma to, co pierwsze zrobimy: czy przeczytamy opowiesc, czy obejrzymy ekranizacje. Oczywiscie sa wyjatki, ale to pomijam. Reasumujac - ciesze sie ze obejrzalem Still Alice, a nie przeczytalem....

Bambim

A nasze dobre zdanie o grze Julianne Moore( w końcu jesteśmy amatorami!) potwierdzilo jury Zlotych Globow- dla mnie ta nagroda bardziej miarodajna od Oscarow- przyznjac JM Zlotego Globa , jako aktorce dramatycznej w filmie Still Alice!

ocenił(a) film na 9
grared

rowniez sie ciesze, chcialby zeby zgarnela jeszcze Oscara... rowniz bardzo ciesze sie z nagrody za drugoplanowa role meska dla J.K. Simmonsa w Whiplash - rowniez zagral na najwyzszym poziomie, oby takze zdobyl statuetke Oscara....

ocenił(a) film na 9
Bambim

Jestem mile zaskoczona czytając Wasze opinie...powraca mi wiara w ludzką wrażliwość, empatię, zrozumienie...taka mała refleksja w związku z faktem, że naprawdę rzadko na forum zdarza się aby internauci mieli podobne zdanie, w sposób subtelny, kulturalny wyrażali swoje opinie nie obrażając innych, nie narzucając im swojej opinii. Co ciekawe wątpliwości i zastrzeżenia do pozostałych odtwórców ról w tym filmie Przedstawiliście w sposób grzeczny, wysublimowany...I o taką wymianę zdań właśnie chodzi. Przeczytałam najpierw opinie i obejrzałam film. Dziękuję, że nikt nie zraził mnie do obejrzenia tego filmu...naprawdę było warto. Film naprawdę dobry, świetna gra aktorska odtwórczyni głównej roli...temat odbieram trochę personalnie, w życiu przebieg choroby wygląda niestety troszkę bardziej dramatycznie i właśnie wielkie dzięki producentom za pokazanie tego problemu w sposób tak subtelny, okazali ogromny szacunek i zrozumienie problemu.
Gorąco polecam ten film.