Motyl Still Alice

Still Alice
2014
7,5 82 tys. ocen
7,5 10 1 82473
6,7 31 krytyków
Motyl Still Alice
powrót do forum filmu Motyl Still Alice

słodka bajka w stylu - jak sobie Jaś wyobraża... Myślę, że przyznają mi racje ci, którzy opiekowali się (do ich śmierci) rodzicem chorym na jakiekolwiek otępienie typu alzheimerowskiego. Rzeczywistość jest o wiele, wiele bardziej, nieporównywalnie okrutniejsza i drastyczniejsza. Mnie ten film nie rozczulił, ale raczej rozzłościł. No, może osobom bez własnej wyobraźni i empatii ten film co nieco pokazuje o samych początkach choroby, zatem 6.

ocenił(a) film na 7
frotka_filmweb

Myślę, że nie ma co tak surowo oceniać tego filmu, tylko dlatego, że rzeczywistość jest nieco inna. To tylko film, dzieło artystyczne, jakaś konkretna wizja twórcy. Nie chodziło o to, żeby pokazać dosłownie czym jest choroba Alzheimera, a raczej wprowadzić widza w nastrój melancholii, smutki i niepewności. Miał grać na emocjach. Tak mi się wydaje, tak zapamiętałam ten film, ale oglądałam go dość dawno.

ocenił(a) film na 7
frotka_filmweb

Aha i jeszcze jedno. Myślę, że ten film robi zdecydowanie większe wrażenie na osobach, które nie miały do czynienia z tą chorobą. To co pokazano w filmie było smutne i przykre. Jednak tak jak napisałaś, rzeczywistość jest nieporównywalnie gorsza.

beata94m

Tak, film nie przygotowuje na obcowanie z chorobą na co dzień, ale to jednak film a nie dokument. Dlatego dałam w końcu 6. Pozdrawiam.