Prosze podawac tytuly filmow ktorych akcja toczy sie w wiezieniach.
I jeszcze mala prosby...czy wie ktos skad mozna sciagnac film "Motylek", a czy pamieta ktos programy: "Cela Nr" i "Cela" ktore prowadzil Edward Miszczak. Byly one emitowane na antenie TVN-u i ukazywaly one zycie wiezniow w polsce i za granica. Pilnie poszukuje odcinkow tego programu.
zgadzam się, "The great escape" jest fenomenalny :) film to niemal rekonstrukcja zdarzeń, ale z odrobiną humoru, co tylko dodaje mu charakteru.. no i ta obsada :D.. kto nie widział, ten nie wie co stracił :P
Skazani na Shawshank, Zielona Mila... Nic mi teraz nie przychodzi do głowy :/ ale te dwa to pozycje obowiązkowe ^^
Escapist, Shawshank Redemption, Escape from Alcatraz, Fylon, Prison Break, Green Mile, Carandiru, Animal Factory, Symmetry.
Dzieki za wszystkie wasze propozycje filmow i zapraszam do dalszego wpisywania, jesli ktos zna inne filmy o wiezieniach. Duzo mi pomogliscie.
myślę że warto zobaczyć też Ucieczkę z Sobiboru z Rutgerem Hauerem i Joanna Pacułą
Witam!
Widzę, że wymienia sie tu filmy głównie nowe powstałe po 2000 roku, dlatego proponuję coś z klasyki, aczkolwiek może nie wszystkie wymienione można do niej zaliczyć.
Z więziennych Klimatów polecam:
Forteca 1i2
Obroża
Księżyc 44
Kolonia Karna
Ostatni Bastion
Osadzony
Więzienie z 1988
Ucieczka z Alcatraz 1979
Można podciągnąć (ze względu na klimat osaczenia i funkcji więzienia):
Ucieczke z Nowego Jorku i Los Angeles, oraz Atak na posterunek 13 (pierwowzór), Krzesło 1989
Jest jeszcze kilka ale nie wszystkie Pamiętam, albo nie są godne polecenia (powstałe po 2000 roku).
Czy ktos zna moze jeszcze jakieś filmy o więzieniach przyszłości???
Z tytułów w temacie 'prison movies' dodam od siebie:
- "American Me"(`92)- był inspirowany prawdziwą historią bossa meksykańskiego gangu La Eme (jeden z najstarszych i najbardziej wpływowych więziennych gangów). Akcja rozgrywa się w więzieniu Folsom.
- "Blood in, blood out a.k.a. Bound by honor"(`92) - historia trzech przyjaciół, powiązanych z meksykańskim gangiem. Akcja rozgrywa się we wschodnim Los Angeles i w więzieniu San Quentin.
"Short eyes"(`77)- oparte na sztuce Miguela Pinero z`74 roku. Miejsce akcji to więzienie w Nowym Jorku, gdzie skazanymi są głównie czarni i latynosi.
"Lockdown"(`00) - film opowiada o trójce czarnych przyjaciół niesłusznie skazanych i osadzonych. Akcja filmowana była w więzieniu w stanie New Mexico.
Także dwie komedie "Life"(`99) i "The longest yard" rozgrywają się w całości za kratami. Do tematu pasował by również niemiecki "Das experiment" (chociaż to więzienie jest tutaj tytułowym eksperymentem).
-Gniazdo Oz
-Wykonać wyrok aka Nakaz Śmierci (Van Damme)
-Bunt
-Ostatni Bastion
-Zbieg z Alkatraz
-Ucieczka z Alkatraz
-Osadzony
-Więzienny Blues :)
-Symetria
pzdr
"-Więzienny Blues :)"
miało być "Więzienny Rock" :)
Jeszcze dodałbym
-"Bez Twarzy" ze względu na niezłą scenę ucieczki z więzienia, następnie
-"Tango i Cash", oraz
-"Money Talks" :)
wszystkie filmiki mają niezłe motywy związane z więzieniem (czy też aresztem jak to w przypadku "Money Talks" :)
zabawna pomylka bo jest taki serial o wiezieniu dla mezczyzn "Oz" http://www.filmweb.pl/serial/Oz-1997-108340
jest tez serial o wiezieniu dla kobiet "Bad Girls" http://www.filmweb.pl/serial/Bad+Girls-1999-159295
Czy wie ktoś gdzie można zdobyć "Glass house" ("Szklany dom") z 1972 roku? Jest to film o tematyce więziennej i bardzo bym chciała go obejrzeć :P
MIDNIGHT EXPRESS! pozycja obowiązkowa, film oparty na faktach: kawał
dobrego, ambitnego kina w reż. Roberta Altmana
yyy tzn Alana Parkera xD (myślałam równocześnie o innym filmie - Short Cuts
- ale to już nie ta tematyka niestety :P)
A gdzie Więzień Brubaker i Nieugięty Luke - jedne z najlepszych filmów więziennych w historii kina????????
Nieugięty Luke jest świetny!
[...a pierwsze co mi się z nim kojarzy to ten cały zakład z jedzeniem jaj... ^^ ...film wymiata! ]
a ja dodam jeszcze: Nevada Smith też z Mcqueenem - wątek więzienia też jest i przypomina on nieco Papillon, no i jeszcze hrabia Monte Christo i Nędznicy ale polecam bardziej książki niż filmy :)
Bardzo dobre filmy o wiezieniu to
Champion1 sredni
champion2 dobry
champion 3 bardzo dobry
krwawy ring
Wrath of Cain
Celda 211
locked down
W pół do śmierci 2
Ostatnie 6 filmów to są w miarę nowe najmniej ciekawy był champion 1 ale za to champion 2i 3 nadrabiają to wiec proponuje obejrzeć wszystkie 3 części bo łącza się one w całość
hmmm.. Grand prix w Cannes i nominowany do Oskara jako film nieanglojęzyczny.. produkcja francuska naprawdę warta uwagi.. "Prorok" z 2009r.
Widzę, że nikt nie wymienił Króla Szcurów z 1965 roku na podstawie biograficznej (świetniej) powieści Clavella