5,5 11 tys. ocen
5,5 10 1 11477
5,9 48 krytyków
Mowa ptaków
powrót do forum filmu Mowa ptaków

Po prostu płaczę mając świadomość, że kolejny raz publiczna instytucja PISF wydała 2 200 000 złotych na dofinansowanie takiego gniota. Kolejny raz urzędnicy dają zarobić kolegom aby nie zdechli z zapomnienia. I mniej by bolało gdyby filmowcy wzięli tę kasę, kupili kilo koksu i kilka skrzynek whiskey i przepili wszystko zamiast zatrudniać trzydziestolatków miernie udających nastoletnich uczniów szkoły średniej. Zakończę klasycznym precz z komuną. Niech ona wreszcie się skończy i przestanie produkować takie filmy.

ocenił(a) film na 9
Janekkowalski2011

Oczywiście, jak zwykle w korespondencji z Tobą się nie zgodzę. to film, który można interpretować na bardzo wielu płaszczyznach - obrazu współczesnej Polski, roli sztuki w życiu i rozwoju człowieka, analizy relacji ojciec - syn i jeszcze parę innych.

ocenił(a) film na 1
Agatonik

Ale czy to jest powód do okradania zwykłych obywateli z kilku milionów złotych by przekazać te ukradzione pieniądze na produkcję filmu gdzie można interpretować na wielu płaszczyznach obraz współczesnej Polski, rolę sztuki i rozwoju człowieka, analizy relacji ojciec - syn? Uważasz, że dobrze jest finansować fanaberie jednych poprzez okradanie innych obywateli!?

ocenił(a) film na 9
Janekkowalski2011

Ja nie czuję się okradziona z powodu tego filmu, bo bardzo mi się podobał. Czuję się okradana permanentnie, gdy z moich podatków finansowany jest na przykład kościół.

ocenił(a) film na 1
Agatonik

No widzisz, ciebie wkurza okradanie obywateli aby przekazywać ich zrabowane w podatkach pieniądze kościołowi a mnie wkurza okradanie obywateli w ogóle. Nie ma najmniejszej potrzeby produkowania filmów, których nikt nie chce oglądać. Statystycznie nikt. Bo 12 tysięcy widzów w całej Polsce to przecież nieśmieszny żart. Cieszy mnie to, że film ci się podobał ale to jednak chore aby do każdego widza tego filmu dopłacać 183 złote z podatków.

ocenił(a) film na 9
Janekkowalski2011

No i jest w tym, co piszesz niemało racji. Pozdrawiam.