Zobaczcie sobie koniecznie ten link, czyż oba filmy nie są do siebie łudzaco podobne ?? http://www.gougoule.com/darkmatrix/ [www.gougoule.com/darkma ...]
Niezła stronka. Faktycznie mozna by zec ze Wachowscy skopiowali całe sekwencje z Dark City. Początkowo myślałem że Dark City jest podróbką Matrixa, ale póżniej sie dowiedziałem że to Wachowscy wzorowali sie na Dark City. Właśnie wzorowal a nie przekopiowywali, a widząc porównania nie trudno powiedzieć że Wachowscy poszli na łatwizne i właściwie cały nasz świat wykreowali na podstawie tego filmu.
Masz racje !! Wachwscy skopiowali film co do najmniejszych szczegolow !!:( Tym bardziej ze premiara Dark City odbyla sie 16 miesiecy przed premiera Matrixa, wiec mieli sporo czasu...
A obejrzyj sobie Ghost in the shell który zostal stworzony w 1995 roku, tam tesz jest bardzo duzo rzeczy ktore mozemy zobaczyc w matrixie!
wejdzcie sobie na:
http://www.ghostintheshell.prv.pl/ [www.ghostintheshell.prv ...]
tam jest dziaB anime i dziaB matrix vs GITS
jesli juz mowa o kopiowani z innych filmów przez Wachowskich to zobaczcie Ghost In The Shell, i wtedy bedziecie juz wszystko wiedziec...
Tak bardzo widac wiele podobienśtw ale trzeba zauważyć że w dzisiejszych czasach trudno zrobić już film naprawde orginalny.Byc może zerżneli kilka motywów z innych filmów ale trzeba też przyznać ze zrobili genialny i spójny film który przecież odniósł ogromny sukces.
widac golym okiem ze Wachowskcy w wielu miejscach wzorowali sie na Dark City, kilka scen jest wyjatkowo podobna, ale jak dla mnie wyzej wymieniony film jest lepszy od Matrixa. no i wg mnie ma o wiele lepsze zakonczenie, bo koncowka Rewolucji byla troche rozczarowujaca.
Niewiem jak Wy, ale jak by mi ktoś nie powiedział, że matrix mógł być wzorowany na tym filmie to nigdy nie pomyślał o tym.
Z tego co wiem to bracia Wachowscy nie ukrywali tego że zaczerpneli wiele pomysłów z Ghost In The Shell...Poza tym to nie jest przecież nic złego.Skoro ktoś ma pomysł na film ale by go zrealizować musi użyć pewnych elementów z innego filmu to dlaczego nie?Jeśli to się przyczynia do powstania takiego filmu jak Martrix to jestem za.
Jeszcze powiem że każdy z tych filmów oglądałem wielokrotnie i moim zdaniem bracia Wachowscy dużo więcej czerpali z GITS-a
ma ktos może gdzieś zgraną stronkę z porównaniami darkcity i matrixa, bo podany wczesniej link nie dziala :(
Zapominacie, albo nie wiecie o jednej rzeczy - scenariusz do Matrixa zostal ukonczony w 1996 roku, a do Dark City rok pozniej...
Gdybyście się znali to byście wiedzieli że ponad połowa scenografii (w tym niektórych budynków) po zakończeniu zdjęć do Dark City została wykorzystana w Matrixsie!
Troche przesadzacie!!! Bardzo lubie dark city ale po co najeżdzać na matrixa to są dwa różne filmy!!! Zawsze sie znajdą podobieństwa. . . np Filmy typu Gladiator i Patriota mają identyczny wręcz schemat a ludziom i tak sie podobają. Mi nie przeszkadza jeśli ludzi będą sięgać po pomysły do takich filmów jak ten o ile będą powstawać równie dobre filmy jak matrix. Cieszcie sie ze powstają ciekawe filmy a nie wywołujecie wojne Wachowskim.