film moze nie byl gniotem bez ambicjii i czytajac okladke sadzilem ze ma orginalna fabule ale mimo pozornych zalet zawiodlem sie na nim bo mimo tego pomyslu nakrecomno go wyjatkowo nieudacznie tworzac slabym klimatem szokujaco nudna atmosfera i rozumiem by film mogl sie podobac ale stawianie temu arcydziela???! jest dziwne bo byc moze film ma jakies proste refleksje,ale nie zachwycalspecjalnie niczym.
plusy- orginalny pomysl, moze ma proste refleksje minusy nudny jak flaki z olejem , brak klimatu,nieskladny scenariusz itp itd ja2 lub 3 na 10
i dziwii mnie pieprzenie o tym ze matrix wzial pomysly tylko z dark city bo moze analogi torche jest ale tylko dlatego ze filmy sa tego samefo typu(sc-fi) i troche podobienstw sie znajdzie a jesli chodzi o klimat to matrix przewyzszal dark city 10 krotnie i nie mogl zerznac pomyslow dopasowujac ich w ciagu roku po realizacji kiczu dark city.
Jeśli Dark City ma słaby klimat i jest kiczowaty,to ja przestają oglądać już jakiekolwiek filmy.Człowieku,mroczny i surrealistyczny klimat tego filmu wgniata w fotel.Ten film oraz The crow uczyniły z Alexa Proyasa kultowego reżysera,guru dla fanów mroku i gotyku w kinie.Widać Ty do nich nie należysz.Twoja strata.Druga sprawa:Oczywiście że Matrix nie wziął pomysłów tylko z Dark City.Jako inspiracje możnaby wymienić kilkanaście tytułów ale w przypadku Dark City podobieństwa są zastanawiąjąco duże.