PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 318071
6,6 76 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Po akcji na giełdzie, która doprowadziła korporację Wayne'a do bankructwa, wiadomo że Mirandzie pokazano zabójcze źródło energii oraz przekazano wiedzę na temat systemu zabezpieczeń, którym był system zalewowy.

Dlaczego więc Miranda/Talia zdecydowała się po otrzymaniu tychże niezbędnych informacji przespać z Brucem, który był dla niej największym wrogiem, zabójcą ojca oraz przeszkodą w zrealizowaniu wspólnego planu?

Vizalio

Lubiła seks.

użytkownik usunięty
Vizalio

a która by nie chciała przespać się Ch.Balem?

No nie wiem czy było ich wiele jak niedużo wcześniej krążyły o nim legendy jakoby nie żył bądź też siedział cały zapuszczony od przeszło 8 lat. poza tym jeśli nienawiść Talii do Bruca miała być autentyczna to na takie ceny nie powinno mieć miejsca.

Vizalio

*sceny nie powinny...

użytkownik usunięty
Vizalio

przez łóżko chciała zdobyć jego zaufanie, bo tak jak mówisz był juz bankrutem i żadna by z nim nie poszła. Ona niby "pokochała" Wayna dla samego Wayana. I to miało więcej sensu niż gdyby z nim nie poszła...
(a mnie wczesniej chodziło nie o postać w filmie tylko o samego aktora - Bale) :)

użytkownik usunięty

jeśli to co napisałam nie ma dla ciebie sensu (o Mirandzie) to znaczy, że nie jesteś kobietą ;)

Teraz po wyjaśnieniu, bardziej podoba mi się opcja, że Cotillard wymusiła na scenarzystach scenę łóżkową z Bale'm :)

użytkownik usunięty
Vizalio

hehe więc się rozumiemy :D

Poza tym wcześniej oficjalnie doniesiono m. in. w gazecie o jego bankructwu, a o odciętym zasilaniu to już nie wspomnę. No chyba, że Bruce ma wyłączność podrywu na "odcięty prąd".

Eh, Heath był lepszy

użytkownik usunięty
Hmm_Ciastko

u mnie kolejność jest: Hardy, Bale, Ledger :)

Dokładnie tak! ;)

ocenił(a) film na 9

ja

użytkownik usunięty
martussa92

Hardy póżniej Bale żeby było co porównać XD

Vizalio

Coś kojarzę że kiedyś się kochała w Brusie, ale nie mam 100% pewności.

sebek_08

Co takiego? Pierwsze słyszę, ona była prędzej związana z Banem, a Wayne'a nie nienawidziła co dokładnie wyartykułowała za pomocą noża i dosadnego wyrażenia wyrzutów skierowanych w kierunku Wayne'a gdy opowiadała o ojcu.

Vizalio

chyba pierwsze czytasz xd Tobie chodzi o ten moment w filmie TDKR kiedy wbija mu nóż tak?

sebek_08

Tą sceną z nożem ukazuję, że jednak nie było tam widać śladów miłości, czy to dawnej czy obecnej.

Vizalio

A no widzisz, a mi chodziło o wcześniejsze czasy, zanim Batman zabił Ra'sa al Ghula, wtedy Talia się w nim chyba kochała, coś mi tak świta ale musiałby to zweryfikować ktoś kto faktycznie to wie.

Vizalio

Jeśli kogoś jesteś gotów zabić zadać mu cierpienie to nie wskakujesz z nim do łózka jak to miało miejsce w scenie przy kominku.

użytkownik usunięty
Vizalio

Zawsze możesz oskarżyć tworców komiksu o tą degrengoladę/

ocenił(a) film na 6
Vizalio

Motywacje Talii w filmie wydawały mi się owszem naciągane (nienawidziłam ojca, ale dzięko tobie przestałam i teraz dokańczam jego wiekopomne dzieło, a ciebie chcę zabić... ), ale motyw "sypiania z wrogiem" dla osiagnięcia celu wyższego to nie pierwszyzna. Fakt że w TDKR brak mu i romantyzmu, i tragizmu, i dramatyzmu.

użytkownik usunięty
milkaway

moim zdaniem zmieścić i rozwinąć wszystkie te wątki w jednym filmie było Nolanowi b.trudno dlatego ja bym wolała żeby zrobił dwie części RISES ! chociaż dłużej bym się Banem nacieszyła :)

ocenił(a) film na 10
Vizalio

powinni w tej scenie zamienić mirande na seline xD

ocenił(a) film na 9
Vizalio

myślę, że chciała wzbudzić w nim uczucie.. dzięki temu jej zdrada miała jeszcze większe znaczenie dla Bruce'a, zadała mu większy ból, myślę, że jej celem było również jak najbardziej uśpić podejrzenia względem jej osoby

Murdoc

Ta możliwość raczej nie zachodzi, gdyby nie wylazł z tej dziury, co nie było przewidziane gdyż miał tam obejrzeć upadek Gotham, a następnie umrzeć wypełniony bólem i poczuciem porażki, nawet by nie wiedział, że Miranda jego i innych zdradziła.

ocenił(a) film na 9
Vizalio

nie wiesz tego.. być może Miranda planowała go odwiedzić w więzieniu po zniszczeniu Gotham by odkryć przed nim karty

Murdoc

Nic mi nie wiadomo o planowanej ucieczce czy to Mirandy/Tali z miasta Gotham. Kręciła się w nim razem z Bane'm nawet kilkanaście/kilka minut przed wybuchem, tak jakby chcieli zostać w nim pogrzebani, razem podobno chcieli w nim umrzeć jak już się "zabawią".

ocenił(a) film na 8
Vizalio

Trzymając się oryginalnego Batmana, Talia i Bruce byli w sobie zakochani - to mógł być wątek nawiązujący do komiksów, podobnie jak np. scena złamania Batmana przez Bane'a.

Vizalio

moze chciala zrobic to co Bruce zrobil jej ojcu najpierw zdobyc jego zaufanie a potem zdradzic co prawda Wayne ratowal Gotham ale ona zapewne widziala to inaczej

ocenił(a) film na 8
Vizalio

Miranda aka Talia przespała się z Brucem z jednego prostego powodu. Ona i Bane wiedzieli, że Bruce jest Batmanem. Istniała "ewentualność" ingerencji Batmana w ich plan. Musiała zabezpieczyć wszystkie opcje. Co gdyby nie doszło do pojedynku Mrocznego Rycerza z Banem? Co gdyby Batman pokonał Bane'a? Zresztą pokazane jest w filmie, że dzięki temu miała nad Batmanem przewagę. On jej ufał, nie spodziewał się zdrady.

senskomiksu

Gdyby Bane przegrał to Miranda/Talia nie dałaby rady poprowadzić oprychów w kierunku realizacji planu, jeśli chodzi o resztę to masz rację. Poza tym już chyba wiem o co w tym chodziło. Miało to polegać nie tylko na kontrolowaniu sytuacji poprzez zdobycie zaufania ale jednocześnie rozkochanie Wayne'a w sobie miało zadać mu jeszcze większy ból gdyby dowiedział się (poprzez np. ekran, który zniszczył lub gdyby za późno się wydostał) że jego kolejna dziewczyna zginęła, bo nic nie wiadomo na temat tego, że Talia i Bane planowali ucieczkę z miasta ( znajdowali się w nim nawet kilkanaście/kilka minut przed wybuchem ).

użytkownik usunięty
Vizalio

no właśnie! dopiero teraz do ciebie dotarło? każdy walczy tak jaką ma "broń" ;)

ocenił(a) film na 8
senskomiksu

Dokładnie i o to właśnie chodziło Talii, nie rozumiem totalnie jak można tego nie wiedzieć.

Vangelis7

Ogólnie ta cała historia Talia-Bane-Bruce to była w komiksie więc zaskoczeni mogli być jedynie ci którzy Batmana znają z historii Nolana ( tak naprawdę to wiele nie wniósł bo większość fabularnych smaczków ze swojej trylogii powyciągał ze specjalnych wydań komiksów o batmanie ). Tyle że dawniej trudno o nie było i większość nie wiedziała że Talia to córka szefa Ligi Cieni, a Bane to jej narzeczony bo w komiksach które u nas wychodziły masowo dostępne w kioskach mogliśmy jedynie podziwiać jak Bane łamie Batmanowi kręgosłup ( do czego Nolan ładnie z resztą nawiązał w filmie ).

użytkownik usunięty
maurycy_86

dla mnie było to zaskoczeniem bo w życiu nie przeczytałam żadnego komisku! ale nawet bez znjomości fabuły z komiksów było dla mnie jasne motywy poszczególnych postaci!

ocenił(a) film na 9
senskomiksu

Nie spoileruj

ocenił(a) film na 10
Vizalio

mam najrozsądniejszą odpowiedz na twoje pytanie. po prostu chciała sprawdzić kto ma większego kuta*a. Bane czy Batman. Sam nie chcesz wiedzieć?

użytkownik usunięty
ramzesik

właśnie! szkoda że zgineła teraz już się nigdy nie dowiemy!

Pewnie taki był motyw jej działania tak jak i Batmana, Banea, Jockera i innych przed nimi. Oni nie chceli zemsty, zniszczenia, zagłady miasta itp. Po prostu szukali bodźców bo już nic innego nie było ich w stanie podniecić. Bo taka jest prawda, w życiu wszystko kręci się wokół pier*olenia.

ocenił(a) film na 5
Vizalio

Dość późno rozwieje wasze wątpliwości.Nolan trochę schrzanił tę sprawę z Talią i Bane,tak naprawdę Tali to była kochanka Bruca/Batmana, Ra's al ghul uważał batmana za godnego przeciwnika i chciał że by to on i jego córka poprowadzili ligę cienie.Talia zawsze się wahała czy słuchać się serca czy rozumu.Bane wcale nie był z Talią na większości komiksach Bane współpracuję z Poison ivy lub z Pingwinem.Nie mniej uważam że mimo tych przeróbek film świetny.Jedno mnie dziwi.Ra's wiele razy poświęcał życie córki dla swojego a ona i tak do niego wracała...Ta scena łóżkowa totalnie niepotrzebna.I jeszcze jedno Nolan według mnie źle podobierał aktorów Bale może z głosem się nadaje ale nie wygląd.Nie twierdze że jest brzydki XD,ale jak na Bruca Wayna to nie najlepszy.

ocenił(a) film na 7
Vizalio

Żeby wzbudzić w nim litość i zaufanie,po czym na końcu taka zdrada i oczy Bruce'a że jak mógł do tego dopuścić sam dialog z detonatorem w ręku mówi sam za siebie.