PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319350
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Bane

ocenił(a) film na 6

Niektórzy mówią,że Bane Nolana jest taki sobie tzn. jego maska jest śmieszna ,a grający go
Tom Hardy jest niższy od Batmana. Ja uważam,że Bane wykreowany do TDKR wygląda
świetnie.Maska wygląda rewelacyjnie, jej części przypominają zęby a sama ma
zastosowanie:pomaga Bane'owi w oddychaniu i uśmierza ból i dzięki Bogu nie przypomina
maski zapaśnika. Wzrost nie gra wcale tak wielkiej roli,i co z tego ,że jest niższy od
Batmana.W tym filmie postać Bane'a skupia się na osobowości,charakterze i celach.

Niektórzy czepiali się też "mułów" Hardy'go, Bane nie musi być aż tak przypakowany,aby
był potężny,a wiemy co zrobi w Gotham.

Twierdzę,że Hardy spisze się świetnie w tej roli.

Mojzesz_trzeci

W 100% się zgadzam Tom jest rewelacyjnym aktorem. Maska jego głos aż ciary przechodzą normalnie a co do wyglądu nie trzeba wyglądać jak koksu żeby pokonać Batman'a, Bane w TDKR wygląda znakomicie prawdziwy wojownik. Oglądałeś pewnie "Worrior" powiedz że nie wyobrażałeś sobie jego w potyczce z Batman'em? ; )

użytkownik usunięty
sabina_s13

Wg nowych informacji Batman oprócz Keyshi będzie posługiwał się też innym stylem więc walka z Bane'm będzie jeszcze lepsza.

Keyshi już nie wystarczy nie na Bane'a : ) Ta scena ze spotu jak Bane łapie pięść Batman'a ahh Mr. Wayne będzie musiał się postarać i wykazać w innych stylach. Jestem ciekaw czy podczas tego będzie jakiś dialog "This is all what you've got?" : ) i Boom! w bebechy

użytkownik usunięty
sabina_s13

Już nie mogę się doczekać, obstawiam, że każdy tekst Bane'a będzie ocierał się o epickość :D

ocenił(a) film na 6
sabina_s13

Ogladalem Warrior i wolalbym zeby zakapturzony Warrior w sportowej bluzie walczyl z Batmanem niz to cos zwane Bane :)

ocenił(a) film na 6
Mojzesz_trzeci

Hardy w tej masce wygląda rewelacyjnie. Dodając do tego charyzmę i umiejętności aktorskie, jest szansa na kreację dorównującą Jokerowi w wykonaniu H. Ledgera. A to, że wygląda jak wygląda (a nie wygląda na mięczaka) nie jest wielkim problemem. Niestety nie ma wielu "większych" aktorów o równie dobrych umiejętnościach aktorskich. A Nolan zinterpretował tę postać na swój sposób (jak każdą inną ) i tyle. Będzie EPICKO!

ocenił(a) film na 9
voitaz1000

Mogę wiedzieć w czym uśmierza ból maska Bane'a?

ocenił(a) film na 6
novak90

Dziwnie sformułowałeś pytanie. Ale jeśli o to ci chodzi, to masz : "Na początku filmu grana przez aktora postać odnosi kontuzję, skutkiem czego odczuwa ogromny ból i potrzebuje gazu znieczulającego, dostarczanego specjalnymi rurkami łączącymi jego maskę z noszonymi na plecach dwoma kanistrami" (z Wikipedii).

ocenił(a) film na 9
voitaz1000

Jakoś mi się tak źle napisało :p
W sumie sam mogłem sprawdzić na wikipedii, ale i tak dzięki :)

ocenił(a) film na 7
Mojzesz_trzeci

hej, ludzie, mam pytanie... Czy IMAX i CINEMA CITY to jest to samo?... serio pytam, bo ktoś mi w głowie namieszał i już sam nie wiem...

ocenił(a) film na 8
wito_filmweb

Nie. Kina Cinema-City masz chyba w 20 miastach w Polsce, a Imax jest tylko w 5.

ocenił(a) film na 7
tsw90

okej, no tak myślałem, ale musiałem się upewnić... :D dzięki...

użytkownik usunięty
wito_filmweb

kina IMAX w Polsce należą na wyłączność do Cinema-City, stąd każdego IMAX'a znajdziesz właśnie w kompleksach CC

ocenił(a) film na 7

taaa? a to nie wiedziałem

ocenił(a) film na 8
Mojzesz_trzeci

100% racji, a co do głosu to jego "Mister Wayne" w 4 zwiastunie powala :D

użytkownik usunięty
Vangelis7

To brzmi bardziej " MYSTAŁEJNAH " :D

ocenił(a) film na 8

haha dokładnie :D Po takich małych "rzeczach" poznaje się wielkich aktorów

użytkownik usunięty
Vangelis7

Dokładnie. Ciekawe czy Bane swoim głosem przebije Vadera ? :)

użytkownik usunięty
Vangelis7

Ciekawe czy Bane przebije głosem Vadera ? Bo to, że znajdzie się w TOP złoczyńców jest pewne :)

ocenił(a) film na 7

ja jestem ciekaw jak go zaraz będą do Jokera porównywać i w ogóle :D chciałbym żeby Hardy chociaż dorównał poziomem Jokerowi...

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Dorówna i o to jestem spokojny. Hardy to świetny aktor.

ocenił(a) film na 7

po zwiastunach też tak uważam, ale wiesz... widzieliśmy z nim zaledwie 2 minuty może mnie :D ciekawe jak cały film... ojej, już nie mogę się doczekać

ocenił(a) film na 7
wito_filmweb

*mniej

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Poznaliśmy kolejną kwestię którą wypowie Bane podczas konfrontacji z Batmanem "The shadows betray you because they belong to me." Hardy z pewnością trochę poczytał na temat Bane'a i stworzy świetną postać i z pewnością doczekamy się jeszcze większej ilości epickich dialogów między nim a Batmanem :)

ocenił(a) film na 7

oby ;]

użytkownik usunięty
Mojzesz_trzeci

"Niektórzy czepiali się też "mułów" Hardy'go, Bane nie musi być aż tak przypakowany,aby
był potężny,a wiemy co zrobi w Gotham."

BŁĄD! Cytujać oryginalny komiks "Zemsta Bane'a" - "Bane codziennie robił tysiąc pompek, tysiąc podciągnięć i tysiąc brzuszków"... Bardzo dobrze, że Hardy przypakował do tej roli. Ponadto Bane był niesamowicie inteligentny - ale nie chce spojlerować.

Wg mnie maska jest OK, ale troche przypomina tę z filmu Hannibal. Tak czy inaczej jest dobrze

użytkownik usunięty
Mojzesz_trzeci

jak dla mnie Nolan mógł wziąć jakiegoś mięśniaka do tej roli.Tera Bane wygląda trochę śmiesznie.Maska wygląda jakby zrobiło ją dziecko
(widać na pierwszy rzut oka że jest plastikowa ).Batman jak sam zauważyłeś jest o wiele masywniejszy niż Bane .A z tego co pamiętam w komiksie Bane był z trzy razy większy od normalnego człowieka ,i tutaj widać doskonale że Nolan nie bierze pod uwagę komiksu a to przecież jest genezą filmu. ALE TO JEST MOJE ZDANIE

użytkownik usunięty

To co piszesz to jest na poważnie ? Wiem, że możesz mieć takie zdanie ale w którym miejscu Bane jest śmieszny ? Maska jest świetna i bardzo dopracowana. Batman nie jest masywniejszy od Bane'a co widać m.in po posturze, Bale jechał na dietce i trochę opadł z masy na potrzeby scenariusza. Hardy jest fantastycznie zbudowany a gdyby wzięli jakiegoś tępego mięśniaka to byłaby to porażka. Nolan wyciągnął z komiksu to co najważniejsze, Bane jest potężny i inteligenty i wygląda świetnie.

ocenił(a) film na 8

Hardy nie miał wyglądać jak monstrum, które było w komiksie. Ma wzbudzać respekt i przerażać. po zwiastunach i wszystkim co do tej pory widziałem, jestem przekonany, że Hardy dał radę.

użytkownik usunięty

Nolan jest konsekwentny jesli chodzi o swoja wizje Batmana a przy tym nie gwalci oryginalnego scenariusza komiksow. Owszem, Bane jako najgrozniejszy przeciwnik Batmana byl wiekszy od przecietnego czlowieka, ale w realiach znanych z poprzednich czesci Nolana, gdzie glowny nacisk rezyser kladzie na dojrzalosc i powage swoich filmow (inaczej niz np Burton) monstrum Bane wygladalby co najmniej dziwnie.

Moim zdaniem zaangazowanie byle osilka do roli Bane'a byla by najwieksza porazka TDKR. Przede wszystkim ta rola jest jak dla mnie najwazniejsza i musi byc charyzmatyczna. Tom Hardy jest swietnym aktorem i ma przede wszystkim grac, a nie wygladac. Ponadto docencie to jak bardzo przybral na masie przygotowujac sie do roli Bane'a. Kto ogladal Rock'n'rolla ten wie jak aktor byl szczuply jeszcze kilka lat temu. W Warrior wygladal jak prawdziwy zawodnik MMA. To nie taka prosta sprawa. Gdzies w sieci krazy wywiad w ktorym Hardy opisywal swoje treningi i diete.

ocenił(a) film na 10

Hardy ważył 70kg a podczas kręcenia TDKR ważył około 100kg czyli o 1/2 więcej tego co ważył, ato nie jest takie chop siup nie każyd może iść na siłownie i od razu zdobyć masę mięśniowa. Czepianie się wzrostu maski to paranoja jak ktoś chce gigantów to ma ich w Awengersach, a jak liliputów to będzie ich miał w Hobbicie, a ja już się irytuje na myśl że za jakiś czas będą porównywać postacie filmowe Bane i Jokera i na czele z argumentem ze rola Hardy'ego jest gorsza bo nie dostał oskara.

ocenił(a) film na 10
michal055

W tamach sprostowania :) źródło oficjalne . Tom jako Bane ważył ok 86/87 kg przytył do tej roli 17 kg . Stwierdził że to i tak bardzo dużo że czół się zwyczajnie grubo ponieważ jest z natury małym chudym facetem oraz że ludzie chcieli by żeby ważył 100 a najlepiej 180 kg.

ocenił(a) film na 9
Funnykiiki

To może odrazu Hardkorowego Koksa dać na miejsce Bane'a? :D

novak90

heh po 2 min walki z Batman'em wyglądał by jak Koksu po walce z najmanem ledwo co oddech mógł złapać