PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319350
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Każdy kto oglądał film wie, że bomba na końcu filmu wybuchła nad wodą i mieszkańcy Gotham ją widzieli. Tu jest kilka niedociągnięć:
1. Jeżeli taka siła wybucha nad wodą, to chyba powstałaby nawet minimalna fala tsunami
2. Mieszkańcy Gotham widzieli wybuch- Pole widzenia nad wodą z tego co wiem sięga 2 kilometrów. Przy takiej sile fala uderzeniowa dotknęłaby miasta i chociaż częściowo uległoby ono destrukcji

Nie wspomnę o tym, że woda byłaby skażona. Sam film (pomijając te błędy) bardzo mi się podobał i uważam go za najlepszy z Nolanowej trylogii . I dzięki tej części owa trylogia wędruje na 3 moją ulubioną serię filmową

ocenił(a) film na 9
xksior

"Pole widzenia nad wodą z tego co wiem sięga 2 kilometrów"

Co za bzdura. Nad morzem pewnie nigdy nie byłeś. Z Bulwaru Nadmorskiego w Gdyni widać Hel (odległość około 20 km) a ty tutaj piszesz o polu widzenia 2 km

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

W szkole uczyli mnie o 2 km. Widocznie chciało mi się spać na lekcji. :)

ocenił(a) film na 7
xksior

1.Tsunami powstało by jedynie gdyby bomba wybuchła głęboko pod wodą
2.Bomba neutronowa to specjalny rodzaj bomby termojądrowej, pozbawionej ekranu odbijającego neutrony, w której energia powstaje w wyniku reakcji syntezy deuteru z trytem. Siła jej wybuchu jest relatywnie niewielka. Małe jest również skażenie promieniotwórcze terenu. Czynnikiem rażącym jest promieniowanie przenikliwe – neutronowe (szybkie neutrony – stąd nazwa), przenikające przez materię (w tym pancerz) i zabójcze dla żywych organizmów. Wikipedia

ocenił(a) film na 10
Joleke22

Skoro mała siła rażenia to czego bało się Gotham?

ocenił(a) film na 7
xksior

Czytaj ze zrozumieniem Bomba neutronowa wytwarza tylko fale któa zabij jednostki organiczne,ludzie z Gotham to nie są profesory po prostu bali się zagrożenia