PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 319 tys. ocen
7,7 10 1 319339
6,6 84 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Arcydzieło....:-)
no ja po prostu uwielbiam, klękam i biję pokłony....:-)
jak można choć jedno negatywne słowo? Przecież to absolutne arcydzieło jest....:-)

ocenił(a) film na 4
angel_falls

A kolega chociaż widział na oczy Bane'a, Catwoman, Robina albo chociażby Talie al Ghul z komiksów?
Kolega zauważył chociaż, że bomba neutronowa nie wybuchłaby, a na pewno nie po określonym czasie?
A kolega zauważył, że fabuła jest dziurawa jak ser szwajcarski po spotkaniu z Niemcami, wliczając w to: teleportację, emeryta wdrapującego się na ciężarówkę i Bane'a latającego ciągle po całym globie?

ocenił(a) film na 8
viaxon

Zgadzam się - błędów logicznych i niedociągnięć jest naprawdę sporo, także moim zdaniem film może być co najwyżej rewelacyjny, bo na arcydzieło się nie kwalifikuje, niestety.

Starigniter

Kwalifikuje się, kwalifikuje :)

1) To nie była bomba,to był generator.Mówili na to bomba bo miał wybuchnąć

2) Bruce miał na powrót 22 dni (tyle wystarczyło by nawet na pieszo wrócić.)

3) Jakie ciągłe latanie Bane'a po globie ? Był wtedy w samolocie zdaje się nad Uzbekistanem,potem w Gotham,potem odwiózł Bruce'a i wrócił.No naprawdę faktycznie cały czas gdzieś latał :)

4) Gordon w tej części ma około 50 lat. Nie taki znowu emeryt,spokojnie się wdrapał.

ocenił(a) film na 8
transformers567_fw

Jeden z ostatnio wyświetlanych tematów o filmie MRP poświęcony jest błędom logicznym w tym filmie, których naprawdę było sporo....

ocenił(a) film na 4
Starigniter

Ja go napisałem :-)

ocenił(a) film na 8
viaxon

-Nie , chodzi mi o zupełnie nowy temat napisany przez użytkownika Zilla : )

ocenił(a) film na 4
Starigniter

Zilla napisał coś, co budzi wątpliwości, czy on ten film w ogóle oglądał.

ocenił(a) film na 8
viaxon

No widać oglądał, bo ja z większością rzeczy, które on wypisał, się zgadzam.

ocenił(a) film na 4
Starigniter

Zwłaszcza w podpunkcie 'jakim cudem ich uwięził w kanałach', albo 'kiedy bane rozlokował te bomby'.

ocenił(a) film na 8
viaxon

Napisałem "z większością" ;) Czyli nie ze wszystkim się zgadzam ; P

ocenił(a) film na 4
transformers567_fw

1. 22 dni na przejście całej Azji. nawet POLSKI bys w tym czasie nie przeszedł. Forest gump 3 lata obiegł Amerykę z 5 razy.
2.Bomba, bo miała zapalnik i miała wybuchnąć. Bomba to z natury coś co ma wybuchnąć
3.50 lat, ale... niezbyt zdrowy był, jeszcze miesiąc wcześniej w szpitalu leżał.
4.Poleciał po pavela, do Gotham, do więzienia z Brucem i znów do Gotham. Nie wspominam, że nikt go nie zauważył.

viaxon

1. Ale nie wiemy jak wrócił ,na pieszo czy jakoś inaczej ,nie wiemy gdzie było więzienie to że Azja to dość prawdopodobne,ale też nie potwierdzone.

2. Po raz kolejny mówię TO NIE BYŁA BOMBA ! To tak jakbyś wszedł do laboratorium chemicznego i wziął jakiś związek ,który po jakimś czasie eksploduje bo będzie poza źródłem w którym bezpiecznie może być przechowywany.

3. Nie miesiąc a ponad 4 miesiące a to różnica.

4. Ale skąd wiesz jak poleciał ? Miał prywatny samolot może.

ocenił(a) film na 4
transformers567_fw

1.To więzienie to albo Tybet, albo bliski wschód. Nie ma mowy, by wrócił w taki czasie. Bo jak? Na gapę na statku?
2. To był reaktor, z którego zrobiono bombę. W świecie realnym nie wybuchłoby, ale film spaja nam, że jakimś cudem wybuchnie, co do minuty. I da się to zdetonować. Więc- bomba.
3.Ale i tak Gordon to bardziej energicznych nie należy.
4.Ta, a startował nim z lasu.

ocenił(a) film na 8
viaxon

Sorki, że się pytam, ale widzę tą samą rzecz któryś raz i z kolei i dalej nie rozumiem. O co chodzi z tym, że bomba/reaktor (?) nie wybuchłby i tak i tak ?

ocenił(a) film na 4
Starigniter

Bo to w praktyce bomba nie była. Po prostu, wyrwali z reaktora rdzeń i jakiś idiota stwierdził na planie filmu, że to dobry pomysł, by to wybuchło. NIE, rdzeń nie wybuchnąłby. Po prostu, nie działałby po tych 3 miesiącach. I tempo rozpadu różni się zależnie od czynników, nie da się go wyliczyć co do sekundy. A i nawet gdyby to po określanym czasie wybuchło, nie byłoby grzybka. Tylko promieniowanie i niewielka fala uderzeniowa, która i tak spowodowałaby lekkie zalanie miasta (to tylko 2KM były)

ocenił(a) film na 8
viaxon

A, no widzisz. I właśnie niestety rzeczy tego typu psują nieco ten film, przez co wg. mnie nie może być arcydziełem. No ale to tylko moje zdanie.

ocenił(a) film na 4
Starigniter

Gdyby to nie był sequel Mrocznego Rycerza, ten film byłby lepszy. Co prawda, da się zauważyć zależność, że w Początku mieliśmy Batmana-wojownika, w TDK batmana-detektywa, a teraz batmana-bohatera. Ale kompletnie to nie pasuje do koncepcji z Mrocznego Rycerza

ocenił(a) film na 8
viaxon

Ależ, oczywiście, nie psuje niczego ! : ) Nolan odwalił kawał świetnej roboty z tą trylogią. I ciekawe to porównanie „różnych Batmanów” z trzech kolejnych części...

ocenił(a) film na 4
Starigniter

No właśnie psuje, bo po Jokerze, jego podwójnej prawdziwej genezie (żadna nie była prawdziwa) dostaliśmy bombę, która bombą nie była i mało satysfakcjonujące zakończenie wątków Bane'a i Talii. O 'zabili go i uciekł' nie wspomnę.

transformers567_fw

1. To Jodhpur. W filmie znajduje się obok studni Twierdza Mehrangarh po której łaził Ra's al Ghul. Poza tym można ją zobaczyć w pełni, kiedy Bruce wyłazi ze studni.

ocenił(a) film na 10
viaxon

hmm... jeśli już, to koleżanka...:-)
a to nie generator był?
co do logiki... wolę magię....:-)

ocenił(a) film na 4
angel_falls

To był rdzeń generatora, który miałby rzekomo wybuchnąć podczas rozpadu, co jest fałszem. Rdzeń po odpowiednim czasie rozpadłby się i nie wybuchł, a jego rozpadu nie da się w żaden sposób wyliczyć, jak już to do kilku dni, a na pewno- nie co do sekundy.
I trzeba pamiętać, że przecież to samo uniwersum, co Supermana czy Green Lanterna. Siły nadprzyrodzone i tak tu istnieją, chociażby w postaci Ra's Al Ghula czy bane'a.

ocenił(a) film na 10
viaxon

to straszne... chodzi o ten fałsz....:-/
idę się pociąć...

ocenił(a) film na 8
angel_falls

Mam to samo zdanie o tym filmie

ocenił(a) film na 9
Kinomaniak1235

Ja błędy widzę i trochę mnie rażą, ale ma ten film w sobie coś przejmującego i intrygującego,co nie pozwala mi przejść obok niego obojętnie. Uwielbiam taki patos i kreację stworzoną przez Bale'a.

ocenił(a) film na 8
PoisonGirl26

Kreacja rzeczywiście jest wspaniała, oczywiście jest parę błędów, ale one aż tak mnie one nie rażą.