Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 552209
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Ten film to dobre kino akcji. Jest lepszy od wszystkich innych ekranizacji DC Comics, ale te akurat strasznie kuleją więc nie jest to jakieś wyróżnienie. Nakręcic lepszy film od Spidermana Supermana X-mena nie jest trudno. Ale jeśli wyjśc poza ramy DC Comics to takie kino akcji jak seria Bourne'a czy Bond z Danielem Craigiem jest daleko poza zasięgiem nowego Batmana.

Zobaczyłem nagłówki "Najlepszy Film" "A masterpiece"(zgroza uważac to za arcydzieło) 9.5 na IMDB.... CO?? 9.5 na IMDB????? To dopiero kaszana!!!! Przypominam sobie setki filmów lepszych od tego a to ten jest na pierwszym miejscu na największym serwisie filmowym?? To ponury żart albo zwykły chwyt marketingowy. Na to jestem zły! Gdyby nie ta ocena to bym napisał, że nowy Batman jest ok i bym nie zwracał uwagi. Nawet bym nie pisał komentarza.

Bale zagrał tylko OK. A może to dlatego, że panowie Joker i "Two-face" skutecznie mu niepozwolili na palmę pierwszeństwa. Po prostu średniak nie warto nawet się zatrzymywac.

Joker. Trudne zadanie zdeklasowac Jack Nickolsona. Jest trochę głębsza od Jokera z filmów Burtona, ale bardziej mnie przerażał rozpylający gaz który powoduje skurcz mięśni twarzy jak w Batmanie z Keatona niż koleś próbujący robic jakieś "eksperymenty społeczne" rodem z "Piły". Ale to akurat nie wina Ledgera. Sumując: rola świetna i spełniająca oczekiwania. Ciekawa, chaotyczna i zagadkowa. Moim zdaniem tylko ona ratuje film.

Akcja dośc wartka, ale sceny walki to chaotyczne ujęcia na których widac "bach bach" i Batman wychodzi cało a przeciwnicy leżą.

Ja bym postawił ten film na równi z Batmanem z Keatonem w roli głównej. Wiem, że te filmy są inne. Chodzi o ocene końcową jaką oddaje się w serwisach takich jak ten.

Suma sumarum: Kolejny film akcji na który pójdę do kina to Quantum of Solace czy jakoś tam(nowy Bond) i nic więcej. Batmana odpuszczam tym bardziej, że już nie będzie Hedga do uratowania filmu.

ocenił(a) film na 7
nie_bedzie_rewolucji

To tylko film akcji, żadne arcydzieło.
Po "najlepszym trailerze roku" spodziewałem się mrocznego klimatu, niebanalnego scenariusza, wciągających postaci. Rozczarowałem się. Zobaczyłem bajkę którą włożono w realistyczne ubranie. Dało to czasami komiczny charakter. Scenariusz okazał się bardzo schematyczny, zachowanie postaci przewidujące. Najciekawiej wypadł oczywiście Joker. Na tle dość drewnianego Batmana była to postać z krwi i kości. Raziły mnie nielogiczności w scenariuszu - właściwe dla filmu robionego pod nastoletnią widownię. Miałem czasami wrażenie że aktorzy zamiast grać deklamują tylko swoje kwestie.
Polityczna poprawność została zachowana. Amerykańscy obywatele zawsze gotowi do poświęceń w obronie wartości, nawet własnego życia. Czarni są albo dobrzy, albo nie całkiem źli. Azjata ostatecznie idzie na współprace z wymiarem sprawiedliwości. A propos Azji to producenci doceniając znaczenie tego rynku, postarali się o umiejscowienie części akcji w Chinach, choć równie dobrze mogło by się o tego obejść.
Reasumując - jeszcze jeden film akcji, tyle że z bardzo dużym budżetem. Jedynym zaskoczeniem było potraktowanie wątku miłosnego, pozbawionego happy - endu. No ale to widocznie taki już los mrocznych rycerzy że im się z kobietami nie udaje.

ocenił(a) film na 5
rozmi

Cholera, cos w tym jest co piszecie. Dla mnie Dark Knight jest filmem troche przeciagnietym, za dlugim. Wiele scen mozna by bylo usunac. Czy jest to dobry film? Moim zdaniem zly nie jest, ale specjalnie w natloku komiksowej papki sie nie wyroznia. Ot, poprawna rzemieslniczo historyjka o superbohaterze.

Aktorzy? Bale slabiutki, Gyllenhaal tez nic specjalnego nie pokazala, ale taka juz dostala role. Eckhart lepszy od Bale'a. Ledger obronil to, co z tego filmu zostalo. Trio Caine, Oldman, Freeman zagralo poprawnie.

Rozdety balon marketingowy wreszcie pekl, a w srodku nie bylo samych cukierkow... Film sie zwroci, zarobi mase pieniedzy, ale to nie oznacza, ze jest dobry. Nie mialem wygorowanych oczekiwan wobec tego filmu, a jednak sie zawiodlem, szkoda.

3 elementy uratowaly ten film przed klapa: kampania, plakaty oraz rola Ledger. Boje sie o 3. czesc :(.

ocenił(a) film na 10
Jones

Spójrz na swojego Indiane Jonesa i Mutta skaczącego po drzewach z małpami...wtedy porozmawiamy o klapach.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

"Rozdety balon marketingowy wreszcie pekl, a w srodku nie bylo samych cukierkow... "
Jakos tego pęknięcia nie widzę Jones.Byłem trzy razy na Mrocznym Rycerzu i trzy razy oklaski były przy pełnej sali.Byłem też na Indianie pierwszego dnia i film publice całkiem się podobał ale braw nie dostał...Fani Indiany Jonesa zawsze to samo odwalają i dlatego ciężko mi odpowiadać na Twoje zarzuty wobec filmu.A film w ogóle widziałeś?Jeżeli tak to odpowiedz na pytanie:

UWAGA SPOILER
Kto podaje się za Batmana.Do kogo strzela a kogo trafia Joker na paradzie policyjnej?

ocenił(a) film na 8
Wojtek_dpo

Ja tutaj sie przyłączam do panów powyżej. Dark Knight to dobry film akcji, takie cos w stylu Bonda troche;) ale rewelacji nie ma, a już w ogóle śmieszą mnie głosy, że jest lepszy od ekranizacji Burtona. Ludzie opanujcie się przecieżw porównaniu z pierwszym Batmanem Dark Knight wymięka w każdym wzglęcie. Film na 6/10 i tyle.
Aha jeszcze jedno, Bale jest tak drewniany, ze lepiej prawdobodobnie zagrałby to jakiś manekin. Trzecia cześć może być faktycznie przerażająca biorąc pod uwage brak Ledgera.

ocenił(a) film na 10
Wojtek_dpo

Plakaty to część kampanii.I nie udawaj,ze się boisz o trzecią cześć...

ocenił(a) film na 5
Wojtek_dpo

Ta czesc filmu z 'Tarzanem' tez mnie zdenerwowala, co juz wyrazilem w odpowiednim watku.

A jesli mowimy o klapach, to spojrz na Box Office, prawie 750 mln $... choc mnie wyniki finansowe zupelnie nie interesuja. Poza tym pokazujesz, jakim jestes czlowiekiem przez to, ze nie pozwolisz komus krytykowac jego ulubionego filmu... Co do IJ-a to jest fanem tak postaci jak i serii od kilkunastu lat, wiec krytyke 4. czesci rozumiem doskonale.

Kto sie podaje? Dent. A strzaly padaja w kierunku Gordona...

ocenił(a) film na 10
Jones

To musisz mi wybaczyć.Pozwalam na krytykę tylko,że mam złe doświadczenia z pewnym fanem Doktora Jonesa.I negatywnie od razu się do Ciebie nastawiłem.Wybacz.Teraz czytam inaczej Twoją krytykę.Wcześniej od razu założyłem,ze filmu nie widziałeś.Jeszcze raz sorki.

A z tą papką to przesadziłeś.

ocenił(a) film na 5
Wojtek_dpo

No, przyjmuje przeprosiny. Wszedzie sa tacy ludzie, ze zabija za krytyke filmu. No nic, oby wyszla jakas Director's Cut na DVD obu filmow, bo cos czuje, ze zarowno DK jak i IJ4 mogly byc lepsze :/.

ocenił(a) film na 10
Jones

Pierwsza godzina Indiany IV była genialna ale później te małpy,wodospady i kosmici popsuły częściowo film.Nawet akcja z lodówką mi się podobała.
Ja czekam na edycje TDK bo kategoria wiekowa troszkę namieszała.

ocenił(a) film na 5
Wojtek_dpo

Z 4. tez wycieli mnostwo scen, bo film musial byc PG-13, ech...

ocenił(a) film na 10
Jones

Ale twarz Two Face`a przeszła i to jest dziwne.

ocenił(a) film na 5
Wojtek_dpo

W sumie to nie, bo nie bylo flakow i krwi, tylko zrecznie zrobione rany ;).

ocenił(a) film na 9
nie_bedzie_rewolucji

Batman , Spider-man , to czesc amerykanskiej kultury tak jak nasi 4 pancerni, stawka, ogniem i mieczem itp. Tylko ze dla amerykanow Komiksy sa takimi arycdzielami jak nasze klasyki:) Wkoncu mlodszy kraj,. A po za tym europejczycy maja calkiem inna mentalnosc, roznia sie widac to zreszta nawet po samym kinie, W Polsce rekordy popularnosci podbijaja filmy historyczne i ostatnio romantyczne komedie w ameryce ekranizjace komiksow i w ogole filmy bardziej bajkowe sf.
Ja Kino traktuje jako rozrywke , jak cos powaznego to do teatru:) heh czekam na Polska premeire pozdro.

ocenił(a) film na 10
Cziken

A nie zgadzam sie z Toba do konca.A te nasze komedie romantyczne...szkoda gadac ;)