Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551671
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Batman Ends

ocenił(a) film na 8

Batman Begins to naprawdę świetny film. Świetny, bo zupełnie nie nawiązuje do poprzednich cukierkowych części z lodówkami i roślinami. Świetny, bo komiksowy pierwowzór (podkreślam: pierwowzór w znaczeniu takim jakim stworzył go Bob Kane) zyskał nowy wymiar, trochę inną wymowę. To przestała być, co tu nie mówić - zabawna postać w gumowym wdzianku.
Ale sequel? To wszystko popsuje. No chyba że będzie to coś w stylu Batman Ends i będzie tworzyło jakąś zamkniętą całość, żeby nie wyszła taka szmira jak sequele poprzedniego cyklu, bądź sequele Matrixa.

użytkownik usunięty
zof_tobiasz

nie znasz się nic na kinematografii, skoro uważasz, że "Powrót Batmana" jest szmirą.

zof_tobiasz

Mam nadzieje, że szmirą nazwałes dwie ostatnie części poprzedniego cyklu o Batmanie. Je sli miałeś na myśli również arcydzieła Tima Burtona to cie znajde...

ocenił(a) film na 8
smiechu44_2

Głównie chodziło mi o te dwie tragedie nazwane Batman Forever i Batman und Robin. Ale Batman Returns też mi się nie podobał po jedynce. Dopiero jak obejrzałem Forever stwierdziłem, że jednak Returns nie był taki zły. Ale i tak wolę jedynkę. Jest prosta, surowa i nic na siłę.

zof_tobiasz

Nie znasz się. ''Powrót'' jest najlepszy i się tak jedynką nie podniecaj...

ocenił(a) film na 8
jacek_87

No rzeczywiście z tak trafnym kontrargumentem "nieznaszsię" nie ma co polemizować:)
Jak dla mnie może to sobie być i najlepszy film w historii kina w życiu na świecie i poza światem, a i tak Begins mi się bardziej podoba.
W postaci Batmana urzekał mnie człowiek skryty w mrocznym i strasznym przebraniu a nie gumowym wdzianku, które ma uwydatniać jego umięśnienie. Jego samotna walka ze złem. Wszystkie dodatkowe postaci z suffixem -boy, -woman, -man rozwalają to.
Walka ze stadem zapuszkowanych ptaków sterowanych radiem przez niespełnionego demonicznego człowieczka również nie jest dla mnie specjalnie ciekawa.
W Batman Begins jest wszystko: symetria pomiędzy strachem przed "tym złym" a tym dobrym, jednocześnie jasno powiedziane co jest czarne a co białe. Batman walczy ze złem a nie z kolejną wersją Człowieka-jakiegośtam. Pamiętam jak czytałem Batmana jak te komiksy wychodziły jakoś sensownie i regularnie Batman vs. Człowiek-pchła! Sam komiks chyba nie był zły, ale sama pomysł - człowiek-pchła mnie rozwala. Brakuje tylko Człowieka-wrzoda.

No ale tak w ogóle to jest to forum możliwego sequela Batman Begins a nie Batman Returns.

zof_tobiasz

W sumie masz nawet racje, kto co lubi...

ocenił(a) film na 7
zof_tobiasz

Ja z kolei uważam, że "Powrót Batmana" to najlepsza częśći prawdziwe arcydzieło komiksowej adaptacji. Ten film posiada niesamowity klimat w pełni oddający charakter legendy, wspaniałą obsadę i jest jednym z najlepszych dzieł Burtona.