Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551803
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Myślę, że Mroczny Rycerz byłby bardziej mroczny gdyby z zimną krwią zabijał złoczyńców. Nie
powinien też współpracować z nieporadną i skorumpowaną policją Gotham. Batman Nolanów
ma klimat, ale brakuje mu zdecydowania. Jestem fanem Mrocznego Rycerza jednak fajnie byłoby
dla odmiany zobaczyć bohatera, którego autentycznie boją się przestępcy, który nie dyskutuje, nie
negocjuje, nie przepytuje po prostu zwalcza mafię i psycholi takich ja Joker. Co o tym myślicie?

jaco_13

Fajny pomysł.

ocenił(a) film na 7
jaco_13

Zła nie da się zwalczać złem!

sthrashne

Przemoc, której Batman zawsze używał, to dobro, tak?

ocenił(a) film na 8
Evangarden

Zbijanie morderców to zło?

jaco_13

Jakby nie patrzeć, tak. Zabójstwo nigdy nie jest dobrym czynem, nawet jeśli ma - ujmę to tak - moralne usprawiedliwienie.

ocenił(a) film na 7
Evangarden

Poniekąd dobro. Nie robił tego ze złych pobudek, inaczej się nie dało. Złem by było, gdyby mając takie możliwości przeszedł obok, aleee.. to już troszkę za etyczna rozmowa, jak na rozmowę o komiksie :D

jaco_13

ja tam jestem na nie. To jego urok, że nie zabija.

ocenił(a) film na 10
jaco_13

Batman moim zdaniem nie powinien zabijać. Sam mówił w części pierwszej, że właśnie to odróżnia go od złoczyńców.

użytkownik usunięty
jaco_13

Jakbym był przestępcą to bałbym się takiego "Gacka" . Batman potrafi naprawdę mocno kogoś uszkodzić a jak już wspomniano powyżej "właśnie to odróżnia go od złoczyńców" .

ocenił(a) film na 6
jaco_13

mroczny rycerz bylby bardziej mroczny jakby zniknal w czelusciach ceimnosci

ocenił(a) film na 8
DonVitoCorleone

No w sumie to znikał.

użytkownik usunięty
jaco_13

Batman zdecydowanie powinien zastosowac Kodeks Dextera Morgana - wtedy najgorsze szumowiny nie chcialyby sie
Mu narazac :)

użytkownik usunięty
jaco_13

Batman to nie jakis zabijaka a można by rzec "obrońca prawa prawem nieograniczony"

ocenił(a) film na 6

trafiles w sedno!

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

jesli Twoj post jest odpowiedzia na moja wypowiedz to powinienes raczej uzyc żenskiej formy czasownika

ocenił(a) film na 6

co to zmienia

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

Jestem kobietą, to zmienia.

ocenił(a) film na 6

chodzi o sens wypowiedzi. oczywiscie ironiczny

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

nie wiem o co Ci chodzi

ocenił(a) film na 6

wiem

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

To może wytłumaczysz?

ocenił(a) film na 6

Batman to nie jakis zabijaka a można by rzec "obrońca prawa prawem nieograniczony" - bzdura siwetnie tmuaczaca bzdurny pseudoitelektualny film bedacy zwyklym akcyjniakiem. lapiesz?

użytkownik usunięty
DonVitoCorleone

Aha. Przyznam, że się troszkę pogubiłam w sensie tej wymiany zdań. Już rozumiem. Z tym, że nie masz racji akurat. Nie ma zresztą sensu tego roztrząsać, bo racja to pojęcie całkowicie względne.

ocenił(a) film na 6

racja to prawda wynikajaca z faktu. nie moze byc wzgledna bo inaczej nie byloby sensu by istniala jako pojecie-mowiac inaczej legla by u podstaw

ocenił(a) film na 6

prawie jak harry callahan

ocenił(a) film na 4
DonVitoCorleone

"Prawie" robi sporą różnicę. Batmana Nolana dzielą lata świetlne od Harrego.

ocenił(a) film na 6
unnamed_gunman

zgadzam sie

ocenił(a) film na 6
unnamed_gunman

dlatego cudzyslow

jaco_13

W tej trylogii może akurat nie, ale w nowej (która ma powstać)... kto wie;). Fajnie by było zrobić (jak to napisał DonVitoCorleone) Batmana- Brudnego Harrego, film przepełniony ostrą akcją, groteski, czarnego humoru i ciętych dialogów, który by po części nabijał się z starych chwytów typu "-Ej Batman. Dlaczego ty cały czas zabijasz przestępców? -Przynajmniej mam pewność, że nie wybroni ich jakiś adwokat/ nie uciekną z więzienia."
PS Chociaż, wyjątek był w Batmanie Tima Burtona. Nasz bohater zabija z premedytacją Jokera, wcześniej jeszcze powiedział, że "z przyjemnością go zabije".

ocenił(a) film na 8
szmyrgiel

Nie oglądałem Burtona niestety. W sumie zrobili Bonda, uzależnionego od heinekena i wyszedł całkiem fajny film, to można zrobić Batmana z przymrużeniem oka.

jaco_13

Sorry, że zdradziłem zakończenie. Wydawało mi się, że już widziałeś Batmana Burtona ;).

ocenił(a) film na 10
jaco_13

http://www.filmweb.pl/film/Super-2010-540267 - polecam - tak by to wyglądało w rzeczywistości, to przebieranie sie w kostium i walczenie ze "złem" :)
Batman Nolana nie mógł zabijać, bo ograniczenia wiekowe zabraniały ;) musiala by się lać krew itd itp :)

ocenił(a) film na 8
Kempy235

Oglądałeś ten film? Warto?

ocenił(a) film na 10
jaco_13

Film jest bardzo brutalny, główny bohater jest irytujący ale się nie ciągnie, co więcej jest takim suchym i realistycznym spojrzeniem na zamaskowanego bohatera ratującego świat, który tak na prawde byłby tylko człowiekiem , w tym filmie człowiekiem z problemami... Ode mnie 7, potencjał troche niewykorzystany ale warto obejrzeć jako ciekawostkę, tylko pamiętaj jest kilka scen bardzo krwawych i brutalnych więc jeśli masz ochote coś jeść w trakcie to odradzam.

jaco_13

Zamysł postaci polega na tym, że ona nie zabija, bo inaczej nic nie odróżniałoby go od złoczyńców.

ocenił(a) film na 6
jaco_13

A ja zgadzam się że powinien zabijać i do tego zbierać jakieś pamiątki z zabitych (w końcu mógłby udekorować trochę tą swoją jaskinię, byłoby bardziej ciekawie), a jeśli nie zbierać to przynajmniej zjadać.

ocenił(a) film na 8
jaco_13

Batman jako Punisher fajny pomysł, , ,

ocenił(a) film na 10
jaco_13

W jednym z filmów związanych z Batmanem ta kwestia była wyjaśniona ( bodajże Batman w cieniu czerwonego kaptura ). Batman uważał, że jakby zaczął zabijać, nie mógłby już przestać. Batman miał być symbolem walki z przestępczością, a nie ich mordowaniem. Przykład masz w Mrocznym Rycerzu. Tam Batman bierze wszystkie morderstwa Denta na siebie, co skutkuje "wygnaniem". Przestaje być tym symbolem. Poza tym nie uważam żeby Batman dykutował i niegocjował z przestępcami, to że nie zabił Scarecrowa czy Jokera to nie znaczy, że się z nimi pieścił :)