Jako ze nie chce mi sie specjalnie szperac w sieci, bedac swiadomym uzytkownikow takich jak Sammy Jenkins, ktorzy buszuja po necie ile sie da w poszukiwaniu informacji o Batku, chcialem dowiedziec sie czegos a propos nastepnego filmu. Czy w ogole powstanie (co jest wiecej niz mozliwe) i czy Nolan wypowiadal sie na ten temat. Czuje cos, ze 'TDK' bedzie w kinach bardziej popularne niz 'Batman Begins', ktory bardzo duzo zielonych nie zarobil mimo ogromnej reklamy.
No cóż:
1. Pod koniec TDK ma się pojawić Two-Face. Jego wątek ma pozostać nierozwiązany, by stworzyć furtkę dla ewentualnej kontynuacji.
2. Śmierć Heatha Ledger spowodowała wątpliwość, czy Joker pojawi się w ewentualnej części 3. Pojawiła się plotka, o tym, że inny aktor zagra tą postać, jednak wydaje się, że jako "hołd dla Ledgera" Joker w trójce po prostu się nie pojawi.
3. Ostatnio Nolan nie wypowiadał się na temat ewentualnej kontynuacji kwitując stwierdzeniem "Zobaczymy. Na razie jestem skupiony na TDK i jeszcze o tym nie myślałem". Pamiętam jednak, że w jakimś wywiadzie kilkanaście miesięcy temu mówił, że chce zrobić "trylogię filmów o Batmanie"
4. Christian Bale w jednym z wywiadów potwierdził, że Nolan jest zainteresowny częścią trzecią. Ponadto dodał, "Nie wyobrażam sobie grania Batmana w filmie bez Chrisa Nolana"
5. Wszysycy główni aktorzy (Bale, Oldman, Caine) mają podpisane kontrakty na 3 części filmu. Kontrakt Freemana jest "odnawialny", a Eckhart podpisał zgodę na możliwą kontynuację
6. W związku z projektem "JL", zatrudnienia innego aktora do roli Batmana w tym filmie oraz próby "podpinania" na siłę "JL" do "BB" (Talia szukająca zemsty na Batmanie za śmierć swego ojca) spowodowały, że Nolan zdenerwował się na producentów WB (podobno konflikt był poważny i groził odejściem Nolana od WB). W związku ze "śmiercią" filmowej wersji JL sytucaja rozwiązała się chyba sama.
Dzieki za szybki odpis. Czyli prawdopodobnie doczekamy sie jednak trojeczki, pytanie tylko, jak szybko. Wszak po 'TDK' Nolan zabiera sie za 'The Prisoner', wiec trzeba sie bedzie uzbroic w cierpliwosc na kolejne kilka lat. Poki co, czekam niecierpliwie na ten film:) Zwiastun bardzo zachecajacy, choc nie pokazano wszystkiego, na co czekam z takim zaciekawieniem. Bedzie dobrze, oby jeszcze lepiej niz w pierwszej czesci.
Chociaż do premiery "The Dark Knight" pozostało jeszcze trochę czasu, to serwis CinemaBlend.com zdradza kilka szczegółów dotyczących kolejnego filmu.
Na początku w filmie miał pojawić się Joker, ale po tragicznej śmierci Ledgera zrezygnowano z tego pomysłu. Dlatego głównym przeciwnikiem Batmana będzie Dwie-Twarze. Scenarzyści prawdopodobnie będą inspirować się takimi historiami jak The Long Halloween i Dark Victory. Czyżby, więc w kolejnej odsłonie przygód Mrocznego Rycerza miał pojawić się Robin?
Wiadomo, że w reżyserią kolejnego "Batmana" zajmie się Christopher Nolan, jednak według zapowiedzi ma to być jego ostatni film o Mrocznym Rycerzu. Nie oznacza to jednak, że seria nie będzie kontynuowana, prawdopodobnie kto inny zajmie się reżyserią kolejnych filmów.
Jeśli chodzi o mnie to ja niechce nic wiecej poza trylogią Nolana...