Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551858
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Coś mnie trapi 

użytkownik usunięty

Pomimo sesji, do której powinnam się teraz właśnie uczyć, myślę tylko nad jednym pytaniem: dlaczego Joker, pomimo tego, że twierdził, iż jest psem, który nie wiedziałby co zrobić, jeśli dogoniłby samochód i człowiekiem, który działa bez planu, MIAŁ te plany? Chodzi mi tutaj o napad na bank, kolejne eliminowanie uczestników (to raczej popisywanie się scenarzystów, by zrobić dobre i jak najefektowniejsze pierwsze wrażenie), próba zastrzelenia Harvey Denta, porwanie Rachel i Harveya, akcja z bombami na promach... Oglądaliście, wiecie o co mi chodzi. To wszystko wygląda mi na chłodną kalkulację i zabawę psychiką.
Jest tu coś, czego nie dostrzegam, czy postać Jokera to czysty głupokwaty paradoks? Proszę o odpowiedzi.

K.

Joker mówi jedno, myśli drugie a robi trzecie:) Nie staraj się zrozumieć takiego psychopaty, bo skończysz jak Ledger.

użytkownik usunięty
jakura1

Może i faktycznie masz rację. Dzięki.

jakura1

racja ;DD

ocenił(a) film na 9

W scenie, kiedy Harvey Dent usiłuje przemóc siebie i zastrzelić schwytanego pomocnika Jokera Batman mówi coś w stylu, że ten mężczyzna jest schizofrenikiem paranoidalnym, a Joker tylko takie jednostki przyciąga do siebie. Wniosek: Joker musi mieć jakąś pokrewną, mniej lub bardziej zaawansowaną chorobę psychiczną.

aurusandi

Dent nie chciał go wtedy zabić - rzucał swoją monetą, więc gość był bezpieczny;)

ocenił(a) film na 10

Bo Jocker mówiąc Harveyovi, że nie ma planu, MIAŁ PLAN. Właśnie taki, jaki został wyjawiony w ostatniej scenie z Ledgerem - by obrócić przeciwko dobru najwspanialszego bojownika o dobro. Wtedy okazuje się, że Jockerowi od początku tylko o to chodziło.

Joker to psychopata i do końca nie wiadomo było o co mu chodzi i za to go kocham ;D