Filmu w Polsce jeszcze nie było, ale już kilka osób wypowiedziało się na jego temat... i niestety tylko jedna osoba zrecenzowała film pozytywnie. >:P W USA "Batman - Początek" jest na 102 miejscu w top 250 na imdb.com, a na FilmWeb jest na 252 miejscu. W Ameryce już oceniają "Mrocznego Rycerza" jako arcydzieło i od dwóch dni utrzymuje się na pierwszym miejscu, jako najlepszy film wszech czasów, a u nas... "Przereklamowany", "słaby", "Burtona był lepszy" - Co za ŻAL.
Filmy Burtona są dobre, ale już trochę stare i zbyt bajkowe, w dodatku z filmowych Batmanów mają najmniej z komiksu. A co sie okazuje, że w Polsce ludzie wolą właśnie tą wersję twierdząc, że ma jakiś tam niewyjaśniany "klimat", który usprawiedliwia to, że koleś umiera przez rzucenie w niego piórem, albo, że dziecko wychowały pingwiny.
Żal mi się robi gdy czytam posty, w których jakieś debile z polski piszą, że Batman - Początek" był nudny i jest gorszy od filmów Burtona, a nawet od "Batmana i Robina". Z tego co czytałem na różnych forach uważam, że ludzie w Polsce kompletnie nie doceniają tego co stworzył Nolan w 2005 roku, a teraz także i "Mrocznego Rycerza", który na imdb.com zapewne utrzyma się w pierwszej dwudziestce, a u nas? Na FilmWeb, pewnie będzie poza drugą setką. :P Polacy chyba kompletnie się nie znają na filmach o superbohaterach, skoro wolą bajki fantasy, które stworzył Burton przed prawie dwudziestoma laty od znakomitego, realistycznego filmu akcji/ sci-fi Chrisa Nolana, jakim jest "Batman Begins". Chyba, że robią to z sentymentu? Ale tak czy siak uważam, że Polacy kompletnie się nie znają na filmach tego typu. Pytanie tylko brzmi, czemu?
Mam nadzieję, że "Mroczny Rycerz" odmieni polskie widzenie na filmy tej serii, bo jak dla mnie "Batman - Początek" bił wszystkie wcześniejsze Batmany na głowę i jeżeli The Dark Knight" ma być jeszcze lepszy to mam nadzieję, że i Polska to dostrzeże.
Wypowiadasz się kraju którego nawet nie znasz.Skoro jesteś Polakiem -bo piszesz w liczbie mnogiej,to także "śie nie znasz "
Może zaczne od tego,że jestem fanem wielkiego kina,wielomilionowych prodkucji,a także filmów offowych,niskobudżetowych.Każdy pisze,że ten ranking nikogo nie obchodzi - ale tak nie jest.Wiele osób się nim sugeruje.
Także ja.Nie wiem czy zauważyłeś,że Tim.Burton i Ch. Nolan to całkiem inni reżyserzy którzy mieli inną wizje Batmana.Ale nie chodzi tyle o wizje co o możliwości technologiczne - bo w kinie Amerykanskim pieniądze zawsze były.Kiedy Plus - Minus 20 lat temu Batman Tima Burtona wchodził na ekrany kin,był filmem genialnym przełomowym pod każdym względem.Z tego co wiem nie ma go teraz w top 250 na tym "IMDB".Mroczny Rycerz zajmuje pierwsze miejsce.-I nawet może kilka miesiecy,albo lat się na nim utrzyma.Ale w końcu wejdzie kolejny wielki hit,który podbije serca widzów.A "Mroczny Rycerz" powoli pójdzie w zapomnienie./.Powiedzmy za 20 lat (chyba,że w 2012 będzie KOniec Swiata) technlogia tak się rozwinie,że takie filmy jak mroczny rycerz będą codziennościa.A Ojciec Chrzestny i Skazani na Shawshank -dalej będą na pierwszych dwóch miejscach.
Napisałeś :CYTAT
"Żal mi się robi gdy czytam posty, w których jakieś debile z polski piszą, że Batman - Początek" był nudny i jest gorszy od filmów Burtona"
Początek to całkiem inny Batman.Odrodzenie,po klęskach które ponosiły 2 ostatnie częsci.Ale to nie ujmuje Batmanowi Tima.Burtona,który był na swój sposób bardziej niezalezny i oryginalny.
"a teraz także i "Mrocznego Rycerza", który na imdb.com zapewne utrzyma się w pierwszej dwudziestce, a u nas? "
Tak bardzo się przejmujesz tym,co mysla inni ?
Oglądam filmy na które mam ochotę i daje ocene na jaką "moim zdaniem" zasłużył.Ale to nie znaczy,że nie szanuję opini innych -nawet jesli te opinie są nierzychylne.Ale jeśli ktoś napisze,że nnie wytrzymał 10 minut "to był kicz i gówno " nawet nie wchodze w taki post by go przeczytać.
Jeśli krytyka to tylko z argumentami.
Po twoim poscie widzę,że sugerujesz się opinią innych.Boli cię jesli ktoś nie dał najwyższej noty.Nie rozumiem tego,patrzysz na IMDB i wysokie miejsce to od razu uznajesz ten obraz (DK) za arcydzieło -chociaż go jeszcze nie widziałeś.
Widzisz tylko to,co chcesz widzieć.
Nie traktuj tego jako atak na ciebie.
Potwierdzam - w Ameryce są więksi znawcy kina. Nie chodzi o samych widzów, ale również aktorów, czy twórców. W Ameryce są doskonali reżyserzy i wręcz bardzo utalentowani aktorzy - nie to co w Polsce. Próba nakręcenia horroru nie wypaliła i skończyła się średnią powyżej 3. Większość Polaków nie potrafi docenić "wybitnego kina" i miesza je z błotem. Pozostaje jeszcze kwestia premier DVD i kinowych - nie wszystkich stać na kupno biletów, czy płyt, a jeżeli stać to premiery są bardzo późno - nawet wręcz z półrocznym opóźnieniem. Jedna osoba dotychczas na Filmwebie, która wypowiedziała się na temat nowego Batmana jest wiarygodnym źródłem, reszta obejrzała zapewne film ściągnięty z sieci w wersji CAM, na której nic nie widać (patrzyłem na screeny). Tak więc nie jest to w głównej mierze wina widzów, przeciętnych zjadaczy chleba, jak samych polskich dystrybutorów. Oczywiście polska sieć jest osłabiona, bo to u Nas przyjęło się określenie "Dziecko Neostrady", czego w innych krajach na pewno nie ma. Piję mianowicie do tego, że coraz więcej jest młodzieży, która ocenia filmy ot tak, nie podając żadnych argumentów, ani nie dopisując swoich kilku słów. Mam tu na myśli głównie Filmweb, bo na IMDB widać klasę - średnia jest spoko i 90% głosów jest pozytywna. Nie chcę urazić nikogo z użytkowników, ale taka jest prawda. My nie możemy tego zmienić.
Jeszcze jedno słowo ode mnie. Film porównywalny z oceną 1 jest filmem marnym, głównie filmem niskobudżetowym kręconym amatorsko (zamieszczane na YT), więc taka ocena nie powinna mieć miejsce - minimum to 3 lub 4. Założę się, że przynajmniej 20% z tych, którzy nie umieją docenić prawdziwego kina, nie wiedzą nawet ile do jednego filmu musi być przygotowań, a ile samej realizacji. Nie sztuką jest posiadanie kamery - sztuką jest jej umiejętne wykorzystanie. To tyle ode mnie, mam nadzieję, że poniekąd przemówiłem niektórym do rozumu.
Masz dużo racji. Zgadzam się w pełni, ale dodam tylko jedno. Moim zdaniem to raczej bariera językowa, która przesądza o kiepskim odbiorze CAM. Jeśli juz się znajdują napisy to są tak potwornie zrobione, że nic z nich nie wynika. I tak oto człowiek siłuje się nie tyle z marnym obrazem, ale z jezykiem też. Efekt (oto przykład):
Trwa film
Batman: Jestem Batmanem (Oryginał: You wanted me, here I am)
Joker: Ja jestem Joker (Oryginał: I wanted to see what you'd do)
Batman: bxbbvzbv(coś po rosyjsku)...
Widz: O co chodzi? Jeju co za głupi film. Zaloguję się na filmwebie i napiszę jaki film jest gówniany i jak nie wiadomo o co w nim chodzi.
Pierwsze napisy są kiepskie - nie do końca przetłumaczone. Ale nie chodzi już o napisy, ale głównie o to jak miłośnicy kina fantasy, czy kina przygodowego odbiorą dany film. A z tym jest problem. Dla jednych ocenami są 1 i 10, a dla drugich 5,6,9 i 10.
Tak w ogóle to ocena filmu w kategorii liczby to głupota. Subiektywna opinia powinna opierac się na argumentach a nie na liczbach. Taka jedynka - co ona oznacza bo jak dla mnie to zły montaż, muzyka, gra, wszystko i to NIEZGODNE ZE SZTUKĄ. Przez niezgodnośc ze sztuką rozumiem np.: operowanie wyrostka robaczkowego przez odbyt. I tak oto film oceniony na 1 w moim odczuciu powinien byc źle zrobionym filmem.
1. Jesteś nie obiektywny bo jesteś wielkim Fanem tego filmU.
2. To że Amerykańie podniecają się Mrocznym Rycerzem (2008) to nie znaczy ,że Polacy też będą się slinić na myśl o obejrzeniu tego filmu i mówienie że jakie to jest arcydzieło.(DOPIERO ZA 20 LAT ŻOBACZYMY CZY TEN FILM DOSTANIE ETYKIETKE FILMU WYBITNEGO CZY TYLKO PRZEREKLAMOWANEGO W CZYM ŚMIERĆ sW. pAMIĘCI HEATHA LEDGERA SIĘ BARDZO PRZYCZYNIŁA SMUTNE ALE PRAWDZIWE SHOW BIZNEZ MA TO DO SIEBIE ŻE POŻERA WŁASNE DZIECI)
3. Co wy tym rankingiem na amerykańskim portalu IMDB się podniecaćie.
4. A to czy komuś się podoba Batman Burtona czy Nolana to świadczy tylko o polskich widzach którzy mają więcej w głowie szarych komórek od amerykanów.
5.Pamiętaj Polska to nie ameryka to że AMerykanom się podaoba jakiś film to nieznaczy że Polacy ślepo patrża na Amerykanów.
6 Ty mi przypomonasz Prezydenta Polski Lecha Kaczyńskiego który bardziej dba o interesy Ameryki niż POlski(sPRAWA TARCZY ANTYRAKIETOWEJ)
I na koniec Ten tylko jest obiektywnym widzem który nie jest podatny na sugestie REKLAMe naciski rówiesników i nie jest FAnatykiem jakiegoś filmu a ty swoją wypowiedzią potwierdzaśz żejesteś fanatykiem tewgo filmu
Fanatyk nigdy nie jest obiektywny PRZEJRZEJ NA OCZY BO CHYBA ZAKOCHAŁEŚ SIĘ W BATMANIE.
oGLĄDAŁEM BARDZO DUŻO FILMÓW JEDNE LUBIE DRUGIE NIE ALE NAPEWNO NIE JESTEM ŻADNEGO FILMU fANATYKIEM
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fanatyzm
BAĆ OBIEKTYWNY
Za DUŻO NA FILMWEBIE JEST FANATYKÓW A ZA MAŁO LUDZI OBIEKTYWNYCH .
A ŻEBY BYĆ OBIEKTYWNYM WIDZEM TRZEBA TYCH FILMÓW OBEJRZEĆ SETKI I TYSIĄCE
ŻEBY MIEĆ JAKIEŚ PUNKT ODNIESIENIENIW PORÓWNANIA.
pozdrawiam I ZAPRASZAM DO MYŚLENIA.
ćzłowiek ma głowe do mysłenia anie łeb,a ty skończ bronić Batmanów Nolana bo to że jesteś fanatykiem to już dawno o tym się przekonałem
http://www.filmweb.pl/topic/871524/KOMPLETNIE+NIEROZUMIEM+TAKIEJ+PODNIETY+TYM+FI LMEM.html
http://www.filmweb.pl/topic/786167/Batman....html
http://www.filmweb.pl/topic/826804/spodziewałem+sie+czegoś+lepszego.html
http://www.filmweb.pl/topic/471781/Nigdy+nie+mów+nigdy.html
http://www.filmweb.pl/topic/831016/Burton+czy+Nolan.html
http://www.filmweb.pl/topic/555597/Znacznie+lepsze+są+stare+Batmany.html
Byłoby tego więcej ale poco
Jesteś fanatykiem
Zaciekle atakujesz film Burtona kiedyś był to twój ulubiony film,maż go w ulubionych wystawiłeś mu ocene 10 .
Kompletnie bez sensu skoiro bAtman Burtona jest gorszy od Batmana Nolana
to wysta obiektywną ocene Batmanowi Burtona a nie mówuisz że odkąd Powstał Batman początek Nolana Batman Burtona jest lepszy a nadal masz BAtmana Burtona z najwyrzszą oceną i masz go w ulubionych ????????????
Dobra. Nie znasz innego słowa niż "fanatyzm"? Ostatnio widzę, że masz coś do pierwszego miejsca na IMDB i ogólnie do ludzi, którzy pozytywnie oceniają ten film. Rozumiem, że każdy ma inne gusta, rozumiem też to, że jeden zna się bardziej, a drugi mniej, i rozumiem też to, że jedni są jak to mówisz fanatykami, bo swoją recenzję opierają na większości innych. Ale wytłumacz - co w tym jest złego? Zrób sobie kawę, usiądź, może akurat puszczą na HBO jakiś film, który przypadnie Ci do gustu. Nie, nie obrażam Cię, chcę tylko abyś w końcu przestał ze swoimi fanatycznymi wizjami. W kilku zdaniach masz rację, ale musiałem napisać co sądzę o tym. Może i jesteś starszy, ale niekoniecznie masz większe doświadczenie.
Pozdrawiam.
Batman Burtona (a w zasadzie obydwa) to GENIALNE ARCYDZIEŁA i nigdy nie mówiłem, że tak nie jest.
Ale Batman Nolana jest lepszą adaptacją komiksu i podoba mi sie bardziej :P
Nie trzymam się slepo swoich sentymentów. Terminator 2 to też był mój ulubiony film i dalej go lubię, ale przeszkadza mi to że jest kalką części pierwszej. Tak czy inaczej to nadal świetny film. W Batmanach Burtoan przeszkadza mi to , że mają niewiele wspólnego z takim komikosywm Batmanem jakiego znałem, ale jako filmy są rewelacyjne - jak dla mnie 10/10. I niby czemu nie mam mieć go w ulubionych? Chcesz ocenę?
Batman - 9,7/10
Batman Returns - 9,8/10
Batman Begins - 9,9/10
I tyle.
PS> na dobrą sprawę nie atakuję filmów Burtona ale postawę tzw burton-zombie czyli jakby dobry nie był film Nolana to "to już nie to, bo nic nie przebije Burtona" taka postawa to własdnei fanatyzm.
Ok masz rację, ale należłoby zacząc od tego, że dobrze skonstruowana opinia pochodzi od prawdziwego krytyka filmowego. Filmoznawstwo to kierunek trudny, ponieważ poza percepcją i znajomością sztuki filmowej, nalezy też poprawnie posługiwac się językiem aby móc wyrazic swoje zdanie. Więc jezeli ktos wypowiada się w następujący sposób: DNO, DO DUPY, STRATA CZASU to trudno się dziwic, że ludzie reagują jak reagują. A u nas biją murzynów...i co z tego? Zawsze należy dyskutowac nad argumentami. Fanatyków jest owszem sporo, ale tych, którzy chcą na siłę pokazac tym fanatykom, że są w jakiś sposób gorsi, głupsi (whatever) jest tez cała masa. Każdy z nas jest w jakimś sensie fanatykiem i broni swoje ukochane filmy niczym własnej matki. Tak już jest i będzie. Face it. Nie zmienisz tego.
cichy110 - poprostu wyjołeś mi to z ust sam miałem założyć taki temat.Ten film ma szanse stać się filmem wszechczasów,ale nie stety mamy takie głupie dzieći ne taj stronie które nie oglondająć filmu dają poniżej 8 albo oglondali nagrywaną z kina beznadziejnej jakości głosu i obrazu (te cam to żal) dlaczego przez takich mamy cierpieć.Ja wiem że polska jest taka zacofana i dopiero u nas będzie film za 20 dni ale poczekajcie jeszcze troche zobaczcie a potem ocencie.To nie tylko batman to coś więcej podejcie do tego powagą najwyszy czas aby ojciec chrzestny stracił korone.Nic dziwnego że na imdb jest na pierwszym miejscu skoro jest taki świetny a dają tylko ci ocene co juz oglądali.