Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551908
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Gdzieś słyszałem taką plotę, ale nie mam pewności. Dla mnie ten motywik i jego mutacje (szczególnie robota Shirley Walker) to kwintesencja Batmana i naprawdę byłoby kapitalnie gdyby i w Dark Knighcie się pojawił.

Słyszał ktoś coś na ten temat?

ocenił(a) film na 10
Krolik_Pudding

Nie, nie będzie go. Motywy muzyczne są z reguły przypisane do swych twórców, chyba że wytwórnia ma do nich prawo w kontrakcie. Tak np. Elfman nie uczestniczył przy tworzeniu Spidermana 3, ale jego motyw muzyczny był. Co innego z Batmanem... Tu Elfman ma zupełnie inny kontrakt. Poza tym... Naprawdę chciałbyś to usłyszeć?
Po pierwsze, ten motyw jest związany ze starą serią, ma zupełnie inną "rytmikę" (w BB mamy poważną muzykę, utwór Elfmana jest bardziej skoczny i żywiołowy). Po drugie, nie wiem dlaczego Zimmer i Howard mieliby ściągać od kogoś temat muzyczny, skoro ich wersja jest naprwdę bardzo dobra.

Pozdro...

ocenił(a) film na 8
guziol99

Myślę, że nie zaszkodziłby stary motyw nietopekra z pierwszych batmanów bartona... Supermanowi nie zaszkodził wręcz przeciwnie motyw z lat 70 :)

ocenił(a) film na 9
Biey

A jak dla mnie to ... nie za dobry pomysł. Howard i Zimmer mają w ogole inną wizję podkładu muzycznego jak Elfmann. A szkoda bo ich wersja jest taka mroczna i ... ciągła. Zero skoczności i emocji jak u Elfmana, ale to ma teżswoje plusy :) Dodaje tego klimatu ^^

Longusiowe_Szalenstwo

"Naprawdę chciałbyś to usłyszeć?
Po pierwsze, ten motyw jest związany ze starą serią, ma zupełnie inną "rytmikę" (w BB mamy poważną muzykę, utwór Elfmana jest bardziej skoczny i żywiołowy). Po drugie, nie wiem dlaczego Zimmer i Howard mieliby ściągać od kogoś temat muzyczny, skoro ich wersja jest naprwdę bardzo dobra."

=> Ich wersja pasuję do filmu, jest mroczna i w ogóle, ale bardzo słabo zapada w pamięć i średnio nadaje się do słuchania w odtwarzaczu cd, bez obrazu. Ja tam z chęcią bym usłyszał stary motyw elfmana jako miłe nawiązanie np: pod koniec filmu, z batmanem stojącym na jakimś wyskokim budynku itd...Napewno nikt by się nie obraził, a emocje byłyby tylko większe.
A nowi kompozytorzy wcale nie muszą kopiować Elfmana - Shirley Walker zrobiła kapitalną muzykę do pełnometrażowego animowanego batmana - Mask of the Phantasm - (chociażby genialne intro i outro z chórem) i nie jest to kopia muzyki Danny'ego, ale jej własne kompozycje. Tyle, że gdy tylko je usłyszysz nie możesz mieć żadnych wątpliwości, że to Batman.
A z Begins nie jest tak oczywiście.

ocenił(a) film na 9
Krolik_Pudding

Hans :p jest wtórnym i masowym kompozytorem, zresztą zobaczcie ten koles robi muze do wszystkich hollywodzkich kitów ... wg mnie najlepiej mu wyszła muza do Rain Man'a,Twierdzy, Piratów z karaibów choć tu se sam przyjebał plagiatem z Gladiatora :D no coż bywa... i Królwa ... Hans ostatnio robi muzyke jak na moje ucho bardzo patetyczna, jak łzy Słońca czy Helikopter w ogniu i wyjąca laska, to taki pipezony kicz ...

W Batman Begins jest kilka fajnych nutek cały początek jest zajebisty i jak batman chasa po górach, ale nie trawie tego motywu jak batman skacze swoim super samochodem przez wodospad i krzyczy RACHELLLL!!!! ... wogóle nie trawie tej scenki z filmu. Zimmer przesadził z t motywem rosnącym i rosnącym ...

Nolan to nie Burton, ich wizje się nie mają do siebie ... Elfman uchwycił teatralny klimat ... jego styl z chórkami i dzwonkami, najbardziej robi robote u Burtona np. Jeździec Brez gowy czy Soka z Żuka ... U Nolana wazne jest potęgowanie napięcia, i Zimmer to robi nieźle, chociaz przesadza momentami ... czekamy na motyw muzyczny dla Jokera :p ... bo na pewno Zimmer nie przepuści szansy i coś Jokerowi dorobi :p

użytkownik usunięty
Krolik_Pudding

motyw Elfmana jest świetny ale niech sobie zostanie gdzie jego miejsce czyli w filmach Burtona. Tu nie jest potrzebny ani nawet mile widziany.