Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551908
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Dlaczego

ocenił(a) film na 10

Niektórzy ludzie na tym forum obrzucają błotem Batmany Nolana. Otóż tak:

Burton stworzył lepszy film o Batmanie i lepszą ekranizację komiksu. Ale też są to filmy dziecinne i wręcz śmieszne i idiotyczne. Nolan zrobił mocny thriller ze świetną obsadą, muzyką, niesamowitym tempem akcji i emocjami. Jego filmy są naprawdę MOCNE. I realistyczne. Spotkałem się z zarzutem, że Gotham to zwykłe miasto bez gotyki. I to jest zaleta. Normalne, zdemoralizowane miasto, a nie jakieś coś innego, z komiksu, nie z tego świata. Nolan ukazał Batmana w sposób bardziej dosłowny i nie zrobił jakiegoś s-f, tylko zwyczajny (i świetny) thriller i mocne kino akcji.

ocenił(a) film na 10
szymon0018

jaki lepszy film?jaka lepsza ekranizacje komiksu?
poza tym sie zgadzam ze mr to absolutnie top filmow na podstawie komiksu.

użytkownik usunięty
szymon0018

pierwsze zdanie w drugim akapicie to totalna bzdura, z pozostała resztą natomiast się zgadzam

szymon0018

Z tą Muzyką to przegięcie bo kompozycyjka Zimmera blednie przy mistrzowskiej kompozycji Elfmana. A, opinie negatywne się pojawiają pewnie dlatego że fani tego filmu wypisują głupoty na forach filmów Burtona.

ocenił(a) film na 10
neo_angin

Wg mnie obie są dobre, ale wolę Zimmera.

szymon0018

Człowieku, poczytaj komiksy zanim powiesz, że Burton stworzył lepszą adaptację. "Burton stworzył lepszy film o Batmanie" - w roli drugoplanowej, bo pierwszoplanowi byli u niego zawsze wrogowie nietoperza.

A pierwszy soundtrack Elfmana mimo mojego uwielbienia do Zimmera i jego soundtracków do Batmanów Nolana, niestety ciągle jest nie pobity.

ocenił(a) film na 10
Juby_

No dobrze, chciałem zająć równe stanowisko, bo czytając różne wypowiedzi doszedłem do takiego wniosku. A tobie akurat wierzę bo... no wydajesz mi się porządnym użytkownikiem ;)

ocenił(a) film na 10
Juby_

podobnie bylo w mr tez postac drugoplanowa-vilian byl na pierwszym planie

sanczopansa

Owszem, jeśli masz na myśli Harvey'a Two Face, bo Joker był zdecydowanie postacią drugoplanową, takim dodatkiem, który pojawiał się na akcje i znikał - jego dominacja nad Balem wynikła tylko z genialnego aktorstwa.

ocenił(a) film na 10
Juby_

wg scenariusza to joker byl postacia pierwszapolanowa razem z batmanem-to byl glowny wrog w mr,malo tego joker stal sie najwazniejsza i kluczowa postacia-ten film powinien nosic nazwe joker,a nie mroczny rycerz.

ocenił(a) film na 10
sanczopansa

2face genialny!

ocenił(a) film na 10
Juby_

troche zadzierasz nosa,ale znasz ise na rzeczy i masz do tego prawo-chociaz magneto jest wiekszym specem.

ocenił(a) film na 10
sanczopansa

Zgadzam się ;)

szymon0018

1. Jeżeli chodzi o zgodność z komiksem to Nolan był bliżej niż Burton, chociaż dużo w jego filmach autorskiej wizji. Burton zrobił filmy w komiksowym stylu, ale nie w stylu Batmana. Gotycki styl Gotham w komiksach zadomowił się właśnie po filmie Burtona.
2. Obie adaptacje są świetne ale ciężko je porównać gdyż za bardzo się różnią. Trochę to jak Bondy z Moorem i z Craigiem. Niby o tej samej postaci, ale mało ma to ze sobą wspólnego.

Oba podejścia uwielbiam, obu reżyserów miłuję ;) A i tak najlepsza jest kreskówka z lat 90-tych :)