Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551908
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Dziwne pytanie

ocenił(a) film na 9

Trzeci raz obejrzałem Batmana i nadal tego nie rozumiem. Dlaczego w scenie, w której Batman jedzie na batpodzie wprost na Jokera , ni z gruchy ni z pietruchy się wywraca ? O co chodzi?

ocenił(a) film na 10
wilddogg

po prostu nie chciał w niego uderzyć

ocenił(a) film na 10
wilddogg

tak jak mowi tynarus nie chcial go zabic tak samo jak nie pozwolil mu spasc z wiezowca.dziwna i skomplikowana jest miedzy nimi relacja;p

wilddogg

Batman nie miał silnej woli i nie chciał uderzyć w Jokera. Wiedział że Joker mu nie zejdzie z drogi, więc Batman w ostatniej chwili wykręcił, ale wziął zbyt mocny zakręt i wpadł w ''poślizg'' ;p
mam nadzieję że już rozumiesz :D

ocenił(a) film na 10
wilddogg

Poza tym, przy takiej prędkość zderzenie z Jokerem byłoby śmiertelne także dla Batmana ;P "Bezpieczniej" było wpaść w poślizg i się wywalić.

ocenił(a) film na 9
deathmaster

I wszystko jasne. Jestem fanem Batmana i wiem , ze to jedna z cech głównych,ale denerwuje mnie jego szlachetność wobec wrogów. Więcej z tego zła wychodzi, niż dobra.
Dzięki za odpowiedź .

ocenił(a) film na 10
wilddogg

Sprawa jest prosta :) Batman potrzebuje Jokera, a Joker potrzebuje Batmana....bez siebie sa niepotrzebni :)

użytkownik usunięty
nicholas

Może faktycznie powinni dzielić ze sobą izolatkę w Arkham.

ocenił(a) film na 10

Bycie bohaterem lub przesladowca ma to do siebie, ze musza 'byc na ulicy'. Inaczej nie spelniaja swojej roli. Spoloeczenstwo, ludzie musza ich widziec, slyszec itd. Wtedy sie spelniaja. Inaczej co to za 'gwiazdy' skoro nie swieca :)

ocenił(a) film na 10
nicholas

To po co on się tak rozpędził tym motorem, co chciał zrobić?? Nie rozumiem tego.

użytkownik usunięty
szymon0018

Ja powiem coś innego batmana w tym filmie uratowało szczęście/przypadek i hollywoodzkie zakończenie bo nie był w stanie pokonać jokera

ocenił(a) film na 10

No... prawda.

ocenił(a) film na 9

No, w praktyce Joker go w końcu pokonał.

ocenił(a) film na 8
wilddogg

Batman nie zabija - z tego co pamiętam coś takiego przysięgał w pierwszej części. Ale mogę się mylić, lepiej niech jakiś prawdziwy fan Batmana potwierdzi lub zaprzeczy ;)

ocenił(a) film na 8
wilddogg

Bo wiedział czym musiałby się stać aby go pokonać. I nie chciał się takim stać.

użytkownik usunięty
Kirsty16

Oj już bez przesady z tym "wiedział, czym musiałby się stać". Zabicie takiego zbrodniarza i szaleńca tylko by wszystkim wyszło na dobre i na pewno nie uczyniłoby z Batmana złego człowieka.

ocenił(a) film na 8

On to powiedział (w filmie).

wilddogg

Joker nie tylko chciał patrzeć jak świat płonie, lecz pokazać, że każdego da się zdeprawować. Gdyby Batman go zabił, to tak na prawdę Joker by zwyciężył.

wilddogg

tacy jak Ty nie powinni oglądać takich filmów

artialpha

Wszystkim którym Historia Batmana jest tylko znana z komiksów polecam krótkie opowiadanie 'The "The Joker's Greatest Triumph ' napisanego przez Donald Barthelme. Krótko mówiąc relacja Jokera z Batmanem można porównać do znaku równowagi Yin i yang. Nie ma Batmana bez Jokera. Batman reprezentuje siłę fizyczną, Joker jest słaby fizyczne i ten brak zastępuje mu inteligencja (przeróżne gadżety), żarty. Wydaje się że Joker jest masochistą gdyż Batman go bije, sponiewiera (scena na posterunku) a ten dalej usilnie nawiązuje konwersacje z batmanem. Batman pomimo czarnego stroju reprezentuje dobro ale nie możemy go totalnie zdefiniować że jest dobry, przywracając do opowiadań Donald'a Bruce Wayne jest alkoholikiem, w filmie Nolan'a ale nie tylko bo w poprzednich również to kobiety są słabością Batmana tak jak brytyjskiego agenta 007. Joker jest jakby mroczną stroną Batmana która nawołuje go żeby wrócił do łask zła. Batman tego nie może słuchać więc go bije, Jokera to satysfakcjonuje i koło się zamyka.

ocenił(a) film na 10
gng4400

Dobry przekaz z twojej strony zakończył temat ,, DLACZEGO BATMAN NIE ZABIŁ JOKERA '' w koncu ktoś tu
myśli brawo naprawdę szacun .

ocenił(a) film na 8
wilddogg

chciał sprawdzić przyczepność w zakrętach