Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551803
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Joker, a Bóg

ocenił(a) film na 10

Oglądając Mrocznego Rycerza po raz n-ty zacząłem zastanawiać się nad wolną wolą jaką ma człowiek i tym, czy nasza przyszłość jest z góry przesądzona. Joker wiedział jak postąpią wszyscy jego przeciwnicy na trzy ruchy do przodu, chociaż mieli parenascię wyborów postępowania. Pierwszy przykład z brzegu - batman spieszy na ratunek Denta, a nie Rachel, ponieważ jego odśrodkowy instynkt dyktował mu, że Dent jest ważniejszy Joker wiedział, że Batman tak postąpi, wiedizał, że Dent zamieni się w kryminalistę po tym jak zabiję jego dziewczynę. Więc jaka jedyna dpowiedz może przyjść do głowy, która definiuję przyczynę występowania danych zjawisk, oraz przewidywania ich? Uczucia, które nami kierują! Paradoksalnie mamy wolną wolę, lecz naprawdę tak nie jest. W danych sytuacjach, przy określonym natężeniu emocjonalnym możemy dokonać tylko jedneogo wyboru. Jeśli Bóg jest najwyższą istotą z nas, jest także genialnym matematykiem i wie co wydarzy się od teraz do konca naszego istnienia. Udowadnia to też, że jasnowidzenie jest możliwe. Musiałem to napisać, ponieważ być może wyniknie z tego jakakolwiek dyskusja, która zniesie moją teorię, lub ją utwiedzi.Każdy komentarz jest ważny.

ocenił(a) film na 10
leelemon

Źle zinterpretowałeś scenę. Batman jechał po Rachel, tylko Joker podał mu zły adres ;)

szymon0018

Podczepiam się. Joker wiedział że batman pojedzie po Rechel, dlatego powiedział mu zły adres. Dent był mu potrzebny.

ocenił(a) film na 10
martaa2000

no tak, troche sie zamotałem, czyli Joker wiedział, że Bruce kocha Rachel, co i tak nie zmienia sedna całej teorii

leelemon

Wiedział że pójdzie po nią. Dowiedział się pewnie wtedy kiedy batman rzucił się za nią na tym przyjęciu. A Dent, jak ju ż wspomniałam był mu potrzebny

leelemon

Co do nazwy tematu to Joker nie ma nic wspólnego z Bogiem. Raczej z Chaosem, sam powiedział że jest sługą chaosu

użytkownik usunięty
leelemon

nie wierze w Boga, za to wierze w ludzki spryt, inteligencje i przebieglosc