Czy nie sądzicie, że Joker to idealny przykład nietzschańskiego "nadczłowieka"? Ja tak myślę.
może i są pewne podobieństwa .... ale odkrycie co kieruje Jokerem jest mission impossible
Jak dla mnie motywy Jokera to rozrywka i chęć ujrzenia jak ludzie "pożerają się nawzajem" w panice, gdyby dowiedzieli się co zrobił z Dentem.
albo on to robi po to aby robić -Alfred sam mówił:niektórzy nie potrzebują żadnej logiki ,nie można ich torturować ani negocjować z nimi -niektórzy chcą
patrzeć jak świat płonie.więc ty możesz mieć rację
spróbuję zrozumieć ogólnie całą filozofie i sprawdzę która filozofia pasuje najbardziej do Jokera . chociaż moje pierwsze skojarzenie to każdy jest tak paskudny jak ty
Powiem więcej: Batman, też stosuje się do filozofii Nietzschego. Różnica polega na tym, że Mroczny Rycerz reprezentuje apollinezyjskość, a Błazeński Książę Zbrodni - dionizyjskość.
TO joker mógł mieć na myśli gdy mówił "dla nich jesteś tylko dziwadłem,jak ja " ciekawe wnioski,nigdy nie patrzyłem na to od tej strony .Joker był dla mnie inteligentnym facetem który grał szalonego i niepoczytalnego a Batman to tylko facet który ma dziwne poczucie sprawiedliwości
wracajmy do punktu wyjścia :Joker to teoretycznie psychiczny klaun a Batman jest jeszcze bardziej nienormalny bo nikt nie marnuje sobie nocy na bieganie po dachach :)
dobra,inna kwestia :wiemy że zrobił z Dentem to co zrobił .niby po to żeby pokazać że nawet ktoś dobry jak prokurator może zejść na dno moralne i żeby ludzie się powyrzynali nawzajem. ale może miał też jakiś inny cel w tym ?
jaką filozofie wyznaje Harvey Dent ?
Nie wiem jak nazywa się ta filozofia, ale sądzę, iż według Denta wszystkim kieruje ślepy, bezstronny los.
chodzi o Denta jeszcze jako dobrego ,praworządnego człowieka ,mogłem uważać na tym polskim
powiedzmy że przed wypadkiem Dent był ślepym,naiwnym ,uczciwym człowiekiem a po stał się inteligentniejszy,bardziej poinformowany, i z nowym poczuciem sprawiedliwości . jest jakaś filozofia która nastawia się na zmiany w ludziach ?
głęboka i szybka (mam dziwne skojarzenia w tych słowach) .sądziłem że analiza trwa o wiele dłużej
Analiza nie zawsze musi zajmować pół dnia. A co do Twoich skojarzeń, to domyślam się, o co Ci chodziło ;-)
Nie wiem. Ale moja teoria tłumaczy też, czemu Batman i Joker to w oczach społeczeństwa świry. Filozofia Nietzschego nie przyjęła się na świecie, a jak już, tak się stało to Hitler ją wypaczył.
Ja proponuję nie kompromitować się więcej, bo jeszcze zobaczy to ktoś, kto filozofii liznął nieco więcej, i będzie mu przykro :)
ja myślałem że w oczach społeczeństwa Batman jest szalony bo jest dorosły nosi strój nietoperza i zarywa nocki na bieganiu po dachach i biciu złoczyńców
ale Jokerowi skóra się tak zabarwiła na stałe .... może to zamaskować pudrem ale ta biała skóra i tak będzie dalej
Wiem, wiem - ja pisze o nolanowym Jokerze. Komiksów trochę też czytałem. Jestem obeznany w temacie. Kocham postać Batmana od małego.
ale Joker to nieco inny przypadek - on siedział w wariatkowie i 2 razy zamordował przed TDK
Racja, racja. Zresztą na wikipedii o Batmanie możesz znaleźć psychologiczny profil Jokera z "TDK".
Joker mnie tak jakby opętał-po premierze TDK chciałem się o nim dowiedzieć jak najwięcej
chciałem o nim się dowiedzieć jak najwięcej bo mnie zafascynował ale chciałem to wiedzieć żeby nie stać się kimś takim jak on
A ja często naśladuję Jokera. Idzie mi to świetnie. Umiem też naśladować głos Bane'a i Batmana.
ale teraz próbuję głos Jokera i jak na początkującego mi idzie .a z Banem to z czasem przyjdzie