Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551803
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Mroczny Rycerz Nolana to klasa sama w sobie. Trzyma w napieciu od początku do końca,
nie nudzi, jest świetnie zagrany, niesamowicie wykonany i mistrzowsko nakręcony. Aktorzy
dobrani są idealnie to swoich ról. Scena pościgu jest najlepszą sceną tego typu jaką
widziałem, a końcówka po prostu miażdży. Postaram się opisać wszystkie Batmany w
swoim blogu (od Burtona do Nolana), który powinien ukazać się pod koniec tygodnia. Mam
nadzieje że ktoś sie nim zainteresuje :)

JoKeR7991

Popieram Cie stary. Najlepszy Batman w historii. Mysle ze zajrze na Twojego bloga by zobaczyc co ciekawego napisales ;)
Pozdro

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Najlepszy Batman i moim zdaniem najlepszy film akcji w historii :)

użytkownik usunięty
JoKeR7991

najlepszy Batman owszem ale najlepszy film akcji raczej już nie

ocenił(a) film na 10
JoKeR7991

I co ciekawe, scena ta jest prawie pozbawiona muzyki. Może właśnie dlatego tak trzyma w napięciu :)

ocenił(a) film na 9
szymon0018

Chyba tak, brak muzyki i genialne udźwiękowienie. Nolan jest geniuszem.

ocenił(a) film na 8
JoKeR7991

Tak najlepszy film jaki widziałam ! Ukochany dla mnie od 3 lat !
Wszystko było genialna a najbardziej Joker którego uwielbiam <3
Najbardziej zapamiętałam jak Joker wychodził z tego szpitala w kitlu i tak dziwnie pokracznie szedł to mnie zatkało . Scena z ciężarówka i Batmanem , naprawdę super ! Najbardziej jednak denerwował mnie Dent bo tak się rozżalał nad sobą ,żę stracił Rachel a przeciekż każdy w tym filmi kogoś stracił . Ale jest meega ! Kocham to ;)

ocenił(a) film na 8
JoKeR7991

Rises dał mu kopniaka w krocze

ocenił(a) film na 9
napruto

Dupa tam, TDKR nie miał w ogóle napięcia z Mrocznego Rycerza i miał głupie momenty w fabule. Mroczny rządzi.

ocenił(a) film na 8
JoKeR7991

"Mroczny..." to niekomiksowy, pseudorealistyczny gniot.
Rises to najlepszy film o superbohaterze.
A w "Mrocznym..." Zimmer wkurvviał jak cholera

ocenił(a) film na 9
napruto

Nie czytałem komiksu niestety więc oceniam jak zwykły film. Pod tym względem gniecie Rises.

ocenił(a) film na 8
JoKeR7991

O_O
Więc dlatego dałeś pewnie mrocznemu 10.
Musisz przeczytać "Zabójczy żart"- tam masz prawdziwego Jokera.
Na allegro za 7 dych są, ale pomimo ceny polecam

ocenił(a) film na 9
napruto

Właśnie na ten komiks się czaje. Poza tym w końcu widziałem Prometeusza, wrażenia mniej więcej w opisie oceny.

ocenił(a) film na 8
JoKeR7991

Też dałem na początku 7, a jak ochłonąłem zaniżyłem na 6.
Z Tobą pewnie będzie tak samo

ocenił(a) film na 9
napruto

Też się waham. A Charlize to się chyba nie starzeje.

ocenił(a) film na 8
JoKeR7991

Też mam takie odczucia :P
A na "Mrocznym..' byłeś w kinie?

ocenił(a) film na 9
napruto

Nie

ocenił(a) film na 8
JoKeR7991

Ja też

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Nie, nie gniecie. Co najwyżej zbliża się do poziomu Rises ale trochę mu brakuje.

użytkownik usunięty
JoKeR7991

TDK również miał "głupie" momenty

ocenił(a) film na 9

Ale nie aż tak :)

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Zależy o jakie chodzi :) Moim zdaniem ludzie za bardzo narzekają na błędy a tak naprawdę nie są na tyle poważne żeby psuły radość z oglądania filmu.

ocenił(a) film na 9

Nie psuły radości z oglądania, ale sprawiły że czasami parskałem pod nosem. Cała trylogia Nolana jest rewelacyjna :)

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Jakie były to błędy jeżeli można wiedzieć :) ? Zgadzam się, trylogia jest rewelka :)

ocenił(a) film na 9

Może nie błędy ale dziwne rozwiązania (SPOILERY) takie jak powiązanie Bane'a z Mirandą Tate czy samo zakończenie które jest po prostu słabe. Widzieliśmy to już setki razy. W ogóle to wątek Ra's Al Ghula mi się nie podobał już w Batman Begins.

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Też powiązanie Bane'a z Talią mi się nie podobało, wiadomo, ze Nolan musiał wyciąć niektóre sceny na rzecz IMAX ale wolałbym aby fabuła skupiła się na postaci Bane'a i Batmana zamiast na pobocznych takich jak Miranda, Dagget czy też Selina ale narzekać nie mogę, czekam oczywiście na wydanie filmu w wersji reżyserskiej. :)
Co do zakończenia to uważam za świetnie rozwiązane, co prawda spodziewałem się czegoś innego ale nie spodziewałem, że tak proste rozwiązanie mnie zachwyci.
Jeżeli chodzi o wątek Ra's al Ghula to nie będę ukrywał, że jest po prostu rewelacyjny a Neeson w tej roli to mistrz, całe szczęście, że ten motyw z BB powrócił do TDKR :)
Ale, co kto lubi :)

ocenił(a) film na 9

Fakt, Neeson był boski w swojej roli.

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Neeson to świetny aktor więc nic dziwnego. Rozumiem, że w Twojej opinii Ledger przebił Hardy'ego w roli villaina :) ?

ocenił(a) film na 9

Nie, Hardy był boski. Bane i Joker to dwie różne postacie i obie zagrane po mistrzowsku, Hardy na prawdę wydawał mi się lepszy.

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Właściwie to sam już nie wiem, Ledger był fenomenalny w swojej kreacji ale Hardy pozytywnie mnie zaskoczył i jeżeli miałbym wybierać to z lekką przewagą dla Bane'a.

ocenił(a) film na 9

Hardy był bardziej przekonujący, Ledger choć świetny wydawał się być momentami naciągany.

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Wydaje się, że Hardy miał mniej do zagrania z powodu noszenia maski ale gra oczami, sposób poruszania się i zachowanie w poszczególnych sytuacjach robiły wrażenie. Trzeba przyznać, że w całej trylogii mamy świetne zestawienie czarnych charakterów.

ocenił(a) film na 9

Wiesz co? Z tobą się naprawdę wyśmienicie dyskutuje, kultura, styl pisania, masz swoje argumenty, nie tak jak połowa filmwebu że jak się sprzeciwisz to cie poobrażają, powyklinają i zmieszają z błotem. Piona!

użytkownik usunięty
JoKeR7991

Miło to słyszeć i wzajemnie. Obrażanie użytkowników jest tutaj zjawiskiem częstym, ciężko po prostu do kogoś dotrzeć kto nie potrafi jasno spojrzeć prawdzie w oczy tylko wyzywa innych bez zdania racji. Piona !