Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551908
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Kto jest lepszy?

użytkownik usunięty

Kto waszym zdaniem jest bardziej przerażającym szwarccharakterem - Joker czy Anton Chigurh z ,, No Country for Old Man''?

Jak dal mnie Chigurh. Pod każdym względem bije clowna na głowę. Takiego zimnokrwistego psychopaty nigdy nie widziałam.

ocenił(a) film na 10

coz za durne pytanie-oczywiscie ze joker powiem wiecej anton to przereklamowany psychol ze sprezarka ktory przez cala projekcje zachowuje sie jakby mial zaraz zasnac.
to nie jest kraj dla starych ludzi to bardzo dobry film ale porownywanie jednego z najlepiej oddanych psychopatow w dziejeach (mowa o jokerze) z chigurthem to kompletna pomylka.

ocenił(a) film na 9
sanczopansa

Dokładnie.
Jak dla mnie, to Joker jest barwniejszą postacią przede wszystkim. Można dostrzec wiele jego zachowań, natomiast Chigurh cały film zachowuje się tak samo, jego twarz wyraża cały czas te same emocje. Owszem, jest przerażający, ale też przerażająco nudny.

ocenił(a) film na 10

btw to jakas prowokacja bo na forum tkdsl nie otworzylas takiego tematu.

użytkownik usunięty
sanczopansa

no to w takim razie trzeba tam złożyć taki sam temat

ocenił(a) film na 10

no to niech to zrobi.albo ty to zrob.

użytkownik usunięty
sanczopansa

Pytanie może durne ... dla ciebie.

Nieudaną prowokacją nazywasz prosty fakt, że ja osobiście wolę morderczego imbecyla z idiotyczną fryzurą od genialnego debila z dostępem do dużej ilości materiałów wybuchowych?
Nie zarzucaj mi na jakim to forum zakładam powyższy temat - tym bardziej, że tyczy się on i ,, The Dark Knight'' oraz ,, No Country for Old Man''. Które tak przy okazji jednakowo wysoko oceniłam.
Mnie tam drewniana mimika, puste spojrzenie Chigurha przypadły lepiej do gustu niż to całe mlaskanie, intensywne pocenie się i bełkotanie Jokera. Co nie znaczy , że uważam go za przeraźliwie nudną postać. Jako kreacja aktorska to klasa sama w sobie, zasługująca na te wszystkie nagrody jakie Heath otrzymał.
Wolę Javiera bo był stosunkowo realniejszy i tyle. To tylko i wyłącznie kwestia gustu.

ocenił(a) film na 10

'Nieudaną prowokacją nazywasz prosty fakt, że ja osobiście wolę morderczego imbecyla z idiotyczną fryzurą od genialnego debila z dostępem do dużej ilości materiałów wybuchowych?' lol

ten zarzut dotyczyl ankiety ktora robisz na forum tdk jezeli jest ona tutaj to wypadaloby dla kontrastu zalozyc podobny temat na forum tnkdsl.

'Wolę Javiera bo był stosunkowo realniejszy i tyle.' chyba sama sie pogubilas w swoim toku rozumowania.

użytkownik usunięty
sanczopansa

Znalazł się Mistrz Inteligentnej Riposty:) Wbrew temu co piszesz nie pogubiłam się się i bynajmniej sama sobie nie przeczę. Jedynie się źle zrozumieliśmy. Określenia typu ,, genialny debil'' oraz ,, morderczy imbecyl'' może faktycznie były ciut przeszarżowane , lecz nie miały za zadanie ubliżyć żadnej z powyższych postaci. Mam po prostu dużo dystansu i ironii do Antona oraz Jokera. Może po prostu jestem cyniczna?:)
Nie mam zamiaru się dalej rozwodzić czemu uważam Chigurha za bardziej przerażającego od clowna. Prowokowałoby to tylko dalszą pyskówkę, a ja wolałabym jej uniknąć. Ja nie mam zamiaru dalej wykłócać się o dwóch psychopatów z tobą - mamy tak diametralnie inne zdanie, że do zgody nie doszliśmy by nigdy - i wychodzę z propozycją zakopania toporu wojennego. Ty wolisz Jokera, ja Chigurha i tyle. Jeśli na to przystajesz wystarczy, że tylko nic nie odpowiesz.

ocenił(a) film na 10

zatem nic nie odpowiadam.

użytkownik usunięty
sanczopansa

Dzięki:)

użytkownik usunięty

Obie postaci są wybitne natomiast sanczopansa jest zupełnie w innym świecie
http://www.youtube.com/watch?v=g_9ZJPgHHfo

ocenił(a) film na 10

wrecz przeciwnie twardo stapam po ziemi.

użytkownik usunięty
sanczopansa

wydaje ci się

ocenił(a) film na 10

nie-e.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 10

ale dzieciak z ciebie.

użytkownik usunięty
sanczopansa

i vice versa

ocenił(a) film na 10

oj many przeciez wiem!

KMF rozdając swoje nagrody za 2008 rok uznał za najlepszy film NCfOM. Jednak w nominacjach o najlepszą rolę drugoplanową i najlepszą postać o ile dobrze pamiętam wygrał Joker (Chigurh tuż za nim).

Prawdę mówiąc trudno mi wybrać, bo to dwie najlepsze role drugoplanowe ostatniej dekady. Chyba remis!

ocenił(a) film na 10
Juby_

Chigurh dlatego że film NCfOM jest z kategorią wiekową R a nie PG13 gdzie reżyser Nolan nic nie pokazuje konkretnego tylko pozostawia do wyobraźni widzowi.

ocenił(a) film na 10
madmax707

co wg mnie jest bardziej soczyste.

madmax707

A zatem postać i rolę oceniasz nie po postaci i roli, tylko po reżyserze filmu i kategorii wiekowej? Brawo...

ocenił(a) film na 9

Czyżbyś oglądał Nostalgia Critica?

użytkownik usunięty
litwosxd

a jest taki odcinek w którym są porównywane obie te postaci?

ocenił(a) film na 9

Numerki 4 i 3 - NC tłumaczy czemu postawił Antona wyżej od Jokera.
http://www.youtube.com/watch?v=ZbQj0C32FKM

użytkownik usunięty
litwosxd

To miałam na myśli wybierając Antona.

ocenił(a) film na 9

Ja też myślę, że Anton to jednak mocniejsza postać.

użytkownik usunięty
litwosxd

dziwna ta lista jego lista, hal na 1 a lecter dobiera na 8

ocenił(a) film na 9

No i Norman Bates nisko.

użytkownik usunięty

Odpowiem tak obu bałbym się spotkać w ciemnej uliczce, ale bardziej Higurha.

użytkownik usunięty
neo_angin

W wypadku Chigurha było by to raczej pierwsze i ostatnie spotkanie;)

Dla zainteresowanych:
http://www.digitaldreamdoor.com/pages/movie-pages/movie_vill.html

użytkownik usunięty
neo_angin

Podsobna lista co AFi, tyle że później zaktualizowana
http://pl.wikipedia.org/wiki/AFI_100_Lat..._Bohaterowie_i_z%C5%82oczy%C5%84cy

Zauważyłem od razu. Fajnie że jest większa, ale jak dla mnie to jednak Lecter na pierwszym powinien być.

użytkownik usunięty
neo_angin

tez mi się wydaje że Lecter powinien być na 1

użytkownik usunięty

Lecter istotnie to kawał genialnego, morderczego sku......la, ale ja chyba ostatecznie wolę takie w sumie bezimienne zło w postaci Chigurh,a lub Jokera. O nich nic w sumie nie wiemy, nie wiemy skąd pochodzili i co robili wcześniej, mamy co najwyżej ogólniki i mętne poszlaki. Lecter też taki był, ale ,, Hannibal:Po drugiej stronie maski'' nieco za bardzo pokazał jego przeszłość i w pewnym sensie nawet starał się usprawiedliwiać jego poczynania. Idealnym psycholem to on był w ,, Milczeniu owiec''.