Wiedziałem ze Chris ma wielkie ambicje, ale patrząc na box offic spodziewałem się kina bardziej komercyjnego - na szczęście się myliłem ... film jest genialny, mroczny, i przede wszystkim ciężki!!!! .. Darek Knight rzuca ogromny cień na te wszystkie mega kiczowate produkcje, obok Memento to najbardziej autorski film Nolana, bardzo złozony i przede wszystkim bardzo psychologiczny ... częśc fanów ma kwaśne miny, z prostego powodu - ten film ich przerósł, i to jest ta gorzka prawda. Chris wspioł się na wyrzyny swoich możliwości, Dark Knight otwiera nowy rozdział w filmie komiksowym .. i co najlepsze, Nolan zostanie za to nagrodzony jak nikt inny - najlepszy winik otwarcia w historii, wierze ze po tytaniku osiągnie drugi wynik wszech czasów, oprócz tego jestem pewien ze zdobędzię przynajmniej 3 oscary. Najlepszy film, najlepsza rezyseria, i najlepsza rola drugoplanowa - joker - ... a te moje typy to zaledwie mininum ... 

troszke o scenografii .. ludzie narzekają bla bla bla ... narzekają ze brak tutaj komiksu, ludzie się nie znają. Dark knight odcina się od Batman Begins, nie ma renderów, nie ma kolejnki nad ulicami nie ma dzielnicy Narrows ... jest miasto - takie jak w gorączce, bez zadnych zbajerowanych futurystycznych rozwiazań architektonicznych, jest prosta forma architektoniczna - super wyrazista taka jak w animacji Batman Tas ... wieżowce ponieszane ze stylem klasycystyczny, budynki sądu, białe kolumy, oszklone wierzowce i wnetrza o wielkiej powierzchni, wszystkie sprawiają wrażenie monumetalnych ... przytłaczają, byc może wielkośc i przestrzeń jako foroma działa na widza przytłaczająco, co cóż .. dla mnie jest prostu stylowo, nie kiczowato. 

Joker - w wykonaniu Ledgera to nie kreacja, to wcielenie. Nicholson przy Ledgerze to Piotruś Pan :) ... sadze ze Joker z TDK znajdzie się na szczycie listy najlepszych czarnych charakterów - przed Dath Vederem i innymi ... po prstu brak jakiejkolwiek skali do tego co ten gośc wyprawia, i jaki jest w tym autentyczny. 

Efekty komp - a w zasadzie ich brak, to kolejny atut. Nolan stawia na realizm, nie znajdziecie tutaj ani pół rendera (wyjątek pół ryja Two Face;)) ... 

Akcja - zapier.... jak szalona, ale nie jest to zwykła akcja łubu dubu, Nolan to mistrz w budowaniu napięcia, potrafi tak wszystko wystopniowac ze nagle dostajmy potrójnego kopa w ryj, ... i nie przesadzam. 

Batman - to wściekły gośc momętami toczy piane z ryja,... adrenalina, dynamit, biała gorączka .. człowiek szał! jego alter ego Wayne - egocentryczny dupiarz ... ;P 

Two Face - po Jokerze drugi najmocniejszy charakter w TDK, ... jego przemiana to niezła psychodela ;P .. ale ktoś mu w tym nieźle pomaga hihihih ... 

Fabuła - bardzo złożona, jest kilka aktów .. w TDk wszystko jest wielkie ale bardzo czytalne, nie ma tutaj mieszania jak w Piratach z karaibów3 ... to coś jak Gorączka, genialnie opowiedziany film z mocnym akcentem na osobowości charakterów - które na siebie oddziaływują ... 

TDK i Batman Returs mają dwie wspólne cechy - diabelsko ciężki klimat, i najbardziej dramatyczne postacie z sagi o Batmanie 
Pingwin - Two Face ... i to jest piękne :) 

aaa, nie będe porównywał TDK do Batmana Burtona .. bo to by było nie fer, tak jakby puścic starego dzisaij Muchameda Ali na Vladimira Kliczko ... nie można w ten sposób ..
Z ta akcja i budowaniem napiecia to mistrzostwo... 

UWAGA SPOILER 

Batman jedzie po Rachel a Gordon po Denta a tymczasem Joker urzadza cyrk w areszcie...toz to bylo genialne no i rozwiazanie tej akcji...myslalem,ze Dent w trailerze sie drze bo mu twarz wypala czy cos a on zobaczyl wiadomo kogo w drzwiach.Kurwa po po prostu szczena opada.Dramaturgia ogromna. 

A zuwazyles jak Joker wchodzi do szpitala? 

Jak ci sie podobal motyw z Gordonem i jego wiesz czym?Nie piszmy wporst zeby nie psuc.
świetnie mi sie to czytało, mimo, że pozosatło mi do projekcji 6 dni to co czego oczekuję fajnie wypunktowałeś...ten film jest dla niektórych za ciężki i tym chyba najbardziej się zgadzam. Wielu uważało, że zobaczą drugiego burtona lub nawet schumachera czy cos ala dzisiejsze sm czy im. 
Od pierwszych recenzji czekam na ta nowa goraczke, dramat/kryminał z 'krwistymi' osobowosciami pod plaszczykiem komiksowej sagi. I oczywiscie na Heatha i jego kosmiczna kreacje:P 
Niestety jedni zobaczyli tylko lubudubu, bo na to czekali...inni cos wiecej:)pozdr
wojtek zdominowales to forum i wszedzie widze twoje spojlery, moglbys poczekac az ja tez zobacze film:P pozdr
Tylko wlasnie tu lubudubu jest przycmione przez moim zdaniem genialny scenariusz.Oskarowy.Opad szczeny za opadem szczeny.
Wojtek, takich skoków akcji w kliku w lokacjach naraz jest naprawde dużo ... naliczyłem co najmniej 4ry, ale zero spojlera ... 

chodzi o to, ze Chris dopełnia dialog właśnie akcją(jakbyś czytał książke i nagle miał super ilustrację), ... bo wszystko jest fantastycznie wyważone, po prostu akcjią jest kulminacją dialogu ktory wynika z fabuły - są ręce i nogi no i jeszcze jest Joker ... widziałem w piz... filmów, ale takich rasowych to zaldwie kilka ... 
Najbliższe skojarzenia mam z Gorączką, bo TDK to taka gorączka wykręconą do kwadratu, z większą osią pola manewru .. to nie jest film o super hero - to film o charakterach, przciwnych i zmiennych, o odziałniu jednych na drugich, o konsekwecji tego całego maskarodego wariactwa! .... a więc tym razem Nolan ciasto dzieli miedzy 4ech rozgrywających - w końcu jest fantastyczny Gordon, prawomocny i trzesący klatką, .. mówie wam moze to i trzeci plan Gary robi robote, zreszta co ja wam będe ... cała obsada to pierwsza liga!!! 
Ale ... Joker - wow (dlaczego ja do niego co chwila wracam hehe :D) ... joker to nie realna postac, to mit .. yyy ... to żywoł! .. ni ogień ni to woda hihihaha ... to człowiek działający nie dla korzyści ani nie jak batman dla zasady ... jego pobódki sięgają jeszcze wyżej niż gacek ma rogi .. on działając podważa i obala ideologie batmana, łamie zasady i działa w iście określonym celu - jak Heathowi komisja nie da oscara, to dadzą doopy jak pies jeżowi!!! ... no bo ta rola to zjawisko, wogóle ten film jak dla mnie mógłby nosic nazwe nie TDK a Batman & Joker ... 

naprawde żałuje ze dałem się skusic wesji kinowej, ale .. film tego kalibru ogląda się więcej niż 10 razy ;PP .. także nabije kasy w niejednym hehehihihihi kinie ;PP 

pozdrawiam ...
jak widze tematy w stylu 
"Bieda :/ 
spodziewalem sie czegos wiecej po takiej kampani reklamowej heh ale zwykle tak jest gdy zabardzo pompuje sie balonik:/ 6/10" 

to mi ręce opadają a kosa chce oko wybic ... ze złości skomentuje tego chu.... w swoim temacie, zeby dziadowi frekwecji nie robic, a więc autor tematu nie przeczytał od conajmniej roku zadnej ksiażki .. baaaa - ten gośc to debil, co tu duzo mówic, no .. zgodze się ze ktoś moze nie lubic gatunku filmowego thiler akcja - zakładam przedział wiekowy 5-7 lat i 60-100 ... no ale jak się domyślam to kolejny z zasady kamikazze eunuchu :D hehehhihihi 

po porostu żal, ... ze nasze społeczeństwo wychodzi na większych cwoków niz amerykanie ... no kur... żal :( 

przepraszam, ale ten komentaz to w nerwach powstał, ... jak boga nie kocham :D .. ave
Mieszko ale kolo pisze 6/10 a daje na serio 4/10...sprawdziłem. 
Masa debili po forum lata.Olej ich.Z czasem syf zniknie i w spokoju pogadamy bo teraz te krytyki to sam wiesz....