Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551737
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

że nie musisz być fanem ekranizacji komiksów ani samego Batmana aby ten film się tobie spodobał

Amarantuss

Popieram :)

ocenił(a) film na 10
Amarantuss

Nie czytałam nigdy komiksów o Batmanie (pewnie dlatego że mam 14 lat, więc jako dzieciak nie czytałam i trudno je teraz dostać) ale jestem wielką fanką Batmana (filmów i kreskówek). Oprócz tego mam jeszcze książkę ,,Mroczny Rycerz" oraz ,,Wybrańcy Mocy:Batman powrót Jokera : ) Ale staram się znajdować na Allegro jakieś tanie komiksy z Batmanem.

ocenił(a) film na 10
natka17_1998

Ja nie jestem fanem komiksów ani filmów na ich podstawie. Jak sobie tylko pomyśle o jakiejś produkcji z Kapitanem Ameryka, Supermem, Hulkiem, Iron-manem to automatycznie otwiera mi się nuż w kieszeni. W przypadku Mrocznego rycerza jest jednak inaczej, zupełnie nowe podejście oraz spojrzenie na postać superbohatera i pozbawienie go z wszechobecnego kiczu, tandety, cukierkowości i całej tej dziecinady.

ocenił(a) film na 10
Amarantuss

Ja dopiero niedawno zainteresowałam się tego typu filmami. Również myślałam że nie są one zbyt dobre i mało co z nich rozumiałam. Ale Mroczny Rycerz udowadnia że filmy o suberbohaterach mogą zafascynować. Ale komiksy to specjalnie mnie nie rajcują ; ) Wolę właśnie tego typu ekranizacje.

ocenił(a) film na 10
natka17_1998

No to byś się jeszcze zdziwiła, bo niektóre komiksy bez problemu biją jakąkolwiek adaptację Batmana. Na przykład "Azyl Arkham Poważny Dom Na Poważnej Ziemi" Granta Morrisona, "Zabójczy żart" Alana Moore'a, "Dark Knight Returns" Franka Millera, "Batman Year One" również Millera, czy "The Long Halloween" Jepha Loeb'a. Zresztą Dark Knight Returns, czy Years One można obejrzeć animacje.

ocenił(a) film na 10
giant enemy crab

Słyszałam że Zabójczy Żart jest bardzo dobry. O ile się nie myle to chyba nr 2/1990. Ale jest dosyć drogi dlatego jeszcze nie kupiłam. Zwyczajnie nie byłam nigdy fanką komiksów. A The Dark Knight Returns oglądałam 1 część i myślę że jest porządną animacją o Batmanie. Czy druga część również jest tak dobra?

ocenił(a) film na 10
natka17_1998

Druga jest znacznie lepsza. Zarówno Joker, jak i Batman w tym komiksie/animacji biją wszystkie swoje pozostałe kreacje. Ledger jako Joker przy tym z Dark Knight Returns to jak dziecko we mgle.

ocenił(a) film na 10
giant enemy crab

Słyszałam że druga część jest brutalniejsza niż jedynka. Jak będę miała czas to sobie obejrzę bo jestem bardzo ciekawa tego filmu ; )