Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551671
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Bardzo sie ciesze ze w koncu bedzie "nowy Joker". Lubie kreacje Nicolsona ale Joke to dla mnie cos wiecej niz tylko stary, gruby facet z szminka na twarzy. Dla mnie J to przedewszystkim seryjny morderca, ktory zabila setki osob naraz ( uwielbiam scene z talkshow w PMR). Joker powinien byc mlody, przystojny (wczesniej, przed zmiana byl podrywaczem jakich malo:D:D), kiczowaty, mroczny i przerazajacy. Mam nadzieje ze nowym Batmanie wszystkie, lub wiekszosc cech zobacze;]

Macie jakieś tytuły komiksów gdzie można zobaczyć takiego prawdziwego Jokera??

Narazie przeczytałem The killing Joke i no no nieźły z niego psychol;D

Ale nie za bardzo rozumiem tego latania po tej fabryce w czerwonym kapturze i bani na głowię przed tym jak się stał jokerem

Ktoś może mi to wyjaśnić po co to było??

użytkownik usunięty
Krolik_Pudding

Chodzi o to ze Joker przed wypadkiem w fabryce byl cholernie przebieglym gangsterem. Zawsze przed akcja zakladal helm z lustrem weneckim. On wszystko widzial ale reszta widziala tylko siebie. bylo to dla jego osobistej ochrony przed innymi gangami. Dosyc fajnie jest to rozpisane w Batman : Balck & White2 tom1, polecam takze Powrot Mrocznego Rycerza, tez dosyc ciekawie pokazana postac Jokera.

no nie wiem, w The Killing Joke to nie wyglądał na bardzo przebiegłego kryminalistę, bardziej na fajtłapę który ponieważ wszystko zawiodło(pomocnik w laboratorium, później komik) zszedł na złą drogę (ten jednen duży skok) żeby uratować swoją żonę i siebie od ubóstwa.

A i ta maska to nie był jego pomysł ale jego pomocnika, który później oberwał kulkę w fabryce.

Więc chyba przebiegłym villan'em został dopiero po przemianie.

użytkownik usunięty
Krolik_Pudding

oker jest jednym z największych wrogów Batmana, z tym wyjątkiem, że na początku działał jako zabójca do wynajęcia dla różnych szefów. Joker mógł być nie słabym komediantem, nieszczęśliwą dusza, która przyduszona przez bandytów, musiała ubrać się w przebranie zbrodniczego Red Hooda. Idąc na akcje wpada w zasadzkę policyjną i uciekając przed Batmanem, wpadł do kadzi z substancjami chemicznymi, która zmieniła kolor jego skóry. Tak jak większość przeciwników Batmana, Joker był bardzo inteligentny co pomogło mu w odkryciu toksyn, które wybieliły jego skórę i zafarbowały włosy na fluorescensyjny zielony kolor. Chemikalia spowodowały także rozciągnięcie warg do trwałego ohydnego szerokiego uśmiechu. Taka transformacja musiała zmienić już tak zachwianą równowagę psychiczną zwykłego bandziora. Chęć zemsty na Batmanie doprowadziła do tego, że Joker uczynił kalekę z Barbary Gordon, zabił Todda Jasona drugiego Robina i także żonę komisarza Gordona Sarah Essen - Gordon.

Metody Joker są proste, każde łamanie prawa to przyjemność zysku. Co ważniejsze, w swoich zbrodniach Jokera bawi się z Batmanem w kotka i myszkę. Żartowniś w każdej sytuacji stara się kpić z Gacka. Znakiem rozpoznawczym Jokera są jego ostre jak brzytwa karty do gry i gaz rozweselający Smilex, substancja chemiczna, która powoduje u jego ofiar powstanie takiego samego uśmiechu jaku Jokera.
Niezmiernie inteligentny pomimo swojego obłąkania, Joker często uzyskuje dostęp do informacji w Gotham City, które powinny być tylko dostępne dla urzędników rządu i policji. Jego celem jest wykończenie Batmana i nie chce dopuścić, żeby ktoś go w tym uprzedził, bo wtedy stracił by swój cel i chęć zemsty.

Opis postaci z DC Comics, tłumaczenie na www.Batcave.stopklatka.pl

PS. Alan Moore ma to do siebie ze czesto lubi dawac cos nowego od siebie do postaci, tak bylo np z postacia Swam Thinga ^^