Moim zdaniem Joker Nolana bardziej przypomina Brandona Lee z "Kruka" niż Nicholsona w
"Batmanie" Burtona. Jak sądzicie?
dziwny temat i jeszcze dziwiniejsze porownanie.skad pomysl ze joker w wykonaniu ledgera ma przypominac tego z batman burtona?i po co w to wszystko mieszac lee?
Nie pasuje mi tu słowo "ma". Chodzi o to, że Joker (przynajmniej w moim odczuciu) przypomina, dość mocno Nicholsona, co w sumie nie jest dziwne, ale też Brandona Lee, szczególnie wyglądem.
jak dla mnie najlepiej chyba odnalazby sie w tej roli dafoe-jezeli chodzi o wyglad fiz.natomiast moim zdaniem ledger to joker ktory mnie urzekl.
Oczywiście, że Nicholson nie ma sobie równych w roli Jokera. Klasa sama w sobie.
pomyliles mnie ze soba.
tak samo jak pomysliles nicholsona z ledgerem twierdzac ze nie ma on sobie rownych w roli jokera.
po prostu to były dwa różne wizerunki kina a raczej jokera w batmanie. Lata 80 i 90 jeśli chodzi o Batmany opiewały w kolorowe wdzianka, podział na dobrego i złego bohatera, bardziej to bajka dla dzieciaków była do zabawy w batmana. W nowym Batmanie został przedstawiony naturalizm - czyli zagrali to w miare jak najebardziej realnie (jeśli w dzisiejszym świecie możemy to nazwać realnie) zły bohater a właściwie szalony i pozytywny bohater który nie jest ze stali i też potrafi cierpieć. Nie moge przekreślić Nicholsona bo to wielka postać kina i miał coś w sobie w stary Batmanie, ale jednak zafascynowała mnie postać Ledgera. Widać że musiał nad tą rolą dłużej pracować. Te cmokania zmiana barwy głosu raz jak szaleniec a chwilę później jako rasowy zabójca. Coś pięknego najlepsza scena? Oczywiście Why so serious? Pozdrawiam
' Nie moge przekreślić Nicholsona bo to wielka postać kina ' i to jest glownie problem fanow ktorzy nie rozumieja ze jezeli ktos ma za soba kilka swietnych filmow to od razu nastepy musi byc hitem.
w zasadzie to sie zgadzam z toba,ale jak mam cos wyjasnic @medzikowi skoro od razu wyjezdza z idiota.
A tak idąc dalej powiedzcie mi wiadomo z kim teraz będzie walczył Batman. Bo Jokera ma nie być, z wiadomych powodów. Obiło mi się coś o uszy że może człowiek zagadka?
myslalem ze to prowokacja...
wejdz sobie na forum the dark knight rises to sie przekonasz kto jest glownym przeciwnikiem batmana.
Postać Jokera w wykonaniu Ledgfera była wzorowana na postaci Alexandra DeLarge z Mehcanicznej Pomarańćzy
nie tylko, bo pamiętajmy że pozostała część postaci to pomysł samego Nolana i Ledgera xD