Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551803
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Moim zdaniem Joker Nolana bardziej przypomina Brandona Lee z "Kruka" niż Nicholsona w
"Batmanie" Burtona. Jak sądzicie?

ocenił(a) film na 10
lukimodrzew

dziwny temat i jeszcze dziwiniejsze porownanie.skad pomysl ze joker w wykonaniu ledgera ma przypominac tego z batman burtona?i po co w to wszystko mieszac lee?

ocenił(a) film na 9
sanczopansa

Nie pasuje mi tu słowo "ma". Chodzi o to, że Joker (przynajmniej w moim odczuciu) przypomina, dość mocno Nicholsona, co w sumie nie jest dziwne, ale też Brandona Lee, szczególnie wyglądem.

ocenił(a) film na 10
lukimodrzew

jak dla mnie najlepiej chyba odnalazby sie w tej roli dafoe-jezeli chodzi o wyglad fiz.natomiast moim zdaniem ledger to joker ktory mnie urzekl.

lukimodrzew

Coś w tym jest.

ocenił(a) film na 8
lukimodrzew

Oczywiście, że Nicholson nie ma sobie równych w roli Jokera. Klasa sama w sobie.

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

http://dagobah.net/flash/dontlaugh.swf

ocenił(a) film na 8
sanczopansa

Jesteś debilem.

ocenił(a) film na 10
MedzikDeLow

pomyliles mnie ze soba.
tak samo jak pomysliles nicholsona z ledgerem twierdzac ze nie ma on sobie rownych w roli jokera.

sanczopansa

Brawo za twoje wypowiedzi w tym wątku!!! :D Absolutnie popieram!

ocenił(a) film na 10
Juby_

widze ze tu sie zgadzamy:)

ocenił(a) film na 10
sanczopansa

po prostu to były dwa różne wizerunki kina a raczej jokera w batmanie. Lata 80 i 90 jeśli chodzi o Batmany opiewały w kolorowe wdzianka, podział na dobrego i złego bohatera, bardziej to bajka dla dzieciaków była do zabawy w batmana. W nowym Batmanie został przedstawiony naturalizm - czyli zagrali to w miare jak najebardziej realnie (jeśli w dzisiejszym świecie możemy to nazwać realnie) zły bohater a właściwie szalony i pozytywny bohater który nie jest ze stali i też potrafi cierpieć. Nie moge przekreślić Nicholsona bo to wielka postać kina i miał coś w sobie w stary Batmanie, ale jednak zafascynowała mnie postać Ledgera. Widać że musiał nad tą rolą dłużej pracować. Te cmokania zmiana barwy głosu raz jak szaleniec a chwilę później jako rasowy zabójca. Coś pięknego najlepsza scena? Oczywiście Why so serious? Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Jimi89

' Nie moge przekreślić Nicholsona bo to wielka postać kina ' i to jest glownie problem fanow ktorzy nie rozumieja ze jezeli ktos ma za soba kilka swietnych filmow to od razu nastepy musi byc hitem.
w zasadzie to sie zgadzam z toba,ale jak mam cos wyjasnic @medzikowi skoro od razu wyjezdza z idiota.

ocenił(a) film na 10
sanczopansa

A tak idąc dalej powiedzcie mi wiadomo z kim teraz będzie walczył Batman. Bo Jokera ma nie być, z wiadomych powodów. Obiło mi się coś o uszy że może człowiek zagadka?

ocenił(a) film na 10
Jimi89

0.o

ocenił(a) film na 10
sanczopansa

Tak gdzieś podłapałem pewnie plotka.

ocenił(a) film na 10
Jimi89

myslalem ze to prowokacja...
wejdz sobie na forum the dark knight rises to sie przekonasz kto jest glownym przeciwnikiem batmana.

użytkownik usunięty
sanczopansa

Postać Jokera w wykonaniu Ledgfera była wzorowana na postaci Alexandra DeLarge z Mehcanicznej Pomarańćzy

ocenił(a) film na 10

napewno nie tylko na nim,co nie zmienia faktu ze jest to mistrzostwo.

użytkownik usunięty
sanczopansa

nie tylko, bo pamiętajmy że pozostała część postaci to pomysł samego Nolana i Ledgera xD

ocenił(a) film na 10

no

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 8
sanczopansa

Nie znasz się.

ocenił(a) film na 8
użytkownik usunięty
napruto

Nicholson to błazen

ocenił(a) film na 8

Prawdziwy Joker to też błazen.

użytkownik usunięty
napruto

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FKZMBaR1Sk8#t=17s

ocenił(a) film na 8

I....co w związku z tym?

użytkownik usunięty
napruto

i nic

ocenił(a) film na 8

Obydwaj stworzyli świetne kreacje, ale jak ktoś zapyta kto był lepszym Jokerem to Nicholson, bo on był komiksowym Jokerem