Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551979
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Dlaczego w takiej Estonii która ma kilka milionów mieszkańców i jest dużo mniejsza od Polski TDK jest(ponoć) 21 lipca(z tego co słyszałem) a w Polsce która jest dużo większa od Estonii i która ma ponad 40 mln. mieszkańców DOPIERO 8 sierpnia? Pomijam fakt, że w Niemczech film idzie i z niemieckim dubbingiem i w wersji oryginalnej z niemieckimi napisami WCZEŚNIEJ NIŻ W POLSCE. Czy tak k*rwa trudno zrobić w tym kraju napisy? Polska jak zawsze 100 lat za murzynami jeśli chodzi o premiery filmów. Niech sie nie dziwią, że piractwo się szerzy. Premiera w tym kraju powinna byc w tym samym dniu co premiera w Europie.

Replo

chodzi o lenistwo dystrybutora najpewniej :D

Replo

Ej Stary , Ostrożnie Z Tymi Murzynami . Zresztą Batman Też Jest Czarnuchem , A Z Nim Raczej Nie Chciałbyś Mieć Na Pieńku , Hę ?

ocenił(a) film na 9
Replo

Też mnie denerwuje długie oczekiwanie na niektóre filmy, ale w tym przypadku nie rozumiem w czym problem. Kilkanaście dni oczekiwania to tak naprawdę żadna różnica. Problemem byłoby gdyby film trafił do nas po kilku miesiącach.

Poza tym premiera w Niemczech jest 21 sierpnia, czyli dwa tygodnie później niż u nas i prawie miesiąc później niż w Estonii.

Dla porównania inne kraje, które będą miały premierę "Mrocznego rycerza" później niż Polska: Japonia (9 sierpnia), Hiszpania i Francja (13 sierpnia), Rosja (14 sierpnia), Austria i Niemcy (21 sierpnia).

Jeśli popatrzysz na daty premier to przekonasz się, że niektóre filmy trafiają do Polski wcześniej niż do wielu potężnych państw (Niemcy, USA, Wlk. Brytania itp.).

Zdarza się, że data premiery nie zależy od polskiego dystrybutora. Na jej ustalenie wpływa wiele różnych czynników.

ocenił(a) film na 10
Campbells

To świetna wiadomość. Można wiedzieć skąd masz te dane? Nie narzekam aż tak bardzo, ponieważ Warner i tak dał nam premierę 2 tygodnie wcześniej niż zapowiedział na początku. Nie zdziwiłbym sie gdyby fani z przygranicznych terenów Niemiec przyjeżdżali specjalnie na premierę do Polski :) (sam bym tak zrobił na ich miejscu). Nie jest źle, ale jednak pozostaje przy tym aby premiery w Polsce były miej więcej w tym samym czasie co w Stanach(z Iron Manem się udało i tak powinno być)

Replo

Na IMDb przy każdym filmie jest zakładka "release dates", wystarczy kliknąć i wiecie szlachta kiedy film jest w jakim kraju pokazywany.

ocenił(a) film na 7
Alchem1st

Białystok, Helios - 2 i 3 sierpnia
Bielsko-Biała, Kinoplex - 2 i 3 sierpnia
Gdańsk, Kinoplex - 2 i 3 sierpnia
Katowice, Helios - 2 i 3 sierpnia
Kielce, Kinoplex - 2 i 3 sierpnia
Łódź, Bałtyk - 2 sierpnia
Olsztyn, Helios - 2 sierpnia
Opole, Kinoplex - 2 sierpnia
Szczecin, Helios - 2 sierpnia
Wrocław, Helios K. Wielkiego - 2 i 3 sierpnia
Wrocław, Helios Magnolia Park - 2 i 3 sierpnia

cos jeszcze???

ocenił(a) film na 10
Alchem1st

Dzięki :) Nawet w Afryce mają wcześniej niż u nas, Niemcy prawie na samym końcu.

Replo

Tyle ze u nich jest jeszcze Dubbing (który jest bardziej profesjonalnie przygotowywany niż u nas jeśli chodzi o filmy fabularne). Warner Bros powinien robić w Polsce światowe żeby uczcić pamięć braci Warner którzy w Polsce się urodzili ^^ Marzenia...

Grievous

Zawsze mogło być gorzej z datą premiery, np. po wakacjach hehe

dawids722

Replo ty się ciesz, że w Polsce premiera jest 8 sierpnia - ja mieszkam w Wiedniu i muszę czekać prawie do końca wakacji, żeby oglądnąć ten film :/

ocenił(a) film na 10
Alchem1st

Wbrew temu co piszę to się cieszę :D Kiedy usłyszałem, że przełożyli premierę z 20 na 8 sierpnia to niemalże skakałem z radości :D Jeśli chodzi o kwestię dubbingu to zrobienie dubbingu nie ma wpływu na datę premiery. Przykład? Reżyser Gwiezdnych Wojen ustalił, że druga część cyklu ma być puszczana jednocześnie we wszystkich krajach z dubbingiem(w tym w Polsce) Premiera odbyła się około północy. Ze względu na różnicę czasu Polska była pierwszym krajem na świecie który pokazał ów film i do tego z dubbingiem(jakość tego dubbingu to już inna sprawa :D). Lubię dubbing jestem trochę w temacie, ale szczerze mówiąc nie chciałbym zobaczyć w kinie TDK z dubbingiem. Dlaczego? Bo jestem fanem gacka, a Heatha w roli Jokera nie da się podrobić. Druga rzecz to taka, że WB Poland(niestety) nie potrafi robić dubbingu. Powinni uczyć się od Niemców. Tutaj masz bodajże niemiecki zwiastun TDK z dubbingiem(to nie jest to co niemcy usłyszą w kinach):
http://pl.youtube.com/watch?v=DMELlNfxH0Y