PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236351}

Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 545 tys. ocen
8,0 10 1 544991
7,8 85 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Voil? .. . Dark Knight do dzieła, mozesz spokojnie zapełniac ten temat tymi twoimi pipezonymi linkami :p .. .

ocenił(a) film na 9
Sammy_Jankis

Kurcze pewnie to było:D:D:D BO siędzą tu oszołomy, pozdroo:D:D: Widzę, że użytkownik Dark Knight spasował:D:D Hehehe

Ale mam zastrzeżenie :) jest tu filmik taki reportaż http://youtube.com/watch?v=w3-YhLEhGIM i na nim jest kilka sekund making ofa i chodzi mi o ten strój Batmana:] IMO wygląda tragicznie, jakby miał wodogłowie i był baciątkiem, a nie zwalistym suk.inkotem:D:D:D Słyszałem że ponoć będzie miał dwa stroje czy coś tam, ale fakt faktem, że dziwnie ten strój wygląda, nie budzi respectu, czy podziwu, jeno politowanie lekkie:D:D:D:D To tyle, chciałem tak napisać od siebie co o tym myślę:D

mieszkoxxx

Nom, ten post ma już sporo. Ale nikt go nie dał, więc ja to zrobiłem. A dałęm go bo uważam że jest dośc ciekawy...

ocenił(a) film na 10
Logan__

Ok:) Wracając do whysoserious hasło odblokowujące chyba ukryte zdjęcie to najprawdopodobniej "The only sensible way to live in this world is without rules." czyżby cytat z Denta a może Jokera?? Tak czy inaczej chłopaki z USiA
jeszcze walczą bo dopóki nie wrzuca wszystkich fotek zrobionych na wskazanych miejscach z hasła nic nie będzie:)

ocenił(a) film na 8
Sammy_Jankis

Nie moge sie doczekać... Obstawiam, że za literkami będzie zdjęcie Jokera. Następnie kolejne zagadki i na końcu dostaniemy plakaty. Ale to tylko moja teoria..

BTW: Sammy Jankis jak było na majorce? :pp

ocenił(a) film na 10
Flaj

hehe witam:) na majorce jak na majorce "mucho trabajo poco dinero" i dużo emerytów z rzeszy:P a tak poza tym to wypas experience:)

A wracając do tematu to też uważam, że zabawa na jednej zagadce i zadaniu sie nie skończy chyba, że otrzymamy tylko jedno foto w co wątpię:) Na razie coś tempo spadło a literek jeszcze trochę pozostało;/

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Ja mysle, ze bedzie to jakies zdjecie, plakat lub prawdopodobnie Teaser Trailer 2. Niewykluczone prawda? Kampania promocyjna Batman Begins, rowniez miala na koncie dwa Teasery.

ocenił(a) film na 8

Najistotniej będą to plakaty i jakieś zdjęcia. Jeśli chodzi o teaser trailer 2 to raczej przed prologiem który zostanie zaprezentowany przed "I am legend" to nic nie bedzie. Ale to tylko moja teoria :)

ocenił(a) film na 10
Ultor

niewykluczone, ze będzie drugi teaser nie trailer(ten przed I am legend)..wszystko sie okaże może jeszcze dzisiaj:P

ocenił(a) film na 10
Sammy_Jankis

czyżby na zdjęciu był oszpecony przez Jokera i zabandażowany Dent/Two Face??
http://img480.imageshack.us/my.php?image=dondaboss200130280774ph7.jpg

ocenił(a) film na 8
Sammy_Jankis

Cholerka, możesz mieć rację. Już wkrótce się o tym przekonamy, a z tego co patrzę na te litery to rzeczywiście to zdanie może brzmieć: The only sensible way to live in this world is without rules !

mieszkoxxx

Podobno Batman ma powiedazieć do ciena Dneta : "Dent! Myślałem że nie żyjesz" a on na to "W połowie". Jeszcze bardziej wzmocnił moją ciekawość artykuł na BatCave, ze w TDK ma byc ogromny wybuch jakieś fabryki, więc moze Batman Joker Dent i kilku innych (może Gordon) bęeda w fabryce nastąpi jakiś wybuch, oni przeżyją o Dent tam zostanie.

Ale to t6ylko teoria, więc nie bierzcie ją az tak na "poważnie" :)

ocenił(a) film na 8
Logan__

http://www.whysoserious.com/ - o ku*wa!

ocenił(a) film na 8
Flaj

Kolejna stronka: http://www.rorysdeathkiss.com/

użytkownik usunięty
Ultor

myslalem, e dostaniemy cos lepszego. :(

użytkownik usunięty

http://img228.imageshack.us/img228/7904/unbenannt1ih7.jpg

ocenił(a) film na 8

Spokojnie to dopiero początek. Ten co dał maila Jokerowi to jeszcze może wysyłać zdjęcia w maskach (że też ja mu nie dałem ;))

mieszkoxxx

http://assets.whysoserious.com/audio/onerule.mp3 reweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeela!

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Jestem przekonany w 99%, ze 17. Listopada o g. 23:59 otrzymamy Teaser Trailer 2 z bardzo mala iloscia scen i Teaser poster lub sam poster.

ocenił(a) film na 9

zauważyliście ze Joker na tej nowej fotce jest jakiś taki pomarszczony?? i wygląda starzej, pozatym ma w miare dokładnie makijaż zrobiony, ciekawe co tam Nolan zaplanował :)

Dark Knight nie wiem czy przyuwazyłeś ale ktoś w tym temacie zamieścił link z posterami. Radze mieć oczy do okoła głowy :p

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Te postery nie sa oficjalne.

ocenił(a) film na 9

Hmmm wydawało mi się ze tylko na niektórych pisało ze nie są oficialne? ... na tych na dolnych ...

mieszkoxxx

Ciekawe jakie sceny w teaserze umieszczą. Tak naprawde tooni już cały fil;m prawie nakrecili, ale Nolan jest taki ze woli utrzymać bat - fanów w niepewności :)

mieszkoxxx

Na You Tube obejrzałem filmik pt. "The Dark Knight teaser trailer 2". Wiedziałem że to fake, ale były btam trzy sceny gdzie:

Harvey Den był w gartniaku a obok niego jacyś ludzie też w garniakach i on mówił coś o Batmanie (oczywiście Denta grał Aaron Eckhart)

Joker trzymał Rachel za szyje

Batman stał na dachu samochodu policyjnego a w tle strzelali policjanci.

Także jeżeli to fake, to BARDZO REALNY .

mieszkoxxx

Mój nick - szymonpotter11 był kiepski

Ksiąze Zbrodni - lepszy :)

(tak aby ktoś nie pomylił

ocenił(a) film na 8
Logan__

Ostatnio jak wszedłem na BatCave'a to strasznie się zdziwiłem: każdy kolejny news to spoiler. Na razie nie czytałem go, ale jeśli jest ktoś tutaj co czytał to niech powie, czy lepiej sobie odpuścić czy przejrzeć.

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

TWO FACE I RIDDLER W TDK.

Zapraszamy do lektury artykułu, który stanowi swoiste podsumowanie dotychczasowych informacji o "The Dark Knight":

Gdyby to ode mnie zależało, nie zobaczylibyście nic aż do premiery - powiedział z rozbrajającą szczerością Christopher Nolan, reżyser ?The Dark Knight?. Zapowiadając supertajny klip przed 1200 podekscytowanymi fanami podczas specjalnego panelu poświęconemu filmowi na konwencie Wizard World Chicago, Nolan postarał się, by publiczność wiedziała, jak bardzo wyjątkowy jest to pokaz. Biorąc pod uwagę jak długo Nolan starał się chronić film przed podglądającymi, spragnionymi spoilerów oczami (dla zmylenia fanów produkcja otrzymała roboczy tytuł ?Rory's First Kiss?), oczywiste jest, jak niezręcznie musiał się czuć prezentując nieukończone fragmenty swojego filmu.

Bądźcie łaskawi - dodał przejęty reżyser, podczas gdy wyposażeni w noktowizory ochroniarze wmieszali się w tłum, starając się zapobiec nagraniu klipu. To bardzo surowy materiał.

Mimo, że zdjęcia w Chicago trwały dopiero od czterech miesięcy, zaprezentowane dwie minuty to istny Bat-fan-gazm, wypełniony Jokerem w wykonaniu Heatha Ledgera, mnóstwem akcji i pierwszym fragmentem z innym przeciwnikiem Batmana - Two-Face'em (Aaron Eckhart).

Reżyser miał pełne prawo chcieć zachować wszystko w tajemnicy. W końcu kontynuacja ?Batman - Początek? będzie mieć premierę dopiero 18 lipca 2008 roku. Dodatkowo, gdyby nie świeże, praktyczne podejście Nolana do mitologii Batmana, wspomnienie widzów o ostatnim kinowym wcieleniu Bruce'a Wayne'a utonęłoby w morzu bat-sutków, dzięki ostatecznie skompromitowanej serii z lat 90-tych. W tej sytuacji jasne jest, dlaczego Nolan chciał decydować co i kiedy ludzie powinni zobaczyć. (...)

SZALEŃSTWA JOKERA
W ostatniej scenie ?Batman Begins?, Jim Gordon (Gary Oldman) poinformował Batmana o nowym przestępcy, który pojawił się w mieście. W każdym kinie ujęcie karty Jokera wywołało u kinomanów żywą reakcję. Patrzyliśmy na daną postać i zastanawialiśmy się jaką rolę może odegrać w filmie - wyjaśnił Nolan. Karta Jokera na końcu pierwszego filmu stworzyła właściwy klimat. To był punkt zaczepienia dla następnego filmu.

Współscenarzysta Chrisa (i zarazem jego młodszy brat), Jonah Nolan, zwrócił uwagę reżysera na dwie pierwsze historie z Jokerem, obie z pochodzącego z lat 40-tych pierwszego komiksu o Batmanie. Robimy coś bardzo temu bliskiego - zdradził reżyser.

Joker jest tam uśmiechniętym geniuszem, który zanim popełni kolejną zbrodnię, zapowiada ją w radio. Każde precyzyjnie zaplanowane, popełnione z zimną krwią morderstwo kończy się monstrualnym uśmiechem utrwalonym na twarzy ofiary. Jeśli film zbliży się do tego, jak twierdzą scenarzyści, należy oczekiwać wielu wywołujących dreszcze scen śmierci.

Kiedyś ustaliliśmy, że ?Batman - Początek? ma się całkowicie skupiać na postaci Batmana - wyjaśnił scenarzysta David S. Goyer. Musieliśmy zdecydować, jak Joker pasuje do tego świata? Część tego problemu została rozwiązana, gdy Heath Ledger (?Tajemnica Brokeback Mountain?) dołączył do obsady w lipcu 2006 roku. Będąc jednym z najzdolniejszych aktorów swojego pokolenia, Ledger zagłębił się w rolę w pełni rozumiejąc, czego nie chce wnieść do filmu.

Nie będę robić tego samego [co Jack Nicholson] - mówił w wywiadach Ledger. To byłoby głupie. Tim Burton poszedł w bardziej fantastycznym kierunku, a sednem tego, co robi Chris Nolan, jest realizm. Uwielbiam to co [Nicholson] zrobił, i między innymi dlatego przyjąłem tę rolę. Ale to byłoby oczywiste samobójstwo, gdybym próbował go naśladować.

To co robi Heath - zaczął Oldman w Chicago, szukając odpowiednich słów by zakończyć myśl. ...to będzie mocne uderzenie.

Słowa Oldmana potwierdziły się kilka chwil później podczas prezentacji materiału filmowego. Skacząc między ujęciami Jokera obrabiającego bank i dostającego tęgie lanie od Batmana na posterunku policji, klip osiągnął punkt kulminacyjny gdy Joker, zmęczony i bez cienia emocji, na ulicy Gotham otworzył ogień z karabinu. Bezduszny, obłąkany i zły - na takiego Jokera wszyscy czekali, a krzyki zgromadzonych fanów tylko to potwierdziły. Ale to niespodziewane cameo innego przeciwnika Batmana sprawiło, że emocje sięgnęły zenitu.

POWRÓT TWO-FACE'A
W filmie ?Batman Begins? przestępczym podziemiem Gotham rządził szef mafii, Carmine Falcone. Kiedy Prokurator Okręgowy Carl Banks wsadził nos w sprawy Falcone'a, został zwyczajnie sprzątnięty. Wkrótce później na scenie pojawia się Harvey Dent.

Zdjęcie promocyjne przedstawia Denta kandydującego na stanowisko Prokuratora Okręgowego, i podobnie jak w komiksie, zostaje on wybrany na to stanowisko. Przyrzekłszy zapanowanie nad niepohamowanym wzrostem przestępczości, Dent bierze się ostro do pracy. Wraz z rosnącą liczbą aresztowań na koncie porucznika Gordona, kolejne szumowiny znikają z ulic Gotham. Jednakże ta krucjata na rzecz sprawiedliwości ma swoją cenę.

Detale wyjaśniające powód rozdwojenia jaźni Denta nie zostały ujawnione, ale fani komiksu wiedzą, że połowa jego twarzy została zdeformowana na skutek oblania kwasem podczas rozprawy sądowej. Wpłynęło to na jego psychikę i zaowocowało narodzinami niezrównoważonego psychicznie Two-Face'a. Gdy tylko ogłoszono obsadzenie Eckharta w tej roli, fani zastanawiali się, czy aktor podoła tej drugiej, trudniejszej części swojej roli. Materiał filmowy oraz to, co Eckhart powiedział w wywiadach, sprawiły, że wszelkie wątpliwości zostały rozwiane.

Tuż pod koniec klipu, gdy eksplozje i ujęcia Jokera wciąż były w umysłach widzów, pojawiła się wirująca wściekle na barowym blacie moneta pół dolarowa. Two-Face usiadł przy barze, tyłem do kamery. Barman nieśmiało napełnił kieliszek, nie mogąc oderwać wzroku od purpurowo-rdzawej blizny Two Face'a, biegnącej aż po kark, tuż pod nieco odbarwionymi włosami. Dent?- krzyknął z niedowierzaniem. Myślałem że nie żyjesz! Wtedy Two-Face odezwał się pierwszy raz, wypowiadając tylko dwa słowa szorstkim, wprawiającym w zakłopotanie, ale płynnym głosem. W połowie.

Batman to skomplikowana postać, a Two-Face pochodzi w pewnym stopniu z tego samego świata - wyjaśniał Eckhart w wywiadach. Szukam napięcia między tą dwójką, podobieństw między nimi. Chcę znaleźć co z Batmana jest w mojej postaci, a następnie to, co jest tego przeciwieństwem.

BAT-FABUŁA
Tytuł ?The Dark Knight? stanowi większą wskazówkę odnośnie fabuły, niż mogłoby się wydawać. O ile ?Batman - Początek? zgłębiał narodziny Batmana, tak ?The Dark Knight? wygląda na film, który zajmie się jego całkowitym poświęceniem obronie Gotham przed jego własnymi cieniami.

?Batman - Początek? to historia genezy tej postaci i bardzo ważne było, by posunąć opowieść do przodu - tak Nolan opisał tematykę pierwszego filmu. W ?The Dark Knight? elementy detektywistyczne pomogą rozwijać się fabule.

Według doniesień, akcja ?The Dark Knight? ma miejsce krótko po zakończeniu ?Batman Begins?. Tuż po awansie na porucznika, Gordon wciąż stara się oczyścić miasto z przestępców, Bruce Wayne odbudowuje swój rodzinny dom z wiernym lokajem Alfredem (Michael Caine) u boku, a jako Batman udoskonala swoje metody walki z przestępczością, gdy nowi złoczyńcy pojawiają się w mieście.

Po złapaniu Falcone'a w poprzednim filmie, przestępcze siły Gotham sprowadziły do miasta niezliczoną ilość zbirów i gangsterów, by przejąć kontrolę nad miastem, co było jak zaproszenie dla ekscentrycznych łotrów, z których słynie Gotham. Im więcej przestępców na ulicach, tym usilniej Batman, Gordon i Dent muszą walczyć o zachowanie porządku w mieście.

Napływ nowych czarnych charakterów zmusił Batmana do poszerzenia swojego ekwipunku o nowe gadżety, takie jak lepiej dopasowany kostium z wysuwanymi z rękawic ostrzami oraz Batpod, motor wyposażony w haki, działka i karabiny.

W międzyczasie, zgodnie z tym czego dowiedzieliśmy się z teasera, przestępcy niższego szczebla zaczęli opowiadać się po stronie jednego przywódcy, podczas gdy mafiozi wybijali się między sobą. W teaserze Bruce Wayne i Alfred rozmawiają o fali zbrodni; lokaj jasno przedstawia sytuację. Doprowadził ich pan do klęski, i w akcie desperacji zwrócili się do człowieka, którego w pełni nie rozumieli - powiedział nawiązując do Jokera. Niektórzy ludzie nie postępują logicznie. Nie można ich kupić, zastraszyć, umotywować czy negocjować z nimi. Niektórzy po prostu chcą oglądać świat w płomieniach.

W materiale zaprezentowanym w Chicago, słowa Alfreda nabrały dosłownego znaczenia podczas ujęć płonących samochodów i budynków Gotham, udowadniających potęgę walki zamieniającej się w pewnym momencie w wojnę gangów. Co do szczegółów wątku Jokera, Ledger wskazuje w szczególności na jeden komiks. "Zabójczy żart" był jedynym, który mi wręczono - przyznał aktor w wywiadach. Wydaje mi się że ta historia wyjaśnia nieco skąd się wziął Joker, ale nie za dużo. (...)

PRAWO I MIŁOŚĆ
Pomijając fakt, że ?The Dark Knight? jest pierwszym filmem o Nietoperzu, w tytule którego nie pojawia się słowo ?Batman?, jest też pierwszym, w którym po raz kolejny pojawia się ten sam obiekt uczuć głównego bohatera. Mniej więcej.

W ?Batman Begins?, Katie Holmes zagrała przyjaciółkę Bruce'a z czasów dziecięcych, Rachel Dawes, która została asystentką Prokuratora Okręgowego. Później, po tym jak dowiedziała się że Bruce jest Batmanem, między Dawes i Wayne'em pojawiła się romantyczna więź.

W styczniu 2007 roku pojawiły się informacje, że Holmes opuściła obsadę filmu. Według jej rzecznika, aktorka dołączyła do obsady komedii ?Mad Money? z Queen Latifah i Diane Keaton, co kolidowałoby ze zdjęciami do ?The Dark Knight?. W marcu 2007 miejsce Holmes zajęła Maggie Gyllenhaal (?Przypadek Harolda Cricka?).

Nie myślę o tym jak o roli, którą już ktokolwiek wcześniej grał - wyjaśniała aktorka. Nie wchodzę w kreację Katie Holmes. Myślę o tym jak o okazji zagrania kogoś błyskotliwego, kogoś kto tętni życiem. Chris poprosił mnie, dlatego że chciał mnie, a nie jakąś typową panienkę w sukience.

Praca nad Batmanem zaszokowała mnie na każdym kroku - zdradziła Gyllenhaal. Kiedy rozpoczęłam zdjęcia, pomyślałam sobie, "No dobrze, to ogromna produkcja, postaram się, aby zagrać najlepiej, jak tylko potrafię". Ale, w rzeczywistości, wszyscy byli bardzo ciekawi moich pomysłów.

W ?The Dark Knight? możecie spodziewać się, że po tym jak Dent obejmie stanowisko Prokuratora Okręgowego, on i Dawes będą spędzać ze sobą czas. Dochodzi do sytuacji, w której stworzy się trójkąt miłosny uzupełniony przez Wayne'a, a materiał z Chicago pokazał ułamek szalonej sceny, w której Joker powoli tańczy z Rachel w apartamencie Bruce'a, przykładając jej nóż do szyi.

To jednak nie jedyne nowe twarze w Gotham.

BAT-CAMEA
Wszyscy wiedzą o głównych łotrach, którzy pojawią się w ?The Dark Knight?, ale co z resztą obsady, na którą składają się niekiedy zaskakujące wybory castingowe?

Eric Roberts, mający na swoim koncie nominację do Oscara aktor, który wystąpił w pięciu odcinkach pierwszego sezonu serialu ?Herosi?, gra Salvatore Maroniego, wschodzącego szefa mafii. W komiksie to Maroni jest odpowiedzialny za oszpecenie twarzy Denta kwasem.

Michael Jai White, który zagrał główną rolę w innej ekranizacji komiksu, filmie ?Spawn?, pokonał innych kandydatów do roli nowego gangstera o pseudonimie Gamble, który razem z Maronim i innymi gangsterami ?nabija ludziom guzy?.

W filmie pojawią się jednak nie tylko typowi przedstawiciele przestępczego podziemia. Według wczesnych relacji ze zdjęć kręconych w centrum Chicago wynikało, że w filmie powróci Scarecrow. Amatorskie nagranie i zdjęcia pokazywały człowieka ubranego w garnitur, z charakterystyczną maską na głowie (dokładnie tak samo Cillian Murphy ubierał się w pierwszym filmie), wspieranego przez kilkuosobowy gang i rozmawiającego z inną grupa ludzi w czasie sceny kręconej na piętrowym parkingu. Murphy nie chciał tego komentować, ale wkrótce po premierze ?Batman ? Początek? zdradził, że podpisał kontrakt na więcej niż jeden Bat-film. (...)

Anthony Michael Hall (?Martwa strefa?) powiedział w maju 2007 roku, że dołączył do obsady, ale nie sprecyzował swojej roli. Ze względu na podpisaną umowę nie mogę ujawnić, kogo gram, ponieważ ta postać ma znaczący wpływ na historię ? powiedział aktor. Nie mogę zdradzić tajemnicy tego suspensu - to niespodzianka za 200 mln dolarów, a ja nie chcę być facetem, który ją zepsuje.

Według plotek, które rozeszły się po sieci, Hall miałby zagrać Riddlera, przeciwnika Batmana którego obsesją są zagadki. Według innych doniesień Hall gra dziennikarza, który ma obsesję na punkcie Bruce'a Wayne'a. Jakiekolwiek nie byłoby rozwiązanie tej tajemnicy, nie trudno sobie wyobrazić, jak dużo poukrywanych będzie w filmie smaczków dla fanów. Po tym jak Arkham Asylum, schronienie dla wielu niebezpiecznych łotrów, zostało zniszczone w ?Batman Begins?, nie bądźcie zaskoczeni widząc kolejnych wrogów Batmana, ustawiających się w kolejce po swój ?kawałek tortu? w ?The Dark Knight?, lub nawet w trzecim filmie.

Scenariusz pozostawia kilka kwestii otwartych; dają one możliwość interesującego rozwinięcia - powiedział w wywiadzie Bale. Myślę, że możemy iść z tym w zupełnie nowym kierunku.

Dopóki seria jest w rękach Chrisa Nolana, należy spodziewać się, że tym ?kierunkiem? będzie szczyt box office'u.

Autor oryginalnego tekstu: Rickey Purdin

ocenił(a) film na 8

Na stronie internetowej meksykańskiego magazynu filmowego Cine Premiere pojawił się obszerny fragment reportażu z planu "The Dark Knight", którego pełna treść dostępna jest w 157. numerze czasopisma na miesiąc październik. W poniższym tekście znajdziecie dwie przytoczone wypowiedzi: producenta filmu Charlesa Rovena i aktora Heath Ledgera.

Producent Charles Roven o "The Dark Knight":
Akcja "The Dark Knight" rozpoczyna się w okresie czasu bardzo bliskim temu, w którym zakończył się poprzedni film. Wielcy szefowie organizacji przestępczych trafiają za kratki, a Gotham jest teraz bezpieczniejszym miejscem. Dzięki Batmanowi zbrodnia na ulicach spada prawie do zera. Jednak ten spokój zmusza przestępczość zorganizowaną do przegrupowania się w bardziej skuteczny sposób, co znowu doprowadzi, podczas próby jego dysartykułowania, do skutków ubocznych.

Heath Ledger o przygotowaniach do roli Jokera:
Zamknąłem się w moim pokoju w londyńskim hotelu. Założyłem sobie pamiętnik, a potem eksperymentowałem z nowym głosem. Próbowałem dotrzeć do wnętrza umysłu psychopaty, wczuć się w kogoś, kto ma tak nikłą świadomość własnych czynów. Było zabawnie, ponieważ akurat w tym przypadku nie ma żadnych ograniczeń, w tym co mówisz albo robisz.

To, jak doszedłem do mojej interpretacji Jokera, odbyło się w bardzo indywidualnym procesie. Była to kombinacja czytania jak największej ilości komiksów, potem scenariusza, a następnie zamknięcia oczu, żeby pomedytować, jak to zagrać. Już od pierwszego dnia, kiedy Chris i ja odbyliśmy rozmowę na temat tego projektu, było oczywiste, że obaj mieliśmy ten sam punkt widzenia, co do sposobu w jaki powinna być przedstawiona ta postać. Mieliśmy identyczne wizje w naszych umysłach.

Źródło: wwww.BatCave.stopklatka.pl
PS. DARK KNIGHT, mogłeś zrobić w skrócie ten artykuł :)

ocenił(a) film na 8
Ultor

Na BOF-ie są dostępne 4 nowe zdjęcia z kręcenia TDK w Hong Kongu.

ocenił(a) film na 8
Ultor

KONIEC ZDJĘĆ. Dzisiaj był ostatni dzień kręcenia filmu "The Dark Knight". Teraz mam nadzieję, że zajmą się zwiastunami, plakatami i końcem marketingu wirusowego na RorysDeathKiss ;)
Źródła: Batcave i BOF

Ultor

coś za szybko skonczyli te zdjęcia ale za krótki mam tekst i nie moge go wstawić jako komentarz wiec dodam jeszcze że nic dodam a tekst sie wstawi już

mieszkoxxx

RAPTOZIOM jak chcesz masz za królttki tekst na komentarz to zrób długą spoację

ocenił(a) film na 8
Logan__

Na www.RorysDeathKiss.com jest napisane 11:59 p.m. Nov. 17th. A więc o której godzinie u nas się to rozpocznie ?

ocenił(a) film na 8
Ultor

Na www.RorysDeathKiss.com raczej nic się nie pojawi aż do święta dziękczynienia. Jedyne nowego co tam się pojawiło to list Jokera na dole strony. A więc niestety musimy czekać do czwartku (bo wtedy będą obchody) :/
PS: Jakiś mało ciekawy ten marketing

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Taki jest nagłówek The Gotham Times 4-stonicowej gazety, jaką otrzymały niektóre osoby, które wysłały swoje zdjęcia na Rory's Death Kiss.

Artykuły w gazecie to m.in.:

"Skorumpowani gliniarze głównym celem Denta."
"Sondaż: Szpital psychiatryczny przepełniony."
"Ceny domów spadają, kiedy mieszkańcy opuszczają miasto."
"Playboy, Bruce Wayne nie może przestać imprezować!"
W gazecie jest także poufne ogłoszenie: "Uroczy, przystojny mężczyzna z oślepiającym uśmiechem szuka klaunich amatorów na dyskretne spotkanie. Poprzednie poczucie humoru nie jest wymagane. Kartoteka kryminalną to plus. Napisz do HumanResources@WhySoSerious.com z pełnym zrozumieniem, że mamy twój adres e-mail i możemy wysłać do Ciebie alarmujące, niepokojące, albo irytujące materiały w każdej chwili."

W odpowiedzi dostajemy następującą wiadomość: "Widzę, że znalazłeś moją małą wiadomość. Więc, mój drogi przyjacielu uważasz, że masz to, co potrzeba, by zostać częścią mojego cyrku. Czy kopiesz dołki pod innymi, jesteś ambitnym klaunem, który zrobi wszystko, by udowodnić, że jest mi potrzebny. Jeśli tak, to pierwszym etapem twojego procesu aplikacji jest czekanie... jeśli wiesz, gdzie spojrzeć."

Warto też mieć oko na stronę www.thegothamtimes.com, gdzie prawdopodobnie 23 listopada rozpocznie się nowa akcja promocyjna. Także należy obserwować adres www.weartheanswer.org, który kilkakrotnie pojawia się w gazecie.

ocenił(a) film na 8

Co prawda wciąż nie otrzymaliśmy trailera czy choćby plakatów, ale ludzie odpowiedzialni za marketing "The Dark Knight" nie dają o sobie zapomnieć. Dziś wystartowało aż sześć stron internetowych:

The Gotham Times - zgodnie z zapowiedzią, która widniała na stronie w ciągu ostatnich dni, dziś ruszyła elektroniczna wersja czterostronicowej gazety, którą dostali niektórzy uczestnicy zabawy na stronie Rory's Death Kiss.
The Ha Ha Ha Times - to przerobione przez Jokera, z właściwym dla niego makabrycznym poczuciem humoru, cztery strony gazety The Gotham Times. Książę zbrodni nie oszczędził nawet Bruce'a Wayne'a, przemalowując mu twarz, dodając łzy i napis Tęsknię za mamusią!.
Remembering Gina - strona poświęcona pamięci 17-letniej Giny Tortericci, przypadkowej ofiary strzelaniny między gangami, która wywiązała się podczas festynu organizowanego przez Sala Maroniego. Artykuł o tym tragicznym wydarzeniu znajduje się na czwartej stronie The Gotham Times. Na dole strony widnieje adres stories@rememberinggina.org. Po wysłaniu na niego wiadomości, otrzymujemy list z podziękowaniami od cioci dziewczyny.
Gotham National Bank - strona informacyjna banku, na którego jedną z filii napada Joker.
We Are The Answer - strona akcji wymierzonej przeciwko korupcji wśród policji. "Pomóżcie nam uczynić Gotham lepszym, bezpieczniejszym i silniejszym miastem, wspomagając nas w walce z korupcją - Harvey Dent."
Gotham Police Department - strona z informacjami o rekrutacji i listą warunków, które należy spełnić, by móc ubiegać się o pracę w policji miasta Gotham.
Źródło: BatCave

ocenił(a) film na 8
Ultor

Pojawiła się jeszcze jedna stronka na której możemy sprawdzić czy nadajemy się na klauna. Mowa tu o: http://www.whysoserious.com/personalityprofile/

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

http://www.whysoserious.com/mausoleum/

http://www.batcave.stopklatka.pl/index.php

Joker ma dla was kolejne zadanie. Teraz należy złamać szyfr do sejfu i zdobyć materiały dowodowe zatrzymane przez policję, które nie są ich własnością.

ZŁAM SZYFR

UPDATE:

Do otwarcia sejfu wystarczy poczekać na godzinę 7:38, o tej godzinie według Gotham Times zmarł Johnny "Taffyface" Linata, a litery ułożone z zakrawionej kartce z poleceniem otwarcia sejfu dały hasło "T-I-M-E | F-O-R | T-A-F-F-Y". Oczywiście nie trzeba czekać do rana, wystarczy przestawić godzinę w zegarze komputera i wtedy sejf się otworzy.

Za kilka dnia Joker zleci kolejne zadania, a tym czasem tutaj można obejrzeć zawartość sejfu.

Ruszyła też kolejna strona - Gotham Unified School District

A zdjęcie na Empire zostanie w pełni ujawnione po godzinie 9.00.

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

http://www.batcave.stopklatka.pl/index.php

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

http://www.batcave.stopklatka.pl/index.php?subaction=showcomments&id=1196438325& archive=&start_from=&ucat=8& - reportaz z planu

Kostium Batmana jest niesamowity :D szykuje sie ekstra film :D nie ma co :D heh:D

Pozdroo

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

http://www.batcave.stopklatka.pl/index.php?subaction=showcomments&id=1196465825& archive=&start_from=&ucat=8&

"...To doprowadziło do kolejnej podstrony na Why So Serious, na której widnieje wiadomość od Jokera mówiąca, że w ciągu następnych kilku dni nastąpi koniec całej zabawy..."

ocenił(a) film na 8

Eh, myślałem, że po całej tej akcji jakieś fajne zdjęcie będzie a tu dupa. Gościu z kostnicy z kartką przyklejoną do nogi. Joker to umie wkurzyć :/

ocenił(a) film na 8
Ultor

Na trzecim marketingu wirusowym dzieje się więcej niż byśmy sie spodziewali. Artykuł: http://batcave.stopklatka.pl/ramka.php?subaction=showfull&id=1196526905&archive= &start_from=&ucat=8&show=thedarkknight_akt

Ultor

Serwis internetowy URULOKI.ORG opublikował sześć naprawdę rewelacyjnych zdjęć z filmu "The Dark Knight". Na fotkach promocyjnych króluje Heath Ledger w różnych pozach Jokera, którego wreszcie można zobaczyć w całej okazałości. Sprawdźcie zresztą sami, klikając na powyższy link strony!

źródło: Batcave :D

http://www.uruloki.org/felipeblog/cine-de-ciencia-ficcin/exc...

RE WE LA CJA !!!!!!!

BradMan

http://www.uruloki.org/felipeblog/cine-de-ciencia-ficcin/exclusiva-mundial-seis- fotos-promocionales-de-the-dark-knight-nunca-vistas-y-otras-noticias-de-domingo

ocenił(a) film na 8
BradMan

Domysły o tym czy 14 grudnia pojawi się zwiastun TDK oficjalnie potwierdzone:
http://www.comingsoon.net/news/startreknews.php?id=39869
Źródło: Batcave

ocenił(a) film na 9
BradMan

Batman bedzie mógł w końcu obracać głową :) ...

Co do zdjęć Jokera, to wygląda ciekawie, ale nie powala ... licze na nieźle chodzącą kamere w tym filmie, no i Joker zapewne dostanie swój motyw muzyczny :) ...

A z tymi terminami Trailera, to nieźle w ch**a walą ...

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

FINALOWE ZADANIE JOKERA

Dzisiaj w nocy Joker rozesłał maila o następującej treści:

Głowy do góry, klauni! Jutro oznacza ostatni krok w procesie rekrutacyjnym:

Arwoeufgryo

"Arwoeufgryo" okazało się być rebusem. Kiedy spojrzymy na każdą z tych liter na klawiaturze, a następnie zapiszemy tę, która jest na prawo od niej, otrzymamy "step right up". To adres nowej podstrony Why So Serious, na której znajduje się pluszowa małpka i zegar odliczający czas.

O 17:00 przekonamy się, co tym razem przygotował dla nas Joker.

http://www.whysoserious.com/steprightup/

-------------------------------------------------

OPIS PROLOGU

Na stronie Wizard Universe opublikowano opis prologu "The Dark Knight", który od 14 grudnia będzie wyświetlany w wybranych kinach IMAX przed filmem "Jestem legendą".

Autor tekstu uczestniczył w premierze klipu w jednym z kin IMAX na Manhattanie. Na miejscu obecny był oczywiście Christopher Nolan, który przed prezentacją klipu przed około sześćdziesięcioma widzami, wygłosił krótką mowę wyjaśniającą, że chciał by przedstawienie Jokera było czymś w rodzaju mini-filmu.

Opis prologu znajduje się tutaj.

Na stronie opublikowano również pełną wersję zdjęcia z okładki Wizarda. Zobaczyć je można klikając tutaj.

ocenił(a) film na 8

http://www.whysoserious.com/steprightup/ - ostatnie zadanie Jokera :(

ocenił(a) film na 8
Ultor

WRESZCIE. NIE MA MASKOTEK !!! I SĄ PLAKATY !!!