Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 552 tys. ocen
8,0 10 1 551908
8,0 73 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Pogubiłam się

ocenił(a) film na 10

Chciałabym obejrzec Batmana od deski do deski tylko nie wiem od czego zaczac xD
pomoże ktoś ? pogubiłam się w tych częściach ; O

użytkownik usunięty
neveermind

Zależy, którego. Bo Batmany Nolana to inna historia niż ta w starych Batmanach z lat 90, batmany Nolana to 3 części ( Batman początek, Mroczny Rycerz, Mroczny Rycerz powstaje). Jeżeli chodzi o tą serię to zacznij od Batman Początek a następnie przejdz do Mrocznego Rycerza, a potem czekaj na premierę Mroczny Rycerz powstaje.

ocenił(a) film na 10

wielkie dzięki ;)
Więc resztę Burtona radzisz zostawić sobie na później ? ; >

użytkownik usunięty
neveermind

Jak chcesz, wersja Burtona to również bdb filmy ale w wersji Nolana podejście do postaci Batmana i ogólnej fabuły jest realistyczne, tutaj dowiesz się gdzie batman nauczył się walczyć, skąd ma sprzęt i do czego poszczególne elementy służą. Wersja Nolana jest wg mnie lepsza bo jest bardziej poważna a batman jest przedstawiony jako mroczny mściciel a nie pan w śmiesznym stroju. Ale każdy reżyser ma swoich zwolenników więc nie mogę się wypowiadać bo każdy ma inny gust. Na początek obejrzyj starsze części a później te w reżyserii Nolana i akurat wyrobisz się do premiery Mroczny Rycerz powstaje

ocenił(a) film na 10

Dzięki, skorzystam z twoich rad ; )
Jestem fanką Burtona ale muszę najpierw zobaczyc wersje Nolana żeby wyrobic sobie opinię ; d

ocenił(a) film na 9
neveermind

Nie ma różnicy, która wersję Batmana zobaczysz jako pierwszą. Jedyna uwaga jest taka, że różnią się one znacząco, więc do każdej podchodź z "czystym kontem" nie nacechowanym wcześniej wyrobionymi oczekiwaniami. Jeśli odpowiada ci surrealistyczny, groteskowy styl Burtona zacznij od jego interpretacji. Jeśli Nolanowski realizm, zacznij od tej wizji. Uważaj tylko na wersję Schumachera. O ile Batman Forever można jeszcze zobaczyć jako ciekawostkę, tak Batman i Robin to obraz, którego powinnaś unikać jak ognia. Szkoda czasu na tą pomyłkę.

ocenił(a) film na 10
senskomiksu

tak zrobię ; )

ocenił(a) film na 10
neveermind

A ja bym Ci poleciła obejrzeć Batmana i Robina, dla śmiechu. Tylko przedtem obejrzyj recenzję tego filmu w wykonaniu Nostalgia Critica, efekt będzie lepszy. Nie przejmuj się, że zepsujesz sobie fabułę recenzją, bo tam nie ma czego zepsuć. :D

ocenił(a) film na 9
neveermind

Batmana i Robina jako ciekawostkę oczywiście obejrzyj po obejrzeniu Batmanów Nolana i Burtona :D