PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=236351}

Mroczny Rycerz

The Dark Knight
2008
8,0 548 tys. ocen
8,0 10 1 547943
7,9 94 krytyków
Mroczny Rycerz
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz

Mroczny Rycerz to trzeba przyznać film zrobiony z ogromnym rozmachem, świetna obsada aktorska, dobra muzyka, efekty specjalne.. To na każdym zrobi wrażenie.

Ale to tyle jeśli chodzi o pozytywy. Ja, sugerując się tak dobrymi ocenami na Filmwebie oraz pozycją top 3 na portalu konkurencyjnym liczyłem na prawdziwe arcydzieło. Oczekiwania były spore, tym bardziej, że filmów o bohaterach nie lubię, ale uznałem, że tak pozytywne recenzje wskazują iż nie jest to opowieść skierowana tylko do "komiksiarzy" czy wielbicieli facetów w lateksach. No i... trochę się rozczarowałem.

Osoby, które liczą na coś więcej, film skłaniający do przemyśleń na wiele dni po seansie OSTRZEGAM NIE WARTO! W Mrocznym Rycerzu dostajemy ogromną porcję strzelanin, wybuchów, kilka zapamiętywalnych haseł typu: Why so serious?! i w zasadzie tyle. To jest film akcji, przy którym nie sposób się nudzić, ale z mojej strony to po prostu taka pokazówka miła dla oka.

Fabuła wydaje się, że momentami była klejona na siłę, dlatego mieszkańcy GC sprawiają wrażenie ograniczonych umysłowo BOT-ów z IQ w porywach do 80, natomiast superbohaterowie to jednostki ultra-inteligentne o IQ 200 lub więcej.

Przykładowa sytuacja: Joker trafia do aresztu, w celi z jakiegoś powodu stoi przy nim glina z 20-letnim doświadczeniem i go pilnuje gapiąc się na niego. Najgroźniejszy w historii miasta psychopata siedzi bez kajdanek i zaczyna po tym policjancie cisnąć. W tym momencie glina uważa, że najlepszym rozwiązaniem tej sytuacji będzie po prostu wpuszczenie wpierdzielu Jokerowi ot tak o dla zasady. Po chwili glina przegrywa potyczkę i opuszcza celę w roli zakładnika. Takich sytuacji jest w filmie mnóstwo, doprowadza to do frustracji i sprawia wrażenie, że fabułę klejono na siłę.

Jeśli chodzi o filmy z tego gatunku to jest o 10 lat młodszy Joker, który trafi do osób, których nie kręcą historie o lateksowych superbohaterach. A ten film mimo, że robiomy z rozmachem po prostu odradzam.

Bez zastanowienia wymienię Wam 10, 15, 20 tytułów o niebo lepszych od Mrocznego Rycerza. To jest fajne dla oka kino, ale to tyle!

ocenił(a) film na 6
barthek55

Zgadzam się w 99%, bo akurat ja się na tym wynudziłam jak nigdy dotąd. Wole do końca życia oglądać tylko Nostalgię Tarkowskiego niż to

barthek55

Joker wcale nie jest kinem dla dorosłych, to bardziej Taksówkarz w wersji dla nastolatków. Mrocznego Rycerza widziałem dziś w kinie po latach i ten film zaskakuje dalej tym, że to chyba jedyny komiksowy film, w którym czuje się stawkę i w tym wszystkim jest miejsce właśnie na refleksję - weźmy na przykład, czy Batman zapłacił za wysoką cenę za "zwycięstwo" nad Jokerem w zakończeniu i na ile to w ogóle było zwycięstwo, skoro osiągnął je kłamstwem. Ludzie dyskutują o tym do dzisiaj.

barthek55

Joker wcale nie jest kinem dla dorosłych, to bardziej Taksówkarz w wersji dla nastolatków. Mrocznego Rycerza widziałem dziś w kinie po latach i ten film zaskakuje dalej tym, że to chyba jedyny komiksowy film, w którym czuje się stawkę i w tym wszystkim jest miejsce właśnie na refleksję - weźmy na przykład, czy Batman zapłacił za wysoką cenę za "zwycięstwo" nad Jokerem w zakończeniu i na ile to w ogóle było zwycięstwo, skoro osiągnął je kłamstwem. Ludzie dyskutują o tym do dzisiaj.

ocenił(a) film na 4
barthek55

Pełna zgoda, ludzie można powiedzieć ,,kładą się" przed Jokerem sami. Facet jest człowiekiem, nie maszyną a mam wrażenie że oglądam terminatora. Wrażenie jest takie gdyż ludzie zachowują się w walce z Jokerem jak niepełnosprawni.