Chwilami ma sie wrażenie ze brakuje niektórych scen, ze wszytsko dzieje sie szybko, a widz musi sie dużo, za dużo domyślić, ze wiele rozmów zostało okrojonych, oczywiście nie jest źle, ale mam wrażenie ze albo już w scenariuszu wycięto część, bo widac było ze jest za dużo, albo wycięto z oficjalnej wersji niektóre sceny zeby film nie był za długi, bo na kręcenie trzygodzinnych pozwala sobie tylko Peter Jackson, a szkoda ze Nolan też sobie na to nie pozwolił, pewnie taki wymóg producentów - mniej wydanej kasy, wiecej seansów i ludzie nie będą sie nudzić jak będzie wiecej akcji. A szkoda, ja lubie jak sobie pogadają, pocierpią, pocelebrują niektóre chwile itd. :)
Poprostu w kilku momentach mam wrażenie ze bardzo szybko przechodzi sie dalej, bo akcja sie toczy. Ta śmierć Gordona, jest od tak, mamy chyba minutę albo mniej poświęconą temu, i jedziemy dalej. Myśle ze można było to podkreślić :)
Z wielką chęcią zobaczył bym cały film trwający trzy godziny ze wszytskimi scenami gadanymi i cała resztą. No ale trzeba na razie poczekać.
Z tego co czytałem to Bossowie WB dostali seans wersji o 30min dłuższej... jedni mówią, że to miała być wersja ostateczna, jedni mówią że to była wersja wstępna... materiał na "extended cut" na pewno istnieje!
Nolan NIGDY nie daje scen wyciętych na DVD i NIGDY nie zrobił żadnej wersji reżyserskiej i wątpię żeby to się miało zmienić. Zresztą czytałem już gdzieś że wyciętych scen nie mamy się co na DVD spodziewać, tylko nie pamiętam gdzie.
Tak więc - FORGET IT.
Od razu tak negatywnie... i pesymistycznie... ale z drugiej strony pewnie NIKT mu jeszcze nie kazał skrócić jakiegoś filmu o 30min... więc pożyjemy, zobaczymy...
Nie pesymistycznie, tylko realistycznie. Takie są fakty.
TDK też mu nikt nie kazał skracać. Pamiętam jeszcze co pisano o tych pokazach i film już wtedy trwał 152 minuty. Nie wiem skąd w ogól wytrzasnęliście te informacje jakoby był dłuższy. Jeśli faktycznie takie były to poproszę o link.
z filmu są wyciete sceny i Nolan to potwierdzil np.
SPOILER
* Joker odjezdzający z przyjecia u Wayna
* Batman skaczący po samochodach policji
* Batman zakladający nowy kostium
* Tumbler wyjezdzający z garazu
i kilka innych, odpowiednie fragmenty o tym mozesz sobie znaleac na Batman on film oraz SHH
Oczywiście, że istnieją wycięte sceny, widac je nawet na trailerach - ZAWSZE są jakieś odrzuty. Rzecz tylko w tym, że ich na DVD nie zobaczymy.
Widzieliście kiedyś na DVD z filmem Nolana wycięte sceny?
"Od razu tak negatywnie... i pesymistycznie... ale z drugiej strony pewnie NIKT mu jeszcze nie kazał skrócić jakiegoś filmu o 30min... więc pożyjemy, zobaczymy..."
np z nowego Hulka wycięto prawie 70 min, z czego tylko 40min zostanie dodanych na DVD/BR jako sceny dodatkowe i nie będzie wersji pełnej z tymi scenami, więc będzie mozna sobie je tylko na wyrywki pooglądać.
z TDK brak;
- sceny wyjścia Jokera z party- w tej scenie po wylądawniu Gacka i Rachel jeden z ludzi J. pyta "and What about Dent?"- "Belive me, I'm the man of my Word"- gdyby ta scena była, wtedy późniejszy motyw w scenie przesłuchania byłby bardziej jasny "dla mniej kumatych"
- wyjazd tumblera z "jaskini/garażu/kryjówki" na uliczny pościg- ta scena zupełnie zbędna filmowi
-Batman biegnący po samochodach- chyba to była alternatywna wersja akcji w garażu- szkoda tej sceny......
i z tymi scenami film trwał 165min- tą wersje dostało szefostwo WB, jednak kazali ukrócić film do 152min, żeby zmieścić się w większym limicie dziennych projekcji
wysmarowales to w tym samym czasie co ja... moze po zwyklym wydaniu dvd wydadzą jakąs wersje Extended... i wydaje mi sie ze powinno byc wiecej scen z TF...
niewiem, ale nie sądzę, żeby to wydali, a i sorka bo walnołęm byka:
Gacek biegnący po samochodach policji to jest w scenie jak po "przesłuchaniu" chce się dostać do Tumblera- scena napewno byłaby ciekawa, ale nie jest nie zbędna.
wiele osób narzeka w recenzjach: za mało Jokera i Batmana w nomym Batmanie... więc jak dla mnie 10min scen z udziałem tych dwóch to jak najbardziej powód do wydania extended edition...
ale własną opinię wyrobie se dzisiaj po seansie...
doczekać się nie moge :)
powinienes odniesc takie samo wrazenie co ja - TO WIELKA WADA - Jokera jest za mało... Bata hmmm?? jakos mi to nie przeszkadza...heh
"to jest w scenie jak po "przesłuchaniu" chce się dostać do Tumblera"
Jakim przesłuchaniu? Po przesłuchaniu Jokera Tumbler już nie istnieje :P
"to jest w scenie jak po "przesłuchaniu" chce się dostać do Tumblera"
Jakim przesłuchaniu? Po przesłuchaniu Jokera Tumbler już nie istnieje :P
Wiadome, że chodziło mi o Batpoda, tylko się przejęzyczyłem ;D
"np z nowego Hulka wycięto prawie 70 min, z czego tylko 40min zostanie dodanych na DVD/BR jako sceny dodatkowe i nie będzie wersji pełnej z tymi scenami, więc będzie mozna sobie je tylko na wyrywki pooglądać."
Bez obaw. Ludzie z fanedit.org jak tylko to dostaną w swoje ręce zrobią co trzeba i wersja rozszerzona ze scenami wstawionymi do filmu na pewno będzie. Choć nieoficjalnie.
fanedit to swietna strona - doskonała odpowiedz dla niezadowolonych czasem kinomanów...heh
Oglądałem już fanedity pierwszego Aliena (dodane wszystkie sceny wycięte), Blade Runnera (film dłuższy o 20 minut), Titanica (film dłuższy o 30 minut), Die Hard 4.0 (wycięte parę głupot w tym cała scena z samolotem), Pearl Harbor (wycięty cały wątek romansu) Superman (I i II połączone w jeden film). Świetna sprawa, gdyby Nolan umieścił sceny wycięte na DVD z pewnością ktos by się tym zajął i dostalibyśmy wersję rozszerzoną, ale niestety wszystko wskazuje na to że nic z tego nie będzie.
Raczej skróconego.
Było swego czasu na Fanedit.org kiedy jeszcze były tam linki do faneditów.
ale NIGDY dotąd jeszcze nie stworzył największego arcydzieła filmowego wszech czasów, więc kto wie, może się da namówić?
Na 100% coś wywalili z filmu.
Wystarczy choćby zobaczyć to zdjęcie Jokera na tylnym siedzeniu samochodu (w dalszym planie). Tej scenki na 100% nie ma w filmie.
To ze wywalili to wiem :) Ale cz będzie można to zobaczyć. pamiętam ze wycięte sceny ze Spider-mana 2 pojawiły sie trzy lata później w jakiejś rozszerzonej edycji, to na youtube oglądałem troche wiekszą walkę z Ostopusem, była taka scena gdzie przejeżdżają przez peron pełen ludzi i dalej walczą. Mi w TDK najbardziej zależy na dialogach. Choć pewnnie wycięte sceny akcji też są.
Mi nie brakuje sceny z Wyanem zakładającym nowy strój...gadżetów było w filmie i tak ciut za dużo.Resztę chciałbym zobaczyć.I będzie ciężko to ujrzeć aż do wydania dvd.Nie ma co czekać chyba na niespodziankę na YouTubie bo film na DVD zarobi ooooogroooomną kasę a sceny z Ledgerem są już bezcenne.
no na mnie bankowo zarobi... mam tylko nadzieje na wydanie z komiksem jakimś, jak to byłe w przypadku Begins'a :)
na mnie też zarobi :) - komiks + film w METAL BOXie + ucięte sceny i będę skakał z radości :)) pzdr i zapraszam na moją stronę http://jamesbond.com.pl
DVD pewnie nie mamy co się spodziewać na Gwiazdkę ? ;) Dla mnie TDK był o połowę za krótki, ot co.
Zgadzam się :) film był zbyt wypasiony, żeby się tak szybko skończył... jak ja przeżyje do wydania na DVD?!?
Bądź mężczyzną Kondorr ! ;)
Nie wiem, do wydania "300" z tego co pamiętam czekałem ponad 5 miechów.
Nie no żartuje, ale będąc szczerym to mnie zmiażdżył ten film do takiego stopnia, że już bym chciał go gościć na mojim regale z DVDsami :P
ale do gwiazdki jakoś wytrwam... tym bardziej że Indy za nie całe 2 miechy wychodzi na DVD :)
Zastanawiam się czemu Bóg mnie pokarał brakiem IMAX-U w okolicy Trójmiasta. Może za mało na tacę dawałem :/
IMAX tu czy w stolicy raczej nie różniłby się jakością. Narzekam ponieważ mamy od groma turystów, trzy duże kompleksy kinowe w odległości kilku kilometrów i brak pomysłów żeby postawić coś większego...
Przed Gwiazdką?
Ja bym obstawiał rocznicę śmierci HL. Przynajmniej byłoby ciekawie, i dodatkowy + dla marketing'owców.
Gwiazdka jest największym możliwym plusem jeśli chodzi o wyniki finansowe sprzedaży. I dlatego będzie przed gwiazdką.
Słuchajcie czy już coś wiadomo w sprawie wersji reżyserskiej, ewentualnych dodatków lub wyciętych scen?
Czy bylibyście uprzejmi wrzucić mi linki, gdzie można je dostrzec? Wspominaliście coś o trailerach.
Sama poluję i marzę o zdobyciu tego i owego :P.
Pozdrawiam :).
kobieto...:) w "temat prze..." bylo wszystko - linki do trailerów, spekulacji co do dvd, spekulacji co do cut scenek... mam wszystkie trailery na dysku i jestem w fazie konwertowania i sklejania w sensowne klipy...
tu masz wiekszosc ( nie wszystko wymienione)
http://forums.superherohype.com/showpost.php?p=15371299&postcount=416
Dziękuję mężczyzno ;), to postaram się śledzić na bieżąco te wątki.
Wrzucaj te trailery jak się już z tym uporasz :).
" to postaram się śledzić na bieżąco te wątki." - troche pozno haha - ten temat istnieje tu na FW juz od roku... dam ci malą wskazówke na SHH jest temat gdzie wszystkie trailery są zgrupowane w jednym temacie - tam mozesz obejrzec wiekszosc dostepnego stuffu...heh...bejbe
Tak, smierc Gordona pokazana zostala na chybcika-szybcika, za to ani pogrzebu Denta ani Dawes nie pokazali nam w ogole! Faktycznie, niektore watki powinny zostac nieco rozszerzone, a wersji takowej chyba nam nie dane bedzie zobaczyc. Ja bym bardzo chcial, choc i tak film w takiej formie, jakiej jest, daje duzego kopa emocjonalnego. I nie nudzi wcale, jak rowniez nie pozostawia przesytu po obejrzeniu (tak pisal szanowny recenzent Felis dla 'Wyborczej', poczytajcie sobie).